Barbara Prammer halála nagy veszteség

Ki lesz a parlament új elnöke: döntés szeptember 2-án

 
2014. Aug. 5. 09:33

Barbara Prammer halála nagy veszteség

Ki lesz a parlament új elnöke: döntés szeptember 2-án

2014. augusztus 5., Kedd 09:33

Nemcsak a hivatalos Ausztria gyászol: Barbara Prammer, az osztrák parlament elnöke politikai hovatartozástól függetlenül népszerű volt az osztrákok körében. Betegségét nem titkolta: ahogyan annyi más tekintetben, e téren is szakított a szokásokkal, és tavaly szeptemberben a nyilvánosság elé tárta rákbetegségét. Nem vonult vissza, július elejéig betöltötte hivatalát.

Barbara Prammer az osztrák nők közül a legmagasabb pozíciót töltötte be. Egy kis felső-ausztriai településről indult. Tizennyolc évesen, érettségi után házasságon kívül született fia miatt egyedülálló anyakánt volt alkalma saját tapasztalatot szerezni az előítéletekről – amelyek ellen aztán egész életében harcolt. Családja segítségének köszönhetően néhány év kihagyással Linzben fejezte be szociológiai tanulmányait, a felső-ausztriai szociáldemokrata párt színeiben politizált. A tartományi politikából 1997-ben került be a szövetségi kormányba, tárca nélküli miniszterként. Alig pár hét után a nő-ügyek és a fogyasztásvédelem minisztériumát bízták rá, majd 2004-től a törvényhozás elnökének helyettesévé választotta a parlament. 2006-től töltötte be az elnöki posztot. Képviselőtársai e funkciójában szavazással erősítették meg. Ő hozta létre a Szocialista Internacionálé Nőszervezetének alapokmányát – haláláig alelnöke volt a szervezetnek.

Magánélete nem volt egyszerű: férjétől, Wolfgang Prammertől – akitől második gyermeke született – 2001-ben elvált, miután bebizonyosodott, hogy a linzi városi politikus hivatalával visszaélve szexuálisan zaklatta beosztottjait. Magánéleti válságaiban szülei, testvérei éppúgy mellette álltak, mint betegségében – s ahogy ő maga erről nyilatkozott, ez sok nehézségen átsegítette.

Elkötelezetten harcolt a társadalmi igazságosságért és az egyenjogúságért, fontos volt számára a kisebbségek védelme. Egy-egy országot a legjobb an az jellemzi, hogyan bánik kisebbségeivel – vallotta. A párbeszéd híve volt, funkcióját képes volt a pártkötődésen felülemelkedve betölteni, ezért is tisztelte bal – és jobboldal egyaránt. A parlament munkáját ő tette a nagyközönség számára nyilvánossá – megnyitotta a korábban szigorúan elzárt épületet, lehetővé tette az érdeklődők jelenlétét. Hatvanadik születésnapja alkalmával idén januárban bensőséges ünnepséget rendeztek – ekkorra már ő maga bejelentette betegségét, s azt is, hogy orvosai tanácsait is figyelembe véve végzi feladatait, amíg csak munkaképes. Halála alkalmával az ORF sugárzott az interjúból.

Temetését szűk baráti körben tartják, de tisztelői egész héten leróhatják kegyeletüket a parlamentben, ahol felravatalozták. A részvét nyilvánítására megnyitott

időről időre a sok bejelentkezés miatt lefagy. A családi temetés előtt szombaton (augusztus 9-én) a parlament épülete előtt gyász megemlékezést tartanak – a várhatóan nagy létszámú rendezvény miatt a Ringet erre az időre lezárják. A parlamentben létesített részvétnyilvánítási könyvet elsőként Heinz Fischer államfő írta alá.

Augusztus a gyász hónapja – közölte az SPÖ és a kormány vezetése: Prammer utódáról szeptember 2-án döntenek. Nem lesz könnyű hasonlóképpen elfogadott és kedvelt politikust találni, ráadásul kívánatos lenne, ha a posztot ismét nő töltené be. A találgatás persze már megkezdődött.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl