A sivatag sodrásában

Kiállítás Almásy grófról Kismartonban

 
2012. Júl. 4. 12:11

A sivatag sodrásában

Kiállítás Almásy grófról Kismartonban

2012. július 4., Szerda 12:11

Kevés izgalmasabb – regény- és filmhősnek alkalmas – személyiség létezik, mint gróf Almásy László, a romantikus kalandor, a sivatagkutató, a felfedező, a hős. Halálának 60. évfordulójára tavaly emlékezett a világ, s ebből az alkalomból rendez most kiállítást a burgenlandi tartományi múzeum.

Senki nem tagadhatja, hogy Almásy gróf nevére rögtön az Angol beteg jut eszébe, a hölgyek pedig ehhez azt is hozzátehetik, hogy Ralph Fienes alakja jelenik meg szemük előtt.

A sivatagkutató és kalandor gróf alakja mára legendává vált, ami köszönhető Michael Ondaatje 1992-ben megjelent és Booker-díjjal kitüntetett Az angol beteg című regényének, no és Anthony Mighella azonos című filmjének is. Utóbbit kilenc Oscar-díjjal ismerte el Hollywood, nem beszélve más, kisebb jelentőségű díjakról. Alakját azóta is sokféleképpen ábrázolják, tudósokat, művészeket foglalkoztat személyiségének jobb megismerése.

Almásy László 1895-ben született az akkor Magyarország területéhez tartozó (ma burgenlandi) Borostyánkőn. Nehéz felsorolni is, mi mindennel tette magát ismertté: ő alapította meg a magyar cserkészmozgalmat, ő volt az autózás és a repülés egyik úttörője, érdemeket szerzett autóversenyzőként, motorkonstruktőrként, nem beszélve titokzatos kémtevékenységéről.

A történelem, a regény és a film adja a támpontot a Kismartonban június utolsó hetében megnyílt

, így igen összetett képet ad a alakjáról. Utazásra hív történelmi képek és tárgyak között, elegyít látomásszerű elemeket, történelmileg megalapozott tényeket, de felhasználja a napjaink ábrázolásai is. Összeveti a filmből és annak alapjául szolgáló regényből vett motívumokat a kortársaktól és útitársaktól származó idézetekkel.

A látogató jobb eligazodását segítik a háromdimenziós tárgyak, a fényképek, a filmrészletek. A kiállítási tárgyak egyben a különféle megközelítések közötti eltéréseket is illusztrálja egyes elemek kiemelésével, mások háttérbe szorításával, sőt elhagyásával. A gróf személyiségéről ugyanis szinte lehetetlen átfogó képet alkotni, annyiféle arca volt. Ez az, ami máig olyan titokzatossá teszi. Hogyan lehetséges, hogy az „úszók barlangját” ábrázoló alkotó és a II. világháborúban végrehajtott titkos Salaam hadművelet főszereplője egy és ugyanaz a személy?

A sok megoldatlan rejtély miatt Almásy körül valóságos mítosz alakult ki. A  kiállítás ezt a rejtélyt járja körül. A két kurátor, Michael Weese és Dr. Gerhard L. Fashing a kiállítással próbál segíteni a látogatóknak, sőt egyéni és csoportos vezetéssel igyekszik előmozdítani, hogy ki-ki a számára legfontosabb mozzanatra összpontosíthasson.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl