Szomorú évforduló kínos felhangokkal

 
2010. Nov. 11. 15:44

Szomorú évforduló kínos felhangokkal

2010. november 11., Csütörtök 15:44

Nem kevesebbet állítanak a tíz évvel ezelőtti szörnyű tragédiában elhunyt százötvenöt személy hátra maradottait képviselő ügyvédek, mint hogy az osztrák bíróság bizonyítékokat hagyott figyelmen kívül a politikailag kívánatos ítélet érdekében.

Tíz év telt el a szörnyű tragédia, százötvenöt ember tragikus és értelmetlen halála, a kitzsteinhorni alagútban a gleccservonaton bekövetkezett tűzkatasztrófa óta. Az évforduló a szokott megemlékezésekkel telt el, a kormány is megadta a módját, képviseltette magát, szép ünnepi beszédek hangzottak el. Mindenki tudja, hogy az áldozatokat semmi sem hozhatja vissza, mégis, a hátramaradottak jobban beletörődnének a megváltoztathatatlanba, ha a felelősök bűnhődnének.

Ilyesmiről azonban szó sincs. Jó hat és fél éve lezárult a per és a bíró mind a tizenhat gyanúsítottat felmentette a gondatlanság vádja alól. Az ítélet arra hivatkozott, hogy a 2000. november 11-i tűzkatasztrófát egy hősugárzó gyártási hibája okozta, miközben semmiféle előírás nem tiltotta az ilyen típusú fűtési megoldás alkalmazását. Vagyis szó sincs emberi mulasztásról. A külföldi áldozatokat, németeket, amerikaiakat, japánokat ismert sztárügyvédek képviselték, akik egyenesen az Osztrák Köztársaságot ültették a vádlottak padjára, s bár a felelősség megállapítása kérdésében alulmaradtak, kártérítést azért kiharcoltak ügyfeleiknek. Sokan máig keveslik az összeget, egyúttal pedig kétségbe vonják az ügyben eljáró bíróság elfogulatlanságát, az ítélet megalapozottságát.

A tizedik évfordulón azok is megszólaltak, akik az ítélettel elégedetleneket képviselik. Gerhard Podovsovnik bécsi ügyvéd két nappal korábban az Európai Emberjogi Bíróság hoz nyújtott be panaszt, arra hivatkozva, hogy az osztrák igazságszolgáltatás figyelmen kívül hagyott bizonyítékokat, s így hozták meg a politika számára oly fontos felmentő ítéletet. Az ügyvéd amerikai ügyfelei érdekében az Egyesült Államokban is pert kíván indítani, mivel, mint mondja, Ausztriában aligha lehet elfogulatlan tárgyalásra számítani.

Ez utóbbi állítását a 2002-2004 -es perben kihallgatott egyik szakértő is alátámasztotta, mondván, hogy az egész per korrupt machináció volt, s a bíróság semmi egyebet nem akart, mint fedezni a felelősöket, eltussolni az ügyet. Nyilatkozata bajba keverte: Manfred Seiss, az ügyben ítélkező bíró rágalmazás és hivatali titok megsértése miatt vádat emelt a szakértő ellen. Más – német – szakértők is az ítélettel homlokegyenest ellentétes véleményen voltak. Szerintük a gleccser vonatnak egy centimétert sem lett volna szabad közlekednie. Szakvéleményüket a perben figyelmen kívül hagyták. A perújrafelvételért harcolók falakba ütköznek. Az osztrák igazságügyi minisztérium arra hivatkozik, hogy az egész ügy, maga a szerencsétlenség, de még a bírósági procedúra is elévült.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl