Jön a Kalózpárt

Sikerre ítélve Bécsben?

 
2012. Máj. 15. 09:13

Jön a Kalózpárt

Sikerre ítélve Bécsben?

2012. május 15., Kedd 09:13

A fiatal, urbánus protesztpárt azokra számít, akiknek nagyon nem tetszik a jelenlegi koalíció ténykedése. 2010-ben még a választásokon sem tudtak elindulni – nem volt elég támogatójuk – a mostani tagtoborzás azonban váratlan siker. Talán a német, főként pedig az innsbrucki Kalóz Párt jó eredménye is hozzájárul ehhez.

Az ok Tirolban, Bécsben, sőt országszerte azonos: aki nem kedveli a jobboldali Szabadságpártot, vagy a környezetvédelemre összpontosító Zöldeket, viszont ellenzi a jelenlegi koalíció politikáját, aligha talál magának megfelelő pártot.

A tiltakozás és egyet nem értés Bécsben a legnagyobb, így érthető, hogy az országosan toborzó  Kalózpárt bécsi frakciója iránt a legnagyobb az érdeklődés. Míg országszerte két hét alatt 100 taggal gyarapodott a párt, Bécsben már 550-en vannak, és a tendencia folytatódik.

Toni Straka, a bécsi frakció vezetőségi tagja bizakodó: biztosra veszi, hogy a párt megszerzi az indulás jogát a 2015-ös bécsi tartományi választáson. (1800 támogató aláírás szükséges, kerületenként elég 50 a jelöltállításhoz). A pártot egyébként 2006-ban hozták létre, de a mostani sikerhez nyilván szükség volt a választók csalódottságára.

A Zöldek és az FPÖ joggal aggódhat: tőlük vihetik el a legtöbb szimpatizánst a kalózok. Környezetvédelmi témákban is többet kínálnak, mint a Zöldek, ami pedig a jelenlegi politika elutasítását illeti, elfogadhatóbbak az érveik és megoldási javaslataik, mint amit a szalonképtelen jobboldal kínál.

Persze a lakosság érdeklődése és elégedetlenség még nem elég a sikerhez: Straka maga is elismeri, hogy nincs pénzük a pártmunkára, hiányzik a struktúra, sőt az egyértelmű program is. Annyi azonban bizonyos, hogy a Tiroli Kalózpárt az innsbrucki önkormányzati választásokon politikai mandátumot szerzett, és egyik képviselője bekerült a tartományi székhely városi tanácsába. A továbbiak attól is függnek, ott hogyan teljesít az újdonsült politikus.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39