Szép dal, jó énekes, vagy inkább politika?

 
2014. Máj. 11. 17:19

Szép dal, jó énekes, vagy inkább politika?

2014. május 11., Vasárnap 17:19

Ausztria lázban ég: az oly sok, gyakran ellentétes érzelmeket kiváltó szakállas hölgy a szombat éjszakai győzelem óta a nemzet büszkesége. Conchita Wurst fogadására a schwechati repülőtéren ezrek gyűltek össze, és az első sajtóértekezletre zsúfolásig megtelt a repülőtér e célra rendszeresített különterme. A 88,6 zenei rádió reggel nyolctól délig egyfolytában a győztes dalt sugározta. Ez utóbbinak egyébként magyar vonatkozása is van: szimfonikus kíséretét a Magyar Rádióban vették fel a Budapest Art Orchestrával.

Az első gratulálók, a büszke örömüket világgá kürtölők között Heinz Fischer államfő mellett ott volt Udo Jürgens is: az az énekes, aki éppen 48 évvel ezelőtt szerezte meg első ízben az intervíziós dalfesztivál első helyét Ausztriának. Ezt a győzelmet nem adják könnyen, s maga Conchita Wurst is legfeljebb az utolsó napokban érezte, hogy talán van némi esély a győzelemre. Ez utóbbi egyébként azóta sokszor hangoztatott véleménye szerint azok győzelme is, akik a toleranciát, a másság elfogadását hirdetik. Vagy másként fogalmazva: úgy érzi, Európa most éppen a türelmet, a megértést és a befogadás képességét bizonyította

Mások – köztük az ORF igazgatója – úgy vélik: e nagyszerű teljesítmény révén az osztrákok is toleranciát tanultak, s lehet bízni abban, hogy akik eddig elutasították, most majd jobban elfogadják a másságot. Tény, hogy e téren Ausztriának is van mit fejlődnie, s az is igaz, hogy a lelkendező hozzászólások mellett nem kevés a fanyalgó, sőt ellenséges megjegyzés a közösségi oldalakon. Conchita Wurst megjelenése hetek óta téma magánbeszélgetésekben éppúgy, mint a médiában. Péntek este – még a győzelem előtt – Dancing Stars oly népszerű adásának két moderátora néhány percre szakállt ragasztott – igaz, ez a látványos showműsor nem az ő néha bántóan primitív szellemeskedésük miatt oly kedvelt.

S hogy mit szól mindehhez maga az énekesnő? Bántja-e az olyan vélekedés, miszerint nem énektudásával, vagy a dal nagyszerűségével, hanem kirívó megjelenésével lett ő a befutó? Első sajtóértekezletén kedvesen hárította a kérdést: negatívumokkal nem foglalkozik, ő sokkal inkább örül a sikernek és annak is, hogy pont a kétkedőknek üzenhetett. Meg azoknak a közéleti személyeknek, akik képtelenek elfogadni bármit, ami nem szokványos. Az üzenet Putin elnöknek is szól? – kérdezte egy újságíró. Neki is – hangzott a válasz. A személyét, életmódját érintő támadások nem érdeklik: a végén úgyis győz a Jó – mondja. És kifejezetten reméli, hogy első helyének igenis van politikai kicsengése, hiszen az nem csak az ő győzelme, hanem mindazoké, akik hiszen a kirekesztés és diszkrimináció nélküli jövőben.

Ami a Song Contest első helyét érinti, a pontszámok önmagukért beszélnek – Conchita 290 ponttal nyert (öt pontot éppen a másságot oly hevesen gyűlölő Oroszországtól kapott), a második, a holland énekes 238 ponttal követte (a magyar ötödik helyezés 143 pontnak köszönhető). A vád, hogy a Rise Like Phoenix című száma lehetne egy James Bond-film betétdala, nem igen érinti, ugyanis pont ez volt a szándéka. A dalt egyébként a

Conchita hazaérkezése napján teljes négy órán át játszotta megszakítás nélkül.

A különös jelenség élettörténetét az elmúlt két hétben nehéz volt Ausztriában nem megismerni. Tény, hogy Thomas Neuwirth néven férfiként valahogy nem sikerült az érvényesülés. Bár eredetileg a divat szakmában próbálkozott – egy grazi divatiskolában tanult – egész életében euróvíziós szereplésről álmodott, de a válogató versenyen elbukott.

Repülőtéri

a győzelem utáni első nagy hazai szereplése volt. Alexandr Wrabetz, az ORF vezére folytatást, sok-sok szereplést és műsort ígért. És azt is megpendítette, hogy vizsgálják, milyen feltételekkel lehetne Ausztriában megrendezni a következő intervíziós dalfesztivált.

8 komment:
szó-fa | 2014. május 13., Kedd 09:04
Ezek a produkciók, történések, akciók arra jók, hogy további esküdt ellenségeket szerezzenek az egészséges, alkotó erejű, modernitást preferáló liberalizmusnak.

Higany | 2014. május 13., Kedd 10:23
A németek jó előre gondolkodtak, hogy anno kitalálták a semleges nem használatát. Mára aktuális lett.

Salvatore | 2014. május 13., Kedd 11:32
BRÉKING BRÉKING BRÉKÓ figyelmeztetés Férfiak ha ÖN előt levetkőzik egy SZakálas NŐ !! akkor jobb ha családi csődvédelmet KÉR !!!!

vapensiero | 2014. május 13., Kedd 11:45
Isten bizony nem láttam, és még egy taktust sem hallottam a műből. Nem is érdekel, a népszerű VV-kel és a faktorokkal együtt. Látva a hozzászólásokat, reakciókat, és akik ezt megteszik, elérte funkcióját: jól felkavarta a szent szart. Gratulálok! Na most bele lehet érezni, hogy vagyok az Ungarische knaben singers (fidesz-kdmp) elsöprő győzelmével, ebben a harragian egészséges lelkű országban. Egyébként, Miss Virsli portréja első ránézésre igencsak ikont idéző. Alkalmas a hívőkben leülepedett nemi identitás lefojtás felkavarására. Talán ettől háborognak annyira, tudat alattijuktól vezérelve, mert Freud is osztrák volt ugye. No meg Hitler is. Ezek nagyon tudnak valamit.

Utópista Anarchista | 2014. május 13., Kedd 11:53
Ne nézzed, ne foglalkozz vele, ne írj róla, mert csak idegesíted magad. Mazochista vagy netán? Amúgy meg miből gondolod, hogy az osztrák versenyzőre szavazók agymosottak? Arra nem gondoltál, hogy esetleg ők eljutottak az intelligencia azon fokára, ahol a látottakat és a hallottakat külön külön is tudják kezelni és netán magát a produktumot értékelték, nem a 'néni' arcszőrzetét? Tudom, hogy egyeseknek nehéz ez az elvonatkoztatás. Nos, ők maradjanak csak meg a kdnp -nél és aggódjanak ezerrel a másság többségre erőltetése miatt. Szar lehet az élet gyűlölködve, aggódva.

paja | 2014. május 13., Kedd 13:51
Toleranciáról beszélni nyugati módra miközben a 17-éves Orosz ikerpárt kifütyülték elég visszataszító.Ez a dalfesztivál mindig is a politikáról szólt,a dal nem számít.Akinek meg ez a förmedvény tetszik,ennyit is érdemel!

orbi | 2014. május 13., Kedd 15:34
Nekem semmi bajom a mássággal, de egy nagy nemzetközi fesztiválon azért túlzásnak tartom, hogy ilyen is felléphet, és még nyer is.

zorro | 2014. május 13., Kedd 17:25
Nem irigylem az osztrákokat.Ahogy nemzeti hőst kreáltak az ipséből az nem akármi.Igaz mit tehettek volna,győzött egy nem létező versenyben. Az ipse piárosait meg dicséret illeti mert megtalálták a fekete jukat amibe érdemes volt invesztálni a nemlétező tehetséget. Bár lehet csak egy görbe tükröt akartak állítani a másság szent oltára elé,ami fordítva sült el,most már a szándékot erőssen titkolniuk kell. Az irigység sztornó,vajon mivel állnak elő jövőre az osztrákok,nem mindegy.Mennek lejjeb,van még hova?? Nem lehet más komolyan veszik és melegfesztivált,transzfesztita felvonulást rendeznek,vagy visszamennek a gyökerekhez és puritán dalfesztivált rendeznek. Van egy komolyabb lehetőség,abba kellene hagyni ezt a puccos giccses cirkuszi kabarét,mindenki jól járna!!!

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl