Báránybőrbe bújt farkas?

 
2016. Jan. 30. 12:41

Báránybőrbe bújt farkas?

2016. január 30., Szombat 12:41

Nem kis belső viták után az Osztrák Szabadságpárt is bemutatta elnökjelöltjét: a 45 éves Norbert Hofer, a politikus-jelöltek közül a legfiatalabb. Dél-Burgenlandban él, politikai pályáját Kismartonban kezdte, jelenleg a parlament harmadik elnökhelyettese.
 
Ahogyan az várható volt, a Szabadságpárt (FPÖ) mérsékeltebb, megszólalásaival viszonylag csekély figyelmet keltő politikust küld az elnökválasztási kampányba. Akik azonban jobban odafigyeltek a 44 éves burgenlandi politikus pályájára, „báránybőrbe bújt farkasról” beszélnek, mondván, hogy jól becsomagolt és ( például parlamenti harmadik alelnök-elődjénél úribb modorban előadott) szavai mögött ott van az FPÖ ideológiája. Már csak azért is, mert Norbert Hofer a pártelnök fő ideológusa, a 2011-ben átdolgozott pártprogram eszmei szerzője.
 
Az elnökjelölt személyéről folytatott vitákban egy pillanatra felvetődött Ursula Stenzel neve. A Néppártból a legutóbbi választásokra váratlanul átigazolt hölgy előzőleg Bécs belvárosi 1. kerületének előjárója volt, s ezt a posztját próbálta szabadságpárti színekben átmenteni, nem sok sikerrel. A korábban televíziós műsorvezetőként – az ORF híradójának háziasszonyaként – igen nagy ismertségre szert tett Stenzel, a kifogástalan úriasszony azonban a vezetőség végső döntése szerint kevéssé lenne alkalmas a hagyományos szabadságpárti tábor meghódítására. Ezért esett a választás mégis Norbert Hoferre.
 
A remények szerint ő elsősorban a néppárti Andreas Kholtól veszi majd el a szavazatokat. Másrészt vonzó elnökjelölt lehet a csalódott szociáldemokraták körében. Ők a hagyományos munkáskerületekben már egy ideje inkább a Szabadságpártra szavaznak – erre számít a vezetés most is. Vagyis Rudolf Hundstorfer választóközönségét ritkíthatja, az úgynevezett „kisemberek” közül szerezhet támogatókat. Az első akadályt, a hatezer aláírás összegyűjtését (március közepéig) Hofer ugyanúgy gond nélkül veszi majd, mint
0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl