Ki mennyit keres?

 
2016. Ápr. 7. 09:56

Ki mennyit keres?

2016. április 7., Csütörtök 09:56

Más zsebében kutakodni Ausztriában is divat, kiváltképp, ha az illető közszereplő. Ráadásul ezúttal az április 24-én az elnökségért induló politikusokról van szó.
 
A „leleplezés” maguktól a jelöltektől indult, ők tartották szükségesnek nyilvánosságra hozni anyagi helyzetüket, vagyis havi rendszeres – nyugdíjból vagy politikusi tevékenységből – származó jövedelmüket. (A futottak még kategóriában induló Richard Lugner nem szerepel a listán, őt más felmérésekben sem igen veszik számításba.)
 
A szociáldemokraták jelöltje, Rudolf Hundstorfer, miután lemondott a szociális miniszteri posztról, a választási kampányát szervező támogató bizottságtól kap hivatalnoki fizetést – 13 090 eurót, miközben a törvény szerint járó juttatásról, a miniszteri fizetés 75 százalékáról lemondott.
 
Irmgard Griss független jelölt, a Legfelsőbb Bíróság jelenleg 70 éves volt elnöke saját nyilatkozata szerint rendes közszolgálati nyugdíjat élvez – havi 9000 eurót. Neki 2014-ben volt már problémája a nyugdíjával, amikor nem kapta meg az éves emelést. A társadalombiztosítási intézethez intézett panaszlevelére azt a választ kapta, hogy az emeléssel nyugdíja meghaladta volna a magas ellátások felső határát. Számára ez havi 200 euró veszteséget jelentett. Griss ebbe persze bele is törődött, de jelezte: butaságnak tartja, hogy a csökkentést a politika nem használja ki, végülis az karakán dolog, jelzi, hogy nincsenek igazi kiváltságok.
 
A Néppárt jelöltje, a 74 éves Andreas Khol ősrégi parlamenti képviselőként, egykori parlamenti alelnökként 10 029 euró nyugdíjat kap, Alexander Van der Bellen, a Zöldek volt elnöke, egyetemi tanár (72 éves) kereken 8 ezer eurót tudhat havonta a számláján. A legfiatalabb jelölt, a 44 éves Norbert Hofer a parlament harmadik elnökeként (második alelnökeként) bruttó 14 766 euró fizetést kap.
 
 
 
0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl