Sikerül felgöngyölíteni a dzsihádista hálózatot Ausztriában?

Ígéretes letartóztatások már a párizsi események előtt

 
2015. Jan. 18. 11:56

Sikerül felgöngyölíteni a dzsihádista hálózatot Ausztriában?

Ígéretes letartóztatások már a párizsi események előtt

2015. január 18., Vasárnap 11:56

Valósággal megdicsőült az osztrák belügy: jóval a párizsi merényletek előtt, még tavaly év vége felé a kommandósok három nagyvárosban dzsihádista hálózatok aktív tagjait tartóztatták le. A novemberi második razziában összesen 900 kommandós vett részt, s az akkor Bécsben, Linzben, Grazban letartóztatott 16 gyanúsított kihallgatása révén ma már többet tudni a keményvonalas szalafisták ausztriai hálózatáról.

A legnagyobb fogás az Ebu Tejma néven ismert prédikátor (a boszniai származású Mirsad Omerovic), aki a jelenlegi ismeretek szerint eddig összesen 64 Ausztriában élő muzulmánt győzött meg arról, hogy vegyen részt Szíriában harci kiképzésen, vagy csatlakozzon az Iszlám Állam háborújához. A belügyminisztérium nyilvántartása szerint egyébként eddig 160 muzulmán utazott ilyen céllal Szíriába, közülük mintegy 30 az ottani harcokban életét vesztette, hatvanan pedig visszatértek Ausztriába. Köztük Mirsad O. jó néhány pártfogoltja, akik feltehetően csak az alkalomra várnak, hogy valamilyen terrortámadásban kamatoztassák a tanultakat.

A hatóságok feltevése konkrét nyomozati eredményeken, no és a gyanúsítottak kétéves lehallgatásán alapul. Néhány hónappal a novemberi razzia előtt a Cobra különleges egység terrorelhárító kommandósai az osztrák határon feltartóztattak egy másik prédikátort, a 34 éves Yunus F.-t, aki kilenc csecsen férfit próbált eljuttatni a szíriai hadi övezetbe. Bár a két személyautó utasai azt állították, hogy nyaralni indultak Törökországba, ezt a mesét senki nem vette be, sőt, maga Yunus F. is bevallotta, hogy az út célja a csatlakozás a Dzsihádhoz. Rövidesen fény derült a két prédikátor közötti kapcsolatra.

Mirsad O. remek kapcsolatokat ápol a Nyugat-Balkánon működő keményvonalas szalafista muzulmán körökkel, a toborzáshoz pedig jó lehetőséget nyújt számára az igen látogatott Altun Alem mecset (a bécsi Iszlám Központban), ahol prédikál. Ugyanakkor ő nem rendelkezik azzal a logisztikával, amely nélkül lehetetlen az érintetteket a szíriai és iraki hadi övezetbe eljuttatni. Ezt nyújtja a török származású Yusuf F.: neki megvannak a törökországi kapcsolatai és kellő helyismerettel rendelkezik a határvidékeken is.

Ennek fényében érthető, hogy pillanatnyilag az államügyészség a 32 éves Mirsad O. kihallgatásain a hangsúlyt nem annyira a szent háborúra való felbujtásra és a toborzó tevékenységre helyezi, inkább a kapcsolati háló felderítése érdekli, és az, honnan származik az utazások finanszírozáshoz szükséges pénz. Az máris körvonalazódik, hogy az Ausztriában élő vallási fanatikusok köre sokkal nagyobb, mint ahogy azt feltételezték. Így bár igen dicséretes az utóbbi hónapok e sikeres akciói, a terror fenyegetettség továbbra sem felejthető, s indokolt a fokozott elővigyázatosság – a hatóságok mindenesetre ezt gondolják, s ennek megfelelőek az óvintézkedések is.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl