A pénzügyi tervező újévi gondolatai

 
2016. Jan. 6. 09:11

A pénzügyi tervező újévi gondolatai

2016. január 6., Szerda 09:11

Újévi jókívánságai mellé levelet küldött olvasóiknak János Zsolt, a Határon átnyúló pénzügyek című rovatunk állandó szerzője, a nemzetközileg ismert pénzügyi tervező és tréner. Mi mást is tartalmazhatna a szakértő üzenete, mint tanácsokat azoknak, akik a 2016-os évben szeretnék pénzügyeiket a lehető legoptimálisabban irányítani. Az alábbiakban közöljük János Zsolt levelét.

Kedves Olvasó,
„Mérkőzés után lenni annyi, mint mérkőzés előtti lét” – mondta egyszer Sepp Herberger, a német edző-legenda, és ez nemcsak a focira, hanem a befektetési piacra is vonatkoztatható. Remélem mindannyian jól köszöntötték az Újévet. Örömömre szolgál, hogy 2016-ban itt, a szervuszausztria.hu oldalon ismét átkormányozhatom Önöket valamennyi befektetési viharon és kísérhetem Önöket a nemzetközi befektetési színtér aktuális eseményein. A 2015-ös tőzsdeév a széles spektrumú részvénykészlettel rendelkező befektető számára mindent összevetve kiegyensúlyozott esztendő volt.
 
A jó pozicionálás fél győzelem
 
Ám a dörzsölt befektető számára a múlt soha nem olyan érdekes, mint a jövő. Vagyis: a befektetőnek ideje elgondolkodni azon, hogyan hozhatná magát a 2016-os új esztendőben a legjobb helyzetbe. És e tekintetben ismét jó esély van az árfolyamok emelkedésére. A keretfeltételek mindenesetre a legmesszebbmenőkig ismertek.
Egyrészt a befektetők viszonylag pontosan tudják, milyen irányban tartanak a jegybankok. Míg a Bank of Japan és az EKB továbbra is expanzív irányzatot követ, az Egyesült Államokban továbbra is a kamatok kisebb felfelé kerekítésére számíthatunk. Mivel a szint egészében igen alacsony, ezzel egész jól együtt lehet élni. A konjunktúra az Egyesült Államokban fokozatosan nő és Európában is egyre több a reménysugár.
Emellett az energia – és nyersanyagárak alacsony szintje további impulzusként hat. Ebből Kína is profitálna. Itt a befektetők átlag alacsony növekedési rátára számítottak, amely azonban a kínai GDP időközben elért össznagysága miatt teljesen normális. A nyersanyag-, energia, – és a nemesfémszektorban ismét alapvetően vonzóak lehetnek a jegyzések, ami azután a nyersanyagban gazdag feltörekvő országokat némiképp tehermentesítheti.
 
Kína tehet a gyenge tőzsdei kezdésről
 
Az újév azonban ugyancsak rosszul indult a piacokon. Alig köszöntött be az újesztendő, a német DAX új rekordot állított – még ha sajnos nem is örömtelit. Az európai tőzsdék ezen a hétfőn óriási zuhanással kezdték a 2016-os kereskedési évet.
A DAX 3,3 százalékkal 10.392-re esett vissza, s ezzel 1988 óta a legrosszabb tőzsdestartot produkálta. Terhelő a gyenge konjunktúra adatokat követő árfolyamzuhanás Kínában és a Szaud Arábia és Irán között egyre növekvő feszültség.
Kínában a tőzsdeindex csaknem 7 százalékot zuhant. Ezután – a röviddel ezelőtt bevezetett új szabályoknak megfelelően – a kereskedési napra ideiglenesen felfüggesztették a kereskedést. A kínai Caixin- index decemberben egymást követő tízedik alkalommal esett és jelenleg az 50-es expanziós küszöb alatt van. Rosszabbul alakult, mint ahogy a szakértők jósolták. „Ezzel nemcsak hogy oda a javulás reménye, hanem erősödik az az aggodalom is, hogy a gyengülés felgyorsul” – mondta egy kereskedő. Ahogyan már tavaly is, 2016-ban szintén még sokáig napirenden lehet a téma. A nyersanyag közeli részvények és az autópapírok ma a legnagyobb vesztesek a piacokon.
 
2016-ban is elérhetők ésszerű hozamok
 
Nos, ezen a ponton szívesen tájékoztatnám Önöket az év eleji vaskos hozamnövekedésről, de a tőkepiaci srófot sajnos nem tudom meghúzni. Üveggömböm sincs, amelynek révén ma hosszú távú prognózist adhatnék Önöknek arról, hol tart majd 2016 végén a DAX és a többi piac.
Annyit mindenképpen mondhatok Önöknek, hogy 2016-ban nehéz piaci környezettel lesz dolgunk, állandó útitársunk marad a piaci ingadozás. A jó ebben: mindenek ellenére az idén is el lehet érni átlagon felüli hozamokat.
Van egy kis megszorítás van azonban: a fokozódó piaci ingadozás miatt a befektető egyre nehezebben tud egyedül összeállítani stabil, jó hozamú portfóliót. Amiről a befektetők manapság egyre kevésbé mondhatnak le, az a tőkepiaci profi segítsége. Azoké, akik szállítani képesek a vezérfonalat a tökéletes mintaportfólió összeállításához.
 
A pénzügyi világ teljesen megváltozott
 
Természetesen nem szeretném kicsinyíteni vagy akár semmibe venni a nemzetközi tőkepiacokon jelenlévő veszélyeket. A mai pénzügyi világról sok minden elmondható, csak az nem, hogy ugyanolyan lenne, mint amihez a piaci résztvevők hozzászoktak. Akkortájt inkább állandósult a verseny a spekulatív befektetések és a fix kamatozásúak között. Emiatt mindig jól mérhető volt a felül – illetve alulértékelés. Ez ma már gyakorlatilag nincs, és ezen az amerikai jegybank valószínűsíthető homeopatikus kamatemelései semmit sem fognak változtatni.
Ettől kezdve hiányzik az igazi mérőléc, és ez egyaránt lehetővé tesz felfelé vagy éppen lefelé mutató jelentős túlzásokat.
Amíg azonban a gazdaság növekszik (és az előrejelzések mind az EU, mind az USA számára jobbak 2016-ra, mint 2015-ben voltak), a vállalkozások mutatós nyereséget érnek el és magas osztalékot fizetnek, a jelen legvonzóbb hozamlehetősége mégis csak a részvény befektetés.
A PFS-Partners 2016-ban is készséggel áll az érdeklődők rendelkezésekre, és folytatja a gazdasági fórumok sikeres gyakorlatát. A következő fórumok időpontja és helyszíne:
Január 13. Szombathely
20. Zalaegerszeg
27. Budapest
Február 3. Pécs
17. Veszprém
Ezeken a fórumokon olvasóink személyesen is találkozhatnak János Zsolttal.
A részvételhez jelentkezés szükséges
 
 
4 komment:
rcrtkwFX | 2017. január 29., Vasárnap 08:32
Didn't know the forum rules allowed such braillint posts.

hp6lk2X2u | 2017. január 29., Vasárnap 14:46
Free knowledge like this doesn't just help, it promote <a href="http://ujsoisiin.com">deamorccy.</a> Thank you.

XyfeOL8Fgfe | 2017. február 3., Péntek 23:37
Your post has moved the debate <a href="http://xizwnvguxl.com">fowadrr.</a> Thanks for sharing!

ggSPfYYhGYIL | 2017. február 5., Vasárnap 23:43
There are no words to describe how bouciaods this is. http://ozmjtk.com [url=http://eohlnq.com]eohlnq[/url] [link=http://brijdtqg.com]brijdtqg[/link]

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl