Ez volt Grazban!

 
2014. Júl. 9. 17:39

Ez volt Grazban!

2014. július 9., Szerda 17:39

Családias rendezvény volt – mondják egybehangzóan a kiállítók és a látogatók. Ez a megfogalmazás egyaránt jelenti a jó hangulatot és az áttekinthetőséget, ami jellemezte a júniusi grazi Magyar Napokat, s ami oly fontos az ilyen eseményeken. A kiállítók között régi ismerősök éppen úgy voltak, mint „újoncok” – közülük egyesek máris elhatározták, hogy legközelebb is jönnek Ausztriába.

A graziak számára remek programnak bizonyult ebben a négy napban mindaz, ami a Főtéren fogadta őket. A takaros házakban berendezett áruválaszték – kézműipari termékek, divatcikkek, édesség, tipikus magyar élelmiszer, ajándéktárgyak, no és az idegenforgalom több aktuális magyarországi ajánlata – is vonzotta a közönséget, amely a Városháza előtt felállított színpad műsorára is kíváncsi volt.

A nézőpontok persze nagyon is különböztek: – Nekem kifejezetten nagy élmény volt meggyőződni arról, hogy a mi versenyzőnk, Conchita Wurst milyen erős mezőnyben győzött – mondja a grazi egyetemista az Intervíziós Dalfesztivál ötödik helyén végzett Kállay- Saunders András koncertjén. A kulturális műsor a bécsi Collegium Hungaricumot dicséri – egyáltalán nem lehetett egyszerű a sikeres és minden bizonnyal igen elfoglalt énekes „megnyerése” a grazi fellépésre.

A Matyó Népművészeti Egyesület standja csak úgy roskadozott a gyönyörű hímzések alatt. Berecz Zsuzsa, az egyesület elnöke elégedett az érdeklődéssel, ami persze nem csak a polcokon, vállfákon látható ruháknak, blúzoknak, másféle termékeknek szól: az osztrákoknak ugyancsak tetszenek a talpig matyóba öltözött csinos lányok, asszonyok és szívesen fényképezkednek a nagyon helyes gyerekekkel is. A mezőkövesdiek persze hozzászoktak, hogy a világ bármely részén tetszést aratnak ezek a holmik, amelyek egyébként szépen fogytak is. Sokan sajnálkoztak, hogy nem eladók azok a ruhák, amelyeket a divatbemutatón láthattak. Ezek egyébként meglepetést okoztak: az ismeretek alapján hímzés hímzés hátán modelleket várta a közönség, ehelyett Hrivnák Tünde tervező nagyon is csínján bánik a díszítéssel. Hordható hétköznapi és ünnepi ruhákat viselő csinos lányok vonultak fel a színpadon, egészen finom, néha éppen csak jelzésszerű matyó motívum díszítéssel, vagyis olyan öltözékeket mutattak be, amiket tényleg bármikor lehet hordani. Hrivnák Tünde és a csinos manökenek nem győzték fogadni az elismeréseket. Szerencsére a divatbemutató kétszer is szerepelt a programban.

Molnár Laci kürtőskalácsa szinte állandó „kiegészítő” az ilyen rendezvényeken. Vitték, kóstolták itt Grazban is elegen – de az igazi öröm, ahogy Molnár meséli, hogy egyre több olyan látogatója van a budapesti boltnak, aki valamelyik külföldi – mondjuk éppen ausztriai – magyar napokon kóstolta a csemegét. Ezért aztán nem is kérdés, megéri-e kiszállítani, felállítani, személyzettel felszerelni az ideiglenes sütődét – teszi hozzá.

A Grazban is bemutatkozó idegenforgalmi létesítmények képviselői is úgy érzik, okos dolog a helyszínen felkeresni a jövendő utazókat. Héviz és Keszthely nem éppen ismeretlen Ausztriában, de ahogy a standtól néhány prospektussal távozó osztrák hölgy mondja, a beszélgetésből tudta meg, milyen nagyszerű lehetőségek várják ott a kerékpározókat. Zámbóné Hajdú Andrea, a Keszthelyi Tourinform Iroda képviselője büszkén meséli, hogy aki két keréken akar eljutni Keszthelyről Hévízre, az már igazi kerékpárúton teheti ezt meg. És persze az ismert örömökön – a gyógyvíz áldásain – kívül tucatnyi kulturális program várja az ilyesmire nagyon fogékony osztrákokat. Például szeptemberben a verkli fesztivál – tudhattuk meg Hajdú Andreától.

Fontos szerep jutott Pécsnek, amelynek európai kulturális főváros-múltja kiemelt kapcsolódást jelent Grazhoz. A dél-magyarországi város, különös tekintettel a kulturális ajánlatra, a Zsolnay-negyedre, a színpadon is bemutatkozhatott. Az ugyancsak érdekes idegenforgalmi ajánlattal érkezett Benczúr Hotelnek az a kiváltság jutott, hogy a jóízű kóstolókat kínáló Szamos cukrászdával egy standon fogadhatta az érdeklődőket. A Szamos egyébként hamarosan Bécsben is üzletet nyit.

És persze nem maradhat ki a beszámolóból a. A térhez közeli Spar élelmiszerbolt nemcsak magyar termékek árusításával csatlakozott a rendezvényhez (piros paprika, szalámi, kolbász, bor csalogatta a vevőket), hanem a nyereményjáték szervezését is átvállalta. A zárónap eseménye volt aztán az eredményhirdetés: a Spar stájerországi igazgatója adta át az óriásira nagyított nyereményutalványt a szerencsésnek – akinek nevét a kitöltött és a gyűjtőládába bedobott kérdőívek közül kihúzták . Az utalványt, amely három éjszakát biztosít ingyen a budapesti Benczúr szállodában, félpanzióval és szabadjegyet az odautazásra az ÖBB jóvoltából.

A négy nap élménybeszámolói hosszan folytathatók lehetnének. Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselője elégedett: úgy tűnik a hosszas előkészítés, a helyszíni készenlét megérte a fáradságot. Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója ugyanígy vélekedik, számára külön öröm a találkozó azokkal a művészekkel, együttesekkel, akik eleget tettek a meghívásnak, és felléptek a négynapos rendezvényen. Kovács külön megemlíti, hogy ahogy a tavalyi

, ez az idei grazi is remek alkalom volt a

önkéntes nagyköveteinek a tájékozódásra és személyes találkozóra.


Képgalériánk:

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl