A Szamos Bécsben

A magyar turizmus jó hírét (is) terjeszti

 
2014. Dec. 4. 10:54

A Szamos Bécsben

A magyar turizmus jó hírét (is) terjeszti

2014. december 4., Csütörtök 10:54

A szemfülesebbek már november közepén felfedezték, így az új bécsi Szamos cukrászda híre már jóval a hivatalos megnyitó előtt, a tesztüzem idején futótűzként terjedt az itt élő magyarok között. Ők pedig – hiszen többségük otthonról ismeri a híres nevezetes Esterházy tortát és a többi remek terméket – szinte azonnal elkezdték odaszoktatni osztrák barátaikat is. Az pedig nyilvánvaló, hogy Bécs a magyarok számára, beleértve a turizmus nagyköveteit, új találkahellyel gazdagodott!

A hivatalos megnyitó már csak azért is különlegesség volt, mert a névadó-alapító család négy nemzedéke volt jelen. A Mathias Szamos Confiserie berendezésével, elegáns Zsolnay készletével, barátságos – magyarul és németül beszélő – személyzetével tökéletesen beleillik a Bécsben megszokott cukrászda-kávéház világba, ami pedig az itt kínált ínyencségeket illeti, e tekintetben még többet is nyújt. Most Karácsony előtt ez az egyetlen hely Ausztriában, ahol szaloncukrot és bejglit vásárolhatnak azok, akik otthonról ismerik az ünnep számukra nélkülözhetetlen kellékeit, amire osztrák barátaik is valószínűleg hamar rászoknak.

A Szamos a magyar vendéglátás igazi sikertörténete, olyan családi vállalkozás, amely immár 25 egységgel rendelkezik, s ahogy a bécsi üzletet vezető Kelényi Ádám (anyai ágon az alapító Szamos Mátyás unokája), a Szamos Marcipán Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az általuk alkalmazott logisztika, az egyes egységek ellátása félkész termékekkel lehetővé teszi a kiegyensúlyozott minőség biztosítását – legyen az üzlet akár országhatáron kívül. Vagyis Bécsben, a harmadik kerületben, a Landstrasser Hauptsrasse 72. alatt ugyanazt a fantasztikus Esterházy tortát kapja a vendég, mint a többi Szamos-cukrászdában – hogy csak a kedvencek ranglistájának első helyén szereplő terméket említsük.

A bécsi egység társvállalkozója az ausztriai cukrásziparban jól ismert Stefan Haderer, a Szamos régi partnere, aki már annak idején, a kezdetekkor felfedezte a magyar céget. Először csak marcipánt rendelt tőle, aztán, azóta is együttműködő partnere lett. Kelényi Szamos Gabriella, akinek (férjével együtt) a mai hálózat kiépítése, az alapító édesapa hagyatékának gondos továbbfejlesztése nagyrészt köszönhető, azt is elárulta, hogy az első, Párisi utcai bolt berendezéséhez is Bécs, a bécsi cukrászdakultúra volt a példakép. Számára megható érzés látni édesapja nevét a bécsi cégtáblán, ami egy álom beteljesedését is jelenti.

Idegenforgalmi info-pont – önkéntes nagykövetek találkahelye

Van persze más szempont is. Ez a cukrászda még közelebb hozza Magyarországot az osztrákokhoz, ízlelhetően közvetíti azt az üzenetet, hogy Magyarország magas minőségű termékekkel, színvonalas szolgáltatással és megkülönböztetett vendégszeretettel fogadja a vendégeket. Ugyanerre számíthatnak azok a turisták, akik Magyarországra utaznak. S hogy

érdemes ellátogatni, mi a kínálat, hogyan lehet tovább kutakodni a magyarországi kávéházak világában, arról ezen a helyen, a bécsi Szamos cukrászdában a jó kávé és finom sütemény mellett részletesen is tájékozódhat, aki ide betér.

Kovács Balázs, a Magyar Turizmus ausztriai képviseletének vezetője örül ennek a stratégiai partnerségnek. Nagy segítség ez a 2012 óta egyre jobban működő úgynevezett RWRU

mozgalom önkéntes nagykövetei számára, akik minden bizonnyal maguk is szívesen választják találkozó helynek a cukrászdát. Csakúgy, mint a képviselet, amely itt tartja majd fontos rendezvényeit. Legközelebb a Budapest téli vendégforgalmát élénkítő turisztikai kampány prezentációját. Ez asz együttműködés kölcsönösen előnyös, s hogy miért, az aligha szorul részletezésre.


A két ország turisztikai kapcsolatairól egyébként nemcsak magyar részről hangzottak el elismerő szavak: az osztrák partnerek számára tartott méltatta e kapcsolatot Josef Bitzinger, az Osztrák Gazdasági Kamara illetékes képviselője is. Kovács Balázstól pedig az is megtudható, hogy a Magyarországra látogató turisták rangsorában Ausztria a második: az osztrákok 120 milliárd forintot költöttek évente Magyarországon, nagy részét turisztikai célra, és a forgalmi adón keresztül átlagosan naponta 80 millió forinttal járulnak hozzá a magyar költségvetéshez. Ami pedig az Ausztriában élő magyarokat illeti, a számuk folyamatosan nő – környező országok közül egyedüliként.


Nem csak ez az utóbbi körülmény a biztosíték arra, hogy a bécsi filiálé kiépítése sikerrel kecsegtet. A kiegyensúlyozottan jó színvonal, a finom sütemények, a széles választék, a rendeléseknél a megbízhatóság, nem utolsósorban pedig a kellemes környezet az, ami a bécsieket a legjobban meggyőzi.

Fotógalériánk az új cukrászdáról (Elisabeth Schwindl képei):

 

5 komment:
EArZEoV0ZCwx | 2017. január 29., Vasárnap 10:29
Thanks for incdtruoing a little rationality into this debate.

6OU4fq0Q1 | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
And I thought I was the sensible one. Thanks for setting me <a href="http://ltlxtp.com">sttraghi.</a>

Ozs2NgKmVNr | 2017. február 1., Szerda 17:58
If my problem was a Death Star, this article is a photon toropde. http://myhlhqujeki.com [url=http://mkqcpfpxe.com]mkqcpfpxe[/url] [link=http://svoqgwcq.com]svoqgwcq[/link]

zui0lrUEAqOX | 2017. február 3., Péntek 23:41
I like to party, not look <a href="http://dtxgdarb.com">aretclis</a> up online. You made it happen.

FO00gir4E | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
Great article but it didn't have evgyrthine-I didn't find the kitchen sink! http://iilqlvqm.com [url=http://bvaehsnoisf.com]bvaehsnoisf[/url] [link=http://muiqlercema.com]muiqlercema[/link]

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl