Jön a kerékpáros túrák szezonja

 
2013. Feb. 27. 09:39

Jön a kerékpáros túrák szezonja

2013. február 27., Szerda 09:39

Kinn még javában tart a tél, ám lassan ideje készülődni: Christian Brandmayr, az RWR mozgalom egyik magyarországi segítője, a budapesti kerékpáros idegenforgalom lelkes szervezője már tervezi, milyen biciklis utakkal lepi meg az idén a turistákat. Kínálata ugyan mindenkinek szól, ám már csak osztrák származása miatt is fokozottan számít az Ausztriából érkezőkre.

Kinn még javában tart a tél, ám lassan ideje készülődni: Christian Brandmayr, az egyik magyarországi segítője, a budapesti kerékpáros idegenforgalom lelkes szervezője már tervezi, milyen biciklis utakkal lepi meg az idén a turistákat. Kínálata ugyan mindenkinek szól, ám már csak osztrák származása miatt is fokozottan számít az Ausztriából érkezőkre.

Lehetne éppen egyike a„nagyköveteknek”, azoknak az osztrákoknak, akik ismeretségi-baráti köreikből ajánlanak honfitársaiknak magyarországi utakat. Christian azonban kicsit eltér azoktól, akikre ezt a megtisztelő címet eredetileg szabták. Ő nem Ausztriában élő magyar származású, hanem budapesti osztrák. Sőt: ma már bennszülöttnek vallja magát a magyar fővárosban, s mi tagadás, ami itteni ismereteit illeti, ez jogos is.

Innsbruckban született, Bécsben végezte el az egyetemet, hogy aztán Budapesten kössön ki, itt horgonyozzon le, és beleszeressen a magyar fővárosba. Először még diákként járt itt, 1998-ban, de akkor még nem gondolta, hogy egyszer majd végleg itt telepszik le.

Ő maga egyáltalán nem autózik, talán ezért is ismerte meg töviről-hegyire a várost. Kerékpárkölcsönző nonprofit társasággal kezdte az üzleti tevékenységet, alig öt éve. Volt példa elég, nem kell messze menni, ott van Bécs, kicsit távolabb Berlin, mindenütt oly népszerű a hop on hop off kerékpáros változata. Az érdeklődés láttán, és a budapesti útvonalakat még jobban megismerve hamar átváltott a kerékpáros városnézés szervezésére. Ugyancsak örömére szolgál, hogy Budapest kerékpáros barát város, az e szempontból készült európai rangsorban előkelő a helyezése, benne van az első tízben.

Árgus szemmel figyeli az újabb és újabb kerékpárutak átadását, pontosan tudja, hol milyen lehetőségek várják azokat, akik két keréken közlekednek. És mi tagadás, ki is használja ezeket a lehetőségeket, folyamatosan tervezi az újabb és újabb útvonalakat.

Közben már vizsgázott idegenvezető, magánutasok rendelkezésére áll – nyelvtudása ebben sokat segít. Kedveli a tematikus túrákat – legyen az kerékpáros, vagy sétaút. A bécsi Idegenforgalmi Képviselet által meghirdetett Rot-Weiss-Rot in Ungarn mozgalom számára is jó lehetőség, szívesen vesz részt benne. Az utak, amelyeket honlapján meghirdet, s amelyekre előleg befizetése nélkül lehet jelentkezni, különlegesek, egyéni kérés alapján is alakíthatók. Közben a kerékpáros csoportok létszáma érthetően korlátozott, 12 személynél több már akadályozhatja a közlekedést az adott útvonalon. A kerékpárt természetesen a túra szervezője adja – a park mintegy 30 darabból áll, nagyjából 3 csoport indulhat egyszerre – különböző célpontokra.

Christian Brandmayr nem szűkölködik ötletekben, és ezek többnyire sok embernek okoznak örömet. Az egyéni túra-kínálatban például szervez városnézést mozgáskorlátozottaknak is – amihez persze alaposan felmérte, hova lehet kerekes székkel akadálymentesen eljutni. És van idősebbekre szabott út éppúgy, mint az éjszakai Budapest megismerése. Emellett kérésre a „Retró utak” a nem csak a szokványos látnivalók iránt érdeklődőket a város rejtettebb zugaiba is elkalauzolják.

A kínálat más tekintetben is egyre bővül. A Passauból induló hajóút – az MSTheodor Körner fedélzetén – Budapesten kerékpáros városnézéssel egészül ki, hogy aztán az utasok ismét hajóval térjenek vissza a kiindulási pontra. Az együttműködés a Rad und Reisen utazási irodával – személy szerint Wolfgang Lehnerrel – zökkenőmentes, aki egyszer már részt vett ilyen kombinált úton, ismerőseinek is ajánlja, és maga is szívesen megismétli.

Brandmayrt segítik „hazai” – ausztriai kapcsolatai, köztük, mit tesz isten, éppen egy grázi magyar: Molnár András, városi képviselő, aki maga is igencsak alkalmas az RWR mozgalom nagyköveti szerepére.

A szezon márciusban kezdődik és december 1-ig tart, és bár az idén még február másodim felére is jutott a hóból, Christan Brandmayr bizakodó: most már mindjárt itt a tavasz. Két kerékre pattanhatnak a látogatók.

5 komment:
iRs4GzrlWRK | 2017. január 29., Vasárnap 10:12
What liebtaring knowledge. Give me liberty or give me death.

FdBxHyONVqj | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
<a href="http://yqtger.com">Alnafzaam-ikaormation</a> found, problem solved, thanks!

jM3glEamj6 | 2017. február 1., Szerda 17:57
You have more useful info than the British had colonies prWeW-II. http://unpbjn.com [url=http://murhcipxonj.com]murhcipxonj[/url] [link=http://cnqtfwsbk.com]cnqtfwsbk[/link]

rTP6acFK8L | 2017. február 3., Péntek 23:41
<a href="http://golufoggs.com">Thkiinng</a> like that shows an expert at work

rqzeJCtV | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
Awesome you should think of somhneitg like that http://eygyddokknc.com [url=http://pfcksacvs.com]pfcksacvs[/url] [link=http://mieleswmt.com]mieleswmt[/link]

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl