Muzsika és látvány

Harmincezer szál virág a hangversenyteremben

 
2014. Jan. 4. 09:28

Muzsika és látvány

Harmincezer szál virág a hangversenyteremben

2014. január 4., Szombat 09:28

Rózsaszíntől a liláig, megannyi árnyalatban pompáztak a virágok a Musikverein Aranytermében az újévi koncerten, gyönyörködtetve nemcsak a jegyhez jutott szerencséseket, hanem a televíziós közvetítés idén is több mint egymillió nézőjét. A virágkölteményeket az idén a Bécsi Filharmonikusok finanszírozta, a kulisszatitkokról pedig a virágkötő team vezetője mesélt.

Az Osztrák Virágiroda a felelős a díszítésért, egy olyan különös szervezet, amely a bécsi kertészeteket, parkokat, a virág nagykereskedelmet, a virágtermesztők és virágkötőt szakmai szervezeteit egyesíti. Az évről évre kicsit megújított, ám mindig tizennégy tagú csapat élén évek óta a kertészmérnöki végzettségű Lorenz Pridt áll. Ő az, akinek döntős szava van a tervezés folyamatában, és ő koordinálja a nem egyszerű kivitelezést is, vagyis hatalmas a felelőssége abban, hogy amikor január 1-én 11.15-kor felcsendül Strauss muzsikája a Musikverein Aranytermében, minden virágszál a helyén legyen.

Pontosan 30 ezer – mondja Pridt úr. A következő évre szóló tervezés a koncert befejezése után szinte azonnal megkezdődik, hiszen ennyi virágot a meghatározott színekben elő is kell állítani. A színárnyalat kiválasztása például igen fontos része a tervezésnek. Az idén a világhírű divattervező, Vivienne Westwood irányzatát követték, bár ez nem tette egyszerűvé a feladatot: a brit divatkirálynő a misztikus színek barátja. A rózsaszín, a pink, a lila olyan árnyalatit kellett összeválogatni, amelyek a teljes harmóniát biztosítják.

Maga a díszítés hajnalig tartó munkát jelent: a Musikverein nem zárhat be pusztán a virágkötők kedvéért. Szoros együttműködésre van szükség az ORF közvetítés kameramanjaival. Csak akkor lehet hozzálátni a csokrok és füzérek elhelyezéséhez, amikor már tudni, hol helyezik el a kamerákat. Sőt, még a meteorológiai előrejelzést is fegyelembe kell venni, mert egészen mások a fényviszonyok napsütésben, mint ködös borongós időben. Márpedig a fény esése nagyban befolyásolja a látványt. És persze a muzsikával is összhangot kell teremteni – ezt szerencsére megkönnyíti az évek alatt kialakult kitűnő együttműködés a Bécsi Filharmonikusokkal – teszi hozzá Pridt úr. A költségekről diszkréten hallgat – egy azonban bizonyos: még soha nem korlátozták pusztán anyagi okokból a virágköltemény tervezőinek fantáziáját. Az idén először egyébként a virágdíszítés a zenekar ajándéka volt.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39