Jönnek az arisztokraták

Bécs készül Habsburg Ottó temetésére

 
2011. Júl. 8. 14:00

Jönnek az arisztokraták

Bécs készül Habsburg Ottó temetésére

2011. július 8., Péntek 14:00

A Stephansdom előkelő társaságot fogad július 16-án: a Habsburg Ottó lelki üdvéért tartott requiemre az európai arisztokrácia legjava éppúgy eljön, mint a vezető politikusok, messzi tájról. A temetést és a gyászmisét a család tíz tagjából alakított bizottság szervezi.

Sorra érkeznek a részvételi szándékot megerősítő üzenetek. A nagy európai arisztokrata családokra, amelyekkel Otto Habsburg jó kapcsolatokat ápolt – luxemburgi nagyhercegség, a spanyol a marokkó királyi ház – bizton lehet számítani. Már tudni, hogy a vendégek között lesz többek között Marie-Christine kenti hercegné. Az osztrák kormánytagok közül senki nem fog hiányozni. A külföldi politikusok névsorában pedig máris vannak meglepő nevek: az elsők között jelentkezett Miheil Szaakasvili örmény államfő.

Nem tudni, ki lesz ott a Habsburg családból: ha a 600 fős dinasztia minden tagja eljönne, az félig megtöltené a Stephansdomot. Annyi bizonyos, hogy a család 150 tagja részt vesz a mariazelli bazilikában 13-án tartandó gyászmisén: Ottó koporsója Münchenből érkezik, s itt találkozik másfél éve elhunyt neje, Regina koporsójával.

A bécsi temetést és a requiemet szervező tíztagú családi bizottság munkáját Michael Habsburg-Lothringen (magyar ág) és Dominik Habsburg-Lothringen (toszkánai ág) koordinálja. A gyászmise menetéről nem közöltek semmilyen információt, azt azonban tudni, hogy a misét Christopoh Schönborn, Bécs érseke celebrálja – ő egyébként XVI. Benedikt pápa személyes képviselője a temetésen. A közreműködő papok között is ott lesz a család képviselője, Paul Habsburg atya személyében.

A kevés kiszivárgott információ egyike, hogy a földig érő, monarchia- színű fekete-sárga koporsótakarót a családi címeren kívül a Pán-Európai mozgalom hímzett logója is díszíti, a szélekre pedig Ottó hét gyermekének lódenkabátjából egy-egy darabot varrnak.

A szertartást, csakúgy, mint a megelőző két napon a ravatalozás folyamatát, három nagy vászonra vetítik ki: a Stephansdom, a Kapucinusok kápolnája, és a Hofburg előtt.

A gyászmise után a Kapucinusok sírboltjához vonul a menet. A koporsó elhelyezésénél azonban már csak a szűkebb család – száz fő – lesz jelen. Némi huzavona után döntés született a koporsó elhelyezéséről is: Ottó nyugszik a jobboldalon – s ezzel közelebb édesanyjához -, Regina a baloldalon, mindketten fejjel az oltár felé.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl