Itt az adóreform!

 
2015. Márc. 14. 10:38

Itt az adóreform!

2015. március 14., Szombat 10:38

Kitartó tárgyalások, alapos elemzések, végül pedig némi belátás mindkét oldalon, vagyis kompromisszumkészség: ezeknek köszönhető, hogy végre megszületett az adóreform. A legkevesebbet – és az ausztriai átlagot – keresők jól járnak, a gazdagok, az évi egy millió euró feletti jövedelemmel rendelkezőktől azonban ezentúl 55 százalékot vonnak el. Az összességében 5 milliárd eurós volumenű csomagot kiegészít egy 200 millió eurós gazdaságélénkítő pakett.

Már régebben tudható, hogy – a 11 ezer eurós éves jövedelem adómentességét megtartva – a legkisebb adókulcsot az új törvény a korábbi 36,5 százalékról 25 százalékra viszi le, csak a jövedelemhatárok voltak bizonytalanok. A megállapodás szerint ez a kulcs évi 20 ezer euróig terjed. Az összesen hat adósáv 2016-tól az Ausztriában átlagosnak mondható havi 2100 euró bruttó keresettel rendelkezők számára évi 900 euró pluszt jelent, aki 3000 eurós fizetést kap, annak ezentúl 1300 euróval több pénze marad évente.

S hogy kik a vesztesek? A személyi jövedelemadó tekintetében a legtöbbet keresők. Évi egy millió euró feletti jövedelemből 55 százalék lesz az adó – igaz, ez csak pár száz osztrákot érint. Emelik azonban a részvények hozamának forrásadóját, az eddigi 25 százalékról 27,5 százalékra. A reform értelmében ez a takarékbetétkönyvekre nem vonatkozik – viszont ehhez kétharmados jóváhagyással módosítani kell az eddigi, a hozamok egységes adóztatásáról szóló törvényt.

Természetesen a személyi jövedelemadó csökkentését valamiből fedezni kell. Nos, az ingatlanszerzési illetéket emelik, mégpedig nemcsak az adás-vételi ügyletek, hanem az ajándékozás és az öröklés esetében is. Az eddigi tíz százalékról 13 százalékra emelik a szállásdíjak forgalmi adóját is – ami az idegenforgalmi érdekeltségek, szállodatulajdonosok körében máris nagy tiltakozást váltott ki. Érveik szerint a turizmus és szabadidő-gazdaság a GDP 15 százalékát állítja elő, ebből az ágazatból egész térségek élnek, a szállodaipari szövetség 40 ezer embert foglalkoztat, 160 ezer vendégággyal rendelkezik – a legkisebb áremelkedés is súlyos veszteséget okozhat.

A költségvetés 1,8 – 1,9 milliárd eurót vár a feketemunka elleni hatékonyabb fellépéstől is.

Az ötmilliárd eurós adóreformtól függetlenül 200 millió eurós csomag szo9lgálja majd a gazdaság élénkítését. A megannyi intézkedés egyikeként adókedvezmény ösztönzi a munkatársi részesedést. A többi elképzelést még nem részletezték, annyi azonban bizonyos, hogy a szükséges anyagi forrást a pénzügyminisztérium biztosítja.

Emellett visszafogják a közigazgatási kiadásokat – ettől egy milliárd euró várható. Ennek a részletei is csak körvonalakban ismertek – magasabb adókulccsal sújtják például a szolgálati autók magáncélokra történő használatát.

Mellékhatása a reformnak, hogy gyakorlatilag megszűnik a banktitok utolsó, a gazdasági társulásokra, vállalkozásokra vonatkozó része. Ez a körülmény nagy tiltakozást vált ki az érintettek és az ő érdekvédelmi szervezeteik körében.

Az adóreform – ahogyan minden hasonló intézkedés – vegyes érzelmeket kelt. A kormánykoalíció büszkén dicséri, mondván, hogy 6,4 millió ember közvetlenül a pénztárcáján érzi majd hatását – a reform összességében 4,9 milliárd euró megtakarítást hoz. A kételyek és bírálatok – a már említetteken túl – elsősorban arra vonatkoznak, hogy van-e a csomagnak ellentételezése, illetve a bejelentett finanszírozási intézkedések nem, légből kapottak-e.

Vagyis a viták még korántsem zárultak le.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl