Magyar, vagy osztrák cégként vállalkozzak Ausztriában?

Önök kérdeznek, a szakértő válaszol

 
2014. Nov. 8. 08:51

Magyar, vagy osztrák cégként vállalkozzak Ausztriában?

Önök kérdeznek, a szakértő válaszol

2014. november 8., Szombat 08:51

Sok magyar vállalkozó nehezen tudja eldönteni, hogy magyar cégével dolgozzon-e Ausztriában, vagy alapítson-e egy osztrák céget, és annak nevében lépjen-e fel. Szakértőnk, dr. Berényi Ferenc az alábbiakban mutat rá a legfontosabb tényekre és különbségekre.

Ha az osztrák munka csak eseti, alkalomszerű megbízás, azt javaslom, hogy magyar cégünkkel nyújtsunk határon átnyúló szolgáltatást (az osztrákok ezt „Herüberarbeiten”-nek – „átdolgozás”-nak nevezik) – válaszol a szakértő. Ebben az esetben sem telephelyet, sem leányvállalatot nem létesítünk Ausztriában és minden adó- és járulékfizetési kötelezettségünk Magyarországon marad (az SzJA-t akkor fizetjük Ausztriában, ha egy naptári évben az ott tartózkodás túllépi a 183 napot. A TB járulék fizetési kötelezettsége is belép Ausztriában, de csak 24 hónap tartózkodás után – ilyen érvényessége lehet maximum az un. A1 igazolásnak is). A szükséges adminisztrációt (regisztráció, bejelentések, stb.) ebben az esetben is el kell végezni természetesen. A projekt sikeres lezárása után a dolgozók visszatérnek eredeti munkahelyükre, és a cég folytatja hazai tevékenységét.


Ha a piackutatás eredményeképpen, vagy az első néhány projekt sikeres teljesítése után van arra kilátás, hogy tartós, hosszútávra szóló megbízásokat szerzünk a piacon, akkor célszerű egy kisebb, vagy nagyobb ausztriai vállalat létrehozása. A cégformákról már korábban nyújtottunk általános információt. Ebben az esetben Ausztriában fizetjük az adókat és a járulékokat a felvett dolgozók után. Az SzJA alacsonyabb fizetési kategóriáknál kedvezőbb a hazainál, és további előny lehet, hogy a dolgozó jogot formálhat a kint töltött idő után nyugdíjra, és a kint tartózkodás alatt a szociális juttatásokra.


Minden eset más és más, dr. Berényi Ferenc szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére a http://www.vallalkozasausztriaban.hu/ honlapon keresztül is.

5 komment:
SjknAE9VMJ | 2017. január 29., Vasárnap 09:42
Thanky Thanky for all this good inomfration!

Pxbqpp05w3i | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
Well <a href="http://zcszannnr.com">macimadaa</a> nuts, how about that.

1tCboJPNTrK | 2017. február 1., Szerda 17:57
I'm not easily imedspser. . . but that's impressing me! :) http://wgbmxxtfjbr.com [url=http://toxqwp.com]toxqwp[/url] [link=http://buoonwpucn.com]buoonwpucn[/link]

bj0yaAmy | 2017. február 3., Péntek 23:40
I <a href="http://fgwtcccdugb.com">supospe</a> that sounds and smells just about right.

atoh2OGJ | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
Okay I'm covedncni. Let's put it to action. http://eabnre.com [url=http://ntviovtjj.com]ntviovtjj[/url] [link=http://tthwmkx.com]tthwmkx[/link]

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl