Születésnapi buli Felsőőrön

Burgenland kilencven éves

 
2011. Nov. 27. 15:51

Születésnapi buli Felsőőrön

Burgenland kilencven éves

2011. november 27., Vasárnap 15:51

Látványos gálaműsorral ünnepelte Burgenland fennállásának kilencvenedik évét. Ünneplésre van ok: az egykor oly szegény kis tartomány ma nagyonis irigylésre méltó, egész Ausztriában itt a legnagyobb az érettségizettek száma, és például a megújuló energia előállítása és felhasználása terén Európa modellnek tekinti.

A gyógyturizmus fejlődése, az ipari parkok kifogástalan működése épp oly fontos lépcső volt a jelenlegi, Ausztria viszonylatában is figyelemreméltó életszínvonal elérésében, mint az, ahogyan a tartomány földrajzi helyzetét kihasználva a vele határos térségek kulturális központjává vált. A fejlődésben igen nagy szerepe volt annak, hogy Burgenland élt az Európai Uniótól kapott lehetőséggel, ügyesen használta azt a támogatást, amit az unió cél-1-es keretéből kapott. S hogy ma már nem tartozik e kategóriába, az a támogatás elvesztése miatt ugyan szomorú, másfelől viszont büszkeségre és elégedettségre ad okot.

Ez utóbbi érzés hatotta át a születésnapi partit, amit Felsőőr (Oberwart) vásárcsarnokában tartottak. A műsorban a tartomány szülöttei, az ide kötődő művészek, előadók mutatták be a kilencven év történéseit, vezették végig a közönséget és a helyszíni közvetítés jóvoltából a televízió nézőit az időutazáson.

Az ünnepi előadás egyik fénypontja volt a hosszú betegségből szerencsésen felépült fellépése: a szintén burgenlandi (felsőpujai) származású mezzoszoprán Liszt Szerelmi Álmok című kompozíciójának dalváltozatát adta elő. Természetesen helyet kaptak a tartomány népcsoportjainak - köztük a magyarok- képviselői is: dal- és táncegyütteseik mutatkoztak be.

Bár az ünnepség nem volt mentes politikusi megszólalásoktól – Hans Niessl tartományfőnök volt a vezérszónok –, az együtteseknek, zenekaroknak köszönhetően inkább partihangulat alakult ki. Az ORF is kitett magáért, a kifogástalan helyszíni közvetítést 12 HD kamera biztosította, a műsor vezetését a legjobb moderátorokra bízták.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl