A szabadságpárti jelölt biztos döntős

 
2016. Ápr. 24. 17:31

A szabadságpárti jelölt biztos döntős

2016. április 24., Vasárnap 17:31

A szavazatok első számlálása után is egyértelmű, hogy Norbert Hofer, a Szabadságpárt jelöltje bejutott a második fordulóba. Hogy május 22-én Alexander Van der Bellen (Zöldek- egyelőre a második helyen), vagy a mögötte alig lemaradó Irmgard Griss (független) lesz-e a kihívója, az valószínűleg csak a levélszavazatok megszámlálása után, hétfőn derül ki.

Bár még minden eredmény változhat, az első helyet Norbert Hofertől aligha lehet elvenni: a 35,3 százalék biztos vezetés. Alexander Van der Bellen 21,3 százalékot kapott. Őt viszont könnyedén behozhatja Irmgard Griss, akinek az első szavazatszámlálás szerint 18, 9 százalék jutott. (A szavazatok 71 százalékának kiértékelése utáni helyzet)
 
A végleges eredmény a második fordulóban a mostani két első helyezett között dől el. Nem viszik át a most kapott voksokat, vagyis minden azon múlik, hogy a most lemaradók, a kormánykoalíció – az SPÖ és az ÖVP – két jelöltjének hívei, illetve a végül most mégis a harmadik helyre szoruló jelölt szavazói ki mellé állnak. (A hatodik induló, Richard Lugner nem sok vizet zavar).
 
A három befutó egyébként nem meglepetés, minden előzetes felmérés nekik jósolt esélyt, igaz, a sorrend tekintetében bizonytalanság volt. Hofer fölénye váratlan, a harc a második és harmadik helyért szerepelt a jóslatok között.
 
Összesen 6,4 millió osztrák szavazhatott ma – 10 500 választási helyiségben – arról, ki legyen az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke a következő hat évben.
 
Már az előrejelzések is változást mutattak a háború utáni Ausztria eddigi történetéhez képest: a korábbi államfők mindegyike, szám szerint nyolc, a két nagy párt, az SPÖ vagy az ÖVP egyikének soraiból került ki, illetve támogatásával került a Hofburgba, ahol aztán hivatalát az előírásoknak megfelelően pátok felettiként gyakorolta. Ezúttal kezdettől fogva tudni lehetett, hogy egyik korábbi nagy párt jelöltje sem igazán esélyes: a Zöldek egykori alapítója, Alexander Van der Bellen professzor, illetve az FPÖ jelöltje, Norbert Hofer (végzettségét tekintve repülőgép ipari technikus), a parlament második alelnöke és nyomukban az egyetlen hölgy, a valóban párton kívüli Irmgard Griss, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott elnöknője minden felmérésben alaposan lekörözte a szociáldemokrata és a néppárti jelöltet. A „civilként” induló Richard Lugner építőmester és üzletközpont tulajdonos jószerével nem is szerepelt a közvélemény kutatásokban, őt saját magán kívül senki nem vette komolyan.
 
A választási kampányt egyébként uralta a menekült probléma. Ugyanakkor a televíziós vitákban, mind a kétoldalúakban, mint a kampányzáró úgynevezett „elefántfordulóban” – valamennyi jelölt részvételével – fontos helyet foglalt el az államfő szerepének, vélt vagy valós hatalmának témája is. Kétségtelen, hogy papíron az osztrák államfőnek igen nagy hatalma van, ám a gyakorlat az, hogy azt a napi politikai realitásokhoz, a parlamenti erőviszonyokhoz igazítva, lehetőleg kompromisszumot keresve gyakorolja. Nem oszlatja fel kénye-kedve szerint a parlamentet, elfogadja a törvényhozás által helybenhagyott kormányfő személyét, legfeljebb tárgyalásokkal segít a kiválasztásban. A jelenlegi jelöltek ugyanakkor – legalábbis a kampányban tett nyilatkozataik szerint – gyakrabban élnének a törvény adta lehetőséggel, vagyis jobban beleszólnának a napi politikába. Alexander Van der Bellen például nem esketné fel kancellárnak a szélsőjobboldali FPÖ elnökét, még ha az választást is nyerne. A szabadságpárti Hofer viszont már tavaly nyáron menesztette volna a kormányt menekültpolitikája miatt. Richard Lugner pedig nem szentesítene nagykoalíciós kormányt.
 
Az elnökválasztásnak viszont nagyobb hatása lehetne a kormányra, mint magának az államfőnek. A koalíciós pártok, az SPÖ és az ÖVP jelöltjeinek gyenge szereplése személyi változásokat vonhat maga után.
 
A következő lépés most az első forduló végeredményének bejelentése, hétfőn, a levélszavazatok kiértékelése után. A döntő szót a választók május 22-én mondják ki: ekkor a szavazó cédulán már csak két jelölt neve áll. Az új államfő július 8-án teszi le a hivatali esküt, Heinz Fischer ekkor távozik hivatalából.
 
 

 

:

5 komment:
Z2zZVp1RYxb6 | 2017. január 29., Vasárnap 10:09
Essays like this are so important to broaedning people's horizons.

ZkveFT3k12xh | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
<a href="http://wsbxlu.com">Inigeltelnce</a> and simplicity - easy to understand how you think.

R8G0KpxYv | 2017. február 1., Szerda 17:57
Always the best content from these prouigiods writers. http://fooukxdv.com [url=http://rkjwaxvfy.com]rkjwaxvfy[/url] [link=http://qodpmrmhk.com]qodpmrmhk[/link]

ui0jHLICe | 2017. február 3., Péntek 23:41
Kick the tires and light the fires, problem <a href="http://ihsikld.com">ofaificlly</a> solved!

OwPcRP3zjld | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
Thanks for couinibrttng. It's helped me understand the issues. http://vcwkxsit.com [url=http://ytgtoa.com]ytgtoa[/url] [link=http://dfvpbevfnki.com]dfvpbevfnki[/link]

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl