Mensdorff-Poully ártatlan?

A háromnevű gróf ezúttal is megúszta

 
2013. Jan. 18. 13:53

Mensdorff-Poully ártatlan?

A háromnevű gróf ezúttal is megúszta

2013. január 18., Péntek 13:53

Igazuk lett azoknak, akik előre sejtették: a háromnevű gróf ezúttal is megússza. Pedig a Strasser volt belügyminiszter ellen néhány nappal korábban hozott ítélet olyan reményeket keltett, hogy ezentúl szigorúan büntetik a korrupció vádját. Persze csak ha valóban bebizonyosodik. Nemcsak a gróf, hanem környező országbeli partnerei – köztük soha meg nem nevezett magyarok – is fellélegezhetnek.

Alfons Mensdorff-Pouilly már több ízben bebizonyította, hogy nem hagyja magát egykönnyen megfogni: most is csak a hamis bizonyíték előterjesztése igazolódott be, s e bűncselekményért kapott mindössze kéthavi felfüggesztett börtönbüntetést. Az igazi kérdésre, hogy tudniillik osztogatott-e kenőpénzeket az általa képviselt ajánlat elfogadása, a Gripenek megvásárlása érdekében, a per sem adott választ. (A vád szerint a brit BAE konszern összesen 12,6 millió eurót adott a burgenlandi grófnak fenti feladatra).

Az ügy bírája maga sem gondolja, hogy ne lenne valami a vád mögött – csak éppen az előterjesztett bizonyítékok, a tanúvallomások nem voltak elegendőek a megalapozott ítélethez. Még Mark Cliff a szenzációsnak beharangozott – mert Londonban egyszer már „bevált” – vallomása sem volt döntő: a brit férfiú, akit videón keresztül kérdeztek ki, bizonytalan válaszokat adott. Fontos tanúk már nem élnek, másoknak – Wolfgang Ruttersdorf volt OMV-vezérnek – voltak ugyan elmarasztaló Mensdorff-Poully egy 2008-as perben hamis papírokkal próbálta bebizonyítani ártatlanságát. A feltételes szabadságvesztés már csak azért is képletes, mert a bíróság eleve beszámította a vizsgálati fogságban töltött időt.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl