Orbán most magához öleli a Jobbik választóit

 
2016. Okt. 7. 16:38

Orbán most magához öleli a Jobbik választóit

2016. október 7., Péntek 16:38

Magyarországon a menekültekről szóló népszavazás után heves hatalmi harc robbant ki a jobboldali táborban. Orbán Viktor miniszterelnök megpróbálja lenyomni a jobboldali Jobbikot - írja Boris Kálnoky a Die Pressében.

 

A magyar választók több mint 60 százalékát a középtől jobbra kell keresni: jobboldaliak, konzervatívok és mindenféle árnyalatú polgárok. Olyan sokan vannak, hogy ez a választói csoport az ország legerősebb és második legerősebb pártját egyaránt kiteszi. A domináló kormánypártot, a Fideszt, valamint az egykor szélsőjobboldali, de mostanában mérsékeltnek mutatkozó Jobbikot. A két párt évek óta megpróbálja levadászni a másiktól a híveket. Ebben a birkózásban a Jobbik két éve óta ugyanolyan “polgárinak” igyekszik  látszani, mint a Fidesz. A kormánypárt ezzel szemben megpróbál olyan szélsőjobboldalinak látszani, mint amilyen a Jobbik.

Most azonban szabályos harc bontakozott ki a jobboldali táboron belüli vezető hatalomért. A menekültkérdésről vasárnap megtartott népszavazást követően Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az a több mint három millió szavazó, aki a menekültkvóta ellen foglalt állást, új “nemzeti egységet” alkot. Világosan fogalmazva ez azt jelenti, hogy a jövőben azokat a választókat is (potenciális) követőinek tartja, akik a népszavazáson “nem”-mel szavaztak, de mostanáig nem voltak Fidesz-választók. Tény, hogy közülük sokan a Jobbik követői.

Ezek pártelnökére, Vona Gáborra a Fidesz vezetői pusztító össztüzet zúdítanak: szedi a szemöldökét. A pártját megvásárolták az oroszok, és az oligarcha Simicska Lajos (egykor Orbán szövetségese, most az egyik legelkeseredettebb ellensége) pénzét is elfogadja. Kétségtelen: Orbán szeretné megkaparintani a jobbikos választókat, a pártjukat pedig  felmorzsolni.

Kölcsönös függőség

Ez a manőver machiavellisztikusan rafinált, mert a parlamentben Orbánnak szüksége van a Jobbik támogatására ahhoz, hogy a tervezett alkotmánymódosításához megszerezze a kétharmados többséget. Ennek ellenére minden csőből lövi a pártot, abban a reményben, hogy saját választói nem bocsájtják meg Vonának, ha ebben a kérdésben nem működik együtt a Fidesszel. A hidegvérű számítás szerint Vonát rákényszerítik arra, hogy átölelje Orbánt, miközben az folyamatosan pofozza őt. Nem egy egyszerű helyzet ez a Jobbik elnöke számára, aki láthatóan felismerte Orbán szándékát. Orbánnak nem kellene azzal kísérleteznie, hogy a népszavazáson nemmel szavazó választókat a Fidesz választóihoz sorolja - mondta Vona. Egyébként is, nincs semmiféle “új nemzeti egység”, inkább az van, hogy Orbán megosztotta az országot. És mégis: valóban létezik a kényszer, hogy igent mondjon az alkotmánymódosításra. Mert a bázis ezt akarja. Vona most “négyszemközt” akar találkozni Orbánnal, hogy kivonja magát ebből a kínos helyzetből. Azt reméli, hogyha “a nemzet javát” szem előtt tartva, túllép a személyes sérelmein, akkor ez a szándék felértékeli őt. Mérsékelt, polgári beállítottságú államférfinak akar mutatkozni, hogy a Fidesz-táborból magához vonzza a mérsékelten konzervatív személyeket. Nagy mozi ez, amit a két pártvezető előad.

Valamelyest azonban Orbán is csapdában van. Mert az alkotmánymódosítás ötlete a Jobbiktól származik. Vona azzal érvel, hogy az alkotmánymódosítást már régen meg lehetett volna csinálni, és a költséges népszavazás nélkül is. Akkor úgy nézett volna ki, mintha a Jobbik alakítaná a politikát.

(Die Presse, nyomtatásban: 2016.10.06.)

Fordította: dr. Gonda László

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl