Nagy az osztrák deficit – jön a takarékoskodás

A gazdaság jövőre már gyarapodhat

 
2013. Nov. 20. 19:50

Nagy az osztrák deficit – jön a takarékoskodás

A gazdaság jövőre már gyarapodhat

2013. november 20., Szerda 19:50

Kormány még nincs, de az már bizonyos, hogy a választási ígéretek többségéből semmi sem lesz. A keserű valóság a pénzügyek kormányváltáskor szokásos alapos átvizsgálásakor derült ki, ami csak azért különös, mert az új kabinet megegyezik a régivel, vagyis aligha hihető, hogy a költségvetés helyzete a most tárgyaló küldöttségeket meglepetésként érte.

Harmincnégy milliárd? Vagy negyven? Végül is többnapos alkudozás után a koalíciós tárgyalófelek valamivel több mint 18 milliárdban jelölték meg azt az összeget, amely 2018-ig a költségvetésből hiányozni fog – vagyis ennyit kell különböző intézkedésekkel megtakarítani. A hatalmas különbség állítólag abból adódik, hogy a szakértők a maastrichti előírások szerint számoltak, a leendő kormány viszont a „strukturális hiányt” vette alapul.

A 18 milliárd sem kevés, ráadásul ehhez jön még vagy 5 milliárd euró, amit a bankoknak – elsősorban a még mindig a megmentendők közé sorolt Hypo Alpe Adria bank megsegítésére
http://www.szervuszausztria.hu/ausztriagazdasag/szervusz-ausztria-gazdasag-hypo-alpen-adria-allamositas-48360.html
kell majd fordítani. Ráadásul ebben az ügyben a csillagos ég lehet a határ – vélik szakértők, akik jóslásokba sem mernek bocsátkozni, mennyi pénz folyhat még ebbe a lyukas hordóba.

A gazdaságkutatók szerint aligha kerülhető el valamiféle takarékossági csomag. Egyben azzal is vádolják a most távozó kormányt, hogy a költségvetés alakításakor egyszerűen nem vették figyelembe a realitásokat, a gazdasági előrejelzéseket, a várhatónál nagyobb adóbevétellel számoltak, viszont nem vették figyelembe a növekvő nyugdíjkiadásokat.

Hogy milyen eszközökkel kívánják a hiányzó milliárdokat előteremteni, azt egyelőre nem tudni. A koalíciós partnerek abban azonban már megegyeztek, hogy a tehetősebbektől többet szeretnének elvonni, emelik például a nagy keresetűek társadalombiztosításijárulék-alapjának felső határát, elvonások sújtják majd a kiemelt nyugdíjakat (ilyet elsősorban a nagy cégek egykori vezetői élveznek). A nyugdíjkorhatár emelése egyelőre tabu, de annyi bizonyos, hogy e téren valamilyen intézkedésre szükség lesz. Mellesleg a közhittel ellentétben az osztrák nyugdíjasok zöme ugyancsak csekély juttatásban részesül: a 2,275 millió nyugdíjas nagyobb része mindössze bruttó 885 euró havi ellátmányt kap. (A jövő évi emelés 1,6 %, a döntés már megvan, a pecsét még hiányzik).

Kérdés, miként érinti a vártnál nagyobb hiány a szociális kiadásokat. Fényt jelent az alagút végén a legújabb statisztika, amely szerint megindult a növekedés: a harmadik negyedben a GDP 0,7 százalékkal nőtt, ami az előző negyedévben mérthez képest 0,5 százalékkal több. Az utolsó negyedévre is jók az előrejelzések, s mindkét vezető gazdaságkutató intézet (Wifo és IHS) egyetért abban, hogy Ausztria 2014-re kiheveri a válságot, s a növekedés 1,7-1,8 százalékos lehet.

 

5 komment:
Nemetorszagi_magyar | 2013. november 22., Péntek 11:57
samiel69 2013-11-22 10:14:54 #1 tja, el kell olvasni azt, ami a NAGYBETÜ alatt van. NAGYBETÜKBÖL csak a fidesz ert. SZERETÜNK VIKTOR.

gyukovits | 2013. november 22., Péntek 12:01
Nemetorszagi_magyar! samile69 igazán tudja milyen a bolsevik cikkátvétel. A mai hazai kormánypártok is neobolsevik poitikát folytatnak. Kárunkra.

Nemetorszagi_magyar | 2013. november 22., Péntek 12:23
gyukovits 2013-11-22 12:01:09 #3 a magyar kormany NAGYBETÜVEL kormanyoz. hiszen minden a legnagyobb, a legjobb, az elsö helyen all, ha nem most, nagy 2-3-4-5-6.. ev mulva. kisbetü, nagybetü, Magyarorszagot Ausztriaval összeteveszteni HÜLYESEG. Ausztria Europa egyik legerösebb es legmagasabb eletszinvonalu orszaga. Ha problemajuk van a budget-tel, akkor irnak rola es reggeltöl estig ettöl hangos az osztrak media. Annak ellenere, hogy ezt a 'lyukat' az a kormany költsegtervezte, amelyiket most ujravalasztottak, tehat nem 'elmutnyocev'. Magyarorszagon ez nem fordulhat elö, hogy a KORMANY arrol targyal nyilvanosan, hogy valamit ELCSESZETT.

laszlo01 | 2013. november 22., Péntek 13:50
Adná az ég, hogy egyszer nekünk legyenek olyan gondjaink, mint az osztrák sógoroknak!

Nemetorszagi_magyar | 2013. november 22., Péntek 17:52
samiel69 2013-11-22 14:43:40 #7 valamit összekeversz. Ausztria a hatvanas - hetvenes evek ota az egyik legerösebb orszaga Europanak . Ausztria nem 'csatlakozozo' orszag, hanem egy tözsgyökeres europai. Minden adando alkalommal büszken mondjak, a vendegmunkasi stastisztikaban a nemetek vezetnek. Azok a nemetek, akik jobb fizetesert ma mar Ausztriaban dolgoznak. Hat igy fordult a kocka. Persze minden megtörtenhet. Garancia semmire sincs. De mi itt Europaban legalabb 'együtt sirunk es együtt nevetünk' ahelyett hogy bevernenk egymas fejet. Hogy Magyarorszag inkabb keletre nyit, nem feltetlen hiba. Az oroszok mindenaron fel fognak epiteni egy uj hatalmat maguk körül, minden egykori 'barat' istenhozott. Emberi es szabadsag, sajto stb jogokkal ebben a közössegben nem lenne Magyarorszagnak problemaja, erre ott nemigen figyelnek. Tegnap ezert tiltotta meg Putyin a 'független' Ukrajnanak, hogy alairja az EU ba valo belepesi szandekat.

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl