Soros, az ellenségkép

 
2017. Jan. 18. 19:15

Soros, az ellenségkép

2017. január 18., Szerda 19:15

Miért vált a magyar származású Soros György az Orbán-kormány egyes számú ellenségképévé? A kérdésre Paul Lendvai keresi a választ a Der Standard hasábjain.

Aki az elmúlt hetekben nyomon követte a nemzetközi médiában megjelent tudósításokat, az csak nagyon nehezen tudta eldönteni, hogy Európa, de akár a világ jövőjére nézve  melyik politikus testesíti meg a legnagyobb veszélyt? A teljesen kiszámíthatatlan Donald Trump a washingtoni Fehér Házban? Vagy a sikeresen terjeszkedő Putyin orosz elnök? Esetleg a Közel-Keleten a hatalomtól elvakított török gyújtogató, Recep Tayyip Erdogan?

Ha azonban az ember csak a kormányfő nyilatkozatait és az általa közvetlenül vagy közvetett módon ellenőrzött magyarországi újságokban megjelent kommentárokat olvasta, akkor számára világos, hogy a legnagyobb veszélyt Soros György, a 86éves amerikai milliárdos és filantróp jelenti,  nem csak szomszédos országunkra, hanem egész Európára nézve is. Hogyan válhatott az Orbán-kormány egyes számú ellenségképévé ez a született magyar, aki Budapesten hamis papírokkal élte túl a holokausztot, és majd többek között a Londoni School of Economics-on, Karl Poppernél egyetemi folytatott tanulmányait befejezve, sikeres pénzügyi spekulációk révén a befektetésével 30 milliárd dollárra becsült vagyonra tett szert?

A miniszterelnök már 2015 szeptemberében megadta a jelt egy heti rádióműsorban a Soros elleni támadásra,  a menekültekkel kapcsolatos elképzelései és az emberi jogi- és menekültügyi szervezeteknek világszerte adott segítsége miatt. Orbán az embercsempészeket és az emberi jogi aktivistákat célzottan egy lélegzettel úgy említette, mint akik „mindent támogatnak, ami a nemzeti államokat gyengíti. Ennek a fajta nyugati gondolkodásnak Soros György a legjobb példája”.  2016 májusában, a menekültválság és a szolidaritás megtagadása miatt Magyarországot, majd később Lengyelországot illetve Szlovákiát is ért bírálatok kicsúcsosodásakor Orbán megtámadta Soros világszerte működő Nyitott Társadalomért Alapítványát, azt a „háttérhatalmat” , amely évente egy millió muszlim Európába vándorlását propagálja, és amely mindenütt, de elsősorban Magyarországon, gyengíteni akarja a nemzeti elkötelezettségű kormányokat. A Fidesz-propagandagépezetének gőzhengerei azonnal mozgásba lendültek, és trágár támadások indultak Soros ellen, aki alapítványain keresztül 1978 óta közel száz országban – de főként Kelet-Európában - több mint 1,8 milliárd dollárt fizetett ki emberi jogi szervezetek, oktatási-, és egészségügyi projektek támogatására.

Az autoriter rezsimek számára az olyan szervezetek, mint a korrupciók feltárására létrehozott Transparency International vagy a különböző más civil egyesületek tevékenysége, gyakran kellemetlenebb, mint a korrupciót csak feltételező ellenzéki pártoké. Magyarországon is ez a helyzet. Németh Szilárd, az Orbán-párt helyettes elnöke azt követeli, hogy „takarítsák el” a Soros által támogatott egyesületek aktivistáit. Persze, különlegesen bájos széljegyzet, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években Orbán Viktortól kezdve Kovács Zoltán kormányszóvivőig bezárólag, számos Fidesz tisztségviselő kapott jelentős pénzügyi támogatást oxfordi ösztöndíj formájában, Soros Györgytől. A Youtubehoz hasonló közösségi médiában  az ember még magát Orbánt is hallhatja, amint 1988-ban büszkén kijelenti, hogy ő egy Soros-ösztöndíjas.

Der Standard, 2017.01.16.

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl