Bécs belvárosa veszélyeztetett terület?

Visszatérnek a Hofburgba a jobboldali szélsőségesek

 
2014. Jan. 23. 10:18

Bécs belvárosa veszélyeztetett terület?

Visszatérnek a Hofburgba a jobboldali szélsőségesek

2014. január 23., Csütörtök 10:18

Háborús övezet Bécs kellős közepén? A rendőrség mindenesetre ilyesmire készül és az I. kerülettől a 9.kerületig terjedő belvárosi részt péntek 16.30 és szombat hajnali 3 óra között lezárja. Ezzel együtt minden olyan viselet tilos, amely alkalmas az arc eltakarására, vagyis sem sálat, sem fejkendőt nem lehet hordani azoknak, akik a megfelelő igazoltatás után erre a területre egyáltalán beléphetnek.

Az elővigyázatosság oka a szélsőjobboldali diákszervezetek (Burschenschaftok) Akadémikusok Bálja névre átkeresztelt táncmulatsága, amelyet ezen az estén a Hofburgban rendeznek. Az érintett térségben több mint 400 ezren élnek, az ő képviselőik a rendelkezés meghirdetésekor nyomban tiltakozó gyűlést tartottak a rendőrség épülete előtt. A hatóság azonban kitart amellett, hogy jó oka van az óvintézkedésre: a szélsőségesek mulatsága elleni szinte magától értetődő tüntetések ugyan általában békések, ám az idén nem zárhatók ki az erőszakos cselekedetek, az összecsapások. Erre utal az is, hogy német csoportok jelezték érkezésüket. Az arc eltakarása a tüntetéseken egyébként is tiltott, a sál – és kendő viselésének tilalmával csak erre erősít rá a hatóság – mondja ez utóbbi képviselője.

Az alapvető kérdés persze az, hogyan rendezhetik báljukat ezek a szélsőjobboldali nézeteikről, rasszista beállítottságukról elhíresült Burschenschaftok a Hofburgban, amikor két évvel ezelőtt innen. Igaz, akkor még Bécsi Korporációs Bál (WKB) volt a rendezvény neve, s bár már 1968 óta Bécs e legreprezentatívabb történelmi helyszínén gyülekezett a bál ürügyén az európai szélsőjobb színe java, csak 2012-ben dagadt a botrány akkorára, hogy a Hofburg rendezvényszervezői kénytelenek voltak állást foglalni.

A bál szervezője, a Bécsi Korporációs Kör a szélsőjobboldal egyik legmarkánsabb szervezete, szerepel az ilyen beállítottságú egyesületek között az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívumának évkönyvében. A tagok világnézetének alapja a náci eszmeiség, a német faj felsőbbségének hirdetése, a holokauszt tagadása. Bár a Burschenschaftok a német nyelvterület egyetemi diákjainak szervezetei, az öregdiákok is életük végéig tagok maradnak, az egykori szervezeti kapocs később is megmarad. Sokan közülük magasabb pozíciókba kerülnek – ám nézeteik aligha változnak. Találkozóikat szinte mindig ellentüntetések kísérik, a nagy rendőri készültség többnyire megakadályozza az összecsapásokat, ám maga a rendezvény nem vet jó fényt a bálnak helyet adó intézményre.

A két évvel ezelőtti botrány után a Bécsi Korporációs Kör új helyszín után nézett, de aztán gondoltak egyet és átkeresztelték a rendezvényt. Az Akadémikusok Bálja már nem verte ki a biztosítékot a Hofburg rendezvényszervező KFT-jénél, s a hat nagy bécsi szálloda és a Casino Austria egyesülése zöld utat adott a bálnak. És persze besöpörte a tekintélyes terembérleti díjat. Bécs belvárosát ezen a péntek éjszakán mindenesetre tanácsos elkerülni.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl