Anna Netrebko új szerepben

 
2014. Aug. 17. 08:32

Anna Netrebko új szerepben

2014. augusztus 17., Vasárnap 08:32

Salzburg a bravúros Trubadúr előadás premierje után Anna Netrebko nevétől hangos. A világhírű szoprán Mozart városában egy számára vadonatúj feladatról számolt be: az Esterházy Magánalapítvány felkérésére elvállalta a jövőre Kismartonban bemutatandó gyermekopera védnökségét. A részletekről Netrebko Ottrubay Istvánnal, az alapítvány elnökével közös sajtóértekezleten tájékoztatott.

A Hókirálynő című opera ismerős számára, aki nemcsak egy kisfiú édesanyjaként elkötelezett a gyermekopera műfaja iránt: pályája kezdetén, 16 évesen Gerda szerepét énekelte a szentpétervári Marinszkij Színház színpadán. – Szeretném felkelteni a gyermekek érdeklődését az opera iránt, hiszen ez a szeretet bennem is már kisgyermekkorban alakult ki. Emiatt hoztuk létre az Esterházy-kastéllyal közösen a gyermekopera projektjét. Remélem, hogy a darab felejthetetlen élményt fog nyújtani- mondta a salzburgi közös sajtóértekezleten.
Erre minden remény megvan. Hans Christian Andersen „A Hókirálynő“ című meséje több zeneszerzőt megihletett már. Kismartonban a legsikeresebb változatot adják elő, azt, amelynek zenéjét Szergej Banyevics komponálta, s amelyet ő dolgozott át kamarazenekarra.


Jégkastély a barokk teremben

A fiatal rendezői stábnak van gyakorlata gyermekopera színrevitelében. A többszörösen kitüntetett Christiane Lutz rendező a Bécsi Állami Operaházban is rendezett már operaelőadást a legkisebbeknek, csakúgy, mint ahogy Karsten Januschke a nemzetközi zenei világban ismert opera- és koncertkarmester is vezényelt már ilyen előadást Bécsben. Az énekesek válogatását az ő részvételével kezdi meg ősszel a rendezői stáb. A barokk Haydn-terem a Hókirálynő jégpalotájává alakul majd át arra a 10 iskolai és családi előadásra, amelyen a gyermekopera színre kerül.

Andersen „A Hókirálynő“ című meséje két szegény kisgyermek, Kai és Gerda történetéről szól. A Hókirálynő elvarázsolja és palotájába viszi Kait, akinek jéggé dermedt szíve csak Gerda könnyeinek hatására válik ismét dobogó emberi szívvé. A két gyermek boldogan kel útra, hogy visszatérjen szülővárosába, ahol rá kell döbbenniük: míg távol voltak, rengeteg idő telt el, és közben véget ért gyermekkoruk is. Nemcsak színpadi változatok készültek Andersen e talán legárnyaltabb meséjéből: a Disney filmstúdió „Jégvarázs“ címmel filmre is vitte a történetet.


S hogy miért vállalt ilyen szerepet, ezúttal nem énekesként, hanem védnökként a sokak szerint pályája csúcsán lévő művésznő, arra Netrebko a sajtóértekezleten maga válaszolt: „Szeretném, ha a gyermekek nem csak nézőként és hallgatóként élnék át az operát, hanem kedvet kapnának saját művészi képességeik felfedezésére és fejlesztésére is. Nagy boldogságot jelent számomra, ha tovább tudom adni az opera iránti szeretetet, mégpedig egy olyan művel, amelyben magam is énekeltem.“


Az Esterházy Magánalapítvány „mögöttes szándéka” aligha szorul magyarázatra. A gyermekek éppúgy otthon vannak a Magánalapítvány által kezelt burgenlandi létesítményekben, mint ahogy a zenei, és általában a kulturális örökség ápolása fontos cél és feladat. A gyermekopera most tovább szélesíti ezt a palettát, igazolva, hogy ez a kulturális elkötelezettség messze túlmutat az Esterházy dinasztia hagyományainak ápolásán, a jelentős műemlékek védelmén és a kulturális értékek megőrzésén.


A salzburgi sajtóértekezleten szó esett arról is, hogy az 1994-ben alapított Esterházy Magánalapítvány jelentős mértékben támogatja a kortárs képzőművészeteket, építészetet és a fiatal muzsikusokat. Vonatkozik ez a burgenlandi és a pannon kulturális régió fiatal művészeire, akik számára Burgenland tartomány az Esterházy Magánalapítvánnyal közösen ifjúsági kulturális díjat alapított – nem kis mértékben az alapítvány anyagi támogatásával.

Dr. Ottrubay István a kismartoni nemzetközi vonósnégyes fesztiválról, a piknikkoncertekről, és a hercegi zenei gyűjteményből származó kincseket felvonultató történeti koncertekről is beszámolt. – Különösen örülök annak, hogy az operavilág kiemelkedő művészeként számon tartott Anna Netrebko vállalta „A Hókirálynő“ gyermekopera védnökségét, és személyes ismertségét felhasználva mindent megtesz azért, hogy a 21. században is eljusson az opera a gyermekekhez, és felkeltse lelkesedésüket iránta.“- mondotta Ottrubay István a közös sajtóértekezleten.


Az átdolgozott verzió német nyelvű ősbemutatója 2015. június 12-én lesz az Esterházy-kastély Haydn-termében.

„A Hókirálynő“ – gyermekopera
Hans Christian Andersen meséje alapján

Anna Nyetrebko, védnökség
Christiane Lutz, rendező
Karsten Januschke, zenei vezetés
Anna Sofie Tuma, jelmezek
Andrej Durik, színpadkép

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl