Orbán célkeresztbe fogja a budapesti Soros-egyetemet

 
2017. Márc. 30. 18:44

Orbán célkeresztbe fogja a budapesti Soros-egyetemet

2017. március 30., Csütörtök 18:44

Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy törvénymódosítással ellehetetlenítheti a CEU-magánegyetem működését - írja budapesti keltezésű tudósításában Gregor Mayer.

A szíve legmélyéről származik az a megvetés, amit Magyarország jobboldali populista miniszterelnöke, Orbán Viktor Soros György amerikai milliárdos és filantróp iránt érez. Mert a született budapesti egész életműve, a Nyitott Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation/OSF) olyan szellemiséget sugároz, amely Orbán politikai- és hatalmi felfogásának antitézise. A tolerancia támogatása, a világra való nyitottság, az ésszerű párbeszéd és a nyílt bírálat mellett kötelezte el magát. És Orbán akarata szerint ez most az Európában működő Soros-intézmények központi magját képező Közép-európai Egyetem (Central European University/CEU) létezésébe kerülhet.   

Lehet, hogy a budapesti CEU-magánegyetem bezárás előtt áll

Balog Zoltán szociális miniszter kedden este a parlamentben szinte a semmiből húzta elő   a felsőoktatási törvény módosító javaslatát. Ez olyan formális, bürokratikus feltételeket fogalmaz meg az egyetemek működésével kapcsolatban, amelyeket a CEU nem teljesít. Ilyen például az az új előírás, hogy a külföldi alapítású egyetemeknek olyan fenntartóiknak kell lenniük, amelyek hasonló profilú egyetemet működtetnek a származási országban. Ugyanakkor Soros éppen a kommunizmustól „felszabadított” európai „Kelet” számára alapította egyetemként a CEU-t 1991-ben Budapesten. Azóta a CEU-n különböző országokból származó 14 ezer fiatal vett részt posztgraduális képzésben. 

A módosító javaslat „kiutat” mutat

Közép- és Kelet-Európa átalakulásban levő országaiból és a Szovjetunióból érkező több ezer diák számára tették lehetővé az ösztöndíjak a budapesti tanulmányokat. Közülük később sokan származási országukban vezetőbeosztásban vettek részt a demokrácia  felépítésében. Nemzetközi rangsorolások szerint a CEU a régió legjobb egyeteme. A Balog-féle módosító javaslat benyújtásával párhuzamosan a kormányhoz lojális médiumok szelektív tájékoztatást közöltek a kormány Oktatási Hatóságának „egyik vizsgálatáról”, amely állítólag „súlyos szabályszegéseket” állapított meg a külföldről finanszírozott 28 egyetemnél. Ebben olyan dolgokkal vádolták meg a CEU-t, amelyek nem igazak („nincs akkreditációja”) vagy amit valójában majd csak a módosító javaslat fog megtiltani.

Hogy ez az egész a CEU-ra van szabva, arra abból is lehet következtetni, hogy az új követelmények csak az olyan fenntartókra vonatkoznak, amelyek székhelye az EU-n (plusz Svájcon, Norvégián, Izlandon és Liechtensteinen) kívül van. Az Andrássy Egyetemnek viszont, amelyben Ausztria és a német szövetségi tartományok, Bajorország és Baden-Württemberg is érintettek, nincs mitől tartania. Szerdán Palkovics László, a szociális minisztérium oktatásért felelős államtitkára egy budapesti sajtókonferencián tagadta, hogy a törvénymódosítás célja a CEU kényszerbezárása lenne. Az újságírók többszöri kérdésére azonban mégis csak kijelentette, hogy: Magyarországon a CEU az egyetlen külföldiek által finanszírozott egyetem, amelynek nincs kampusza az anyaországban.

Hozzáfűzte azt is, hogy a módosító javaslat „a kiutat” is megmutatja: egy Magyarország és az USA által megkötött államközi szerződéssel szabályozni lehetne a tevékenységet. Ezzel Orbán legalább az igazgatási jogokat rá tudná bízni egy kormányához közel álló személyre. Egyébként a Soros-egyetemnek 2018 februárjáig van ideje arra, hogy alkalmazkodjon az új feltételekhez. Ha ennek nem tesz eleget, akkor a 2018/19-e tanévben többé már nem indíthat évfolyamot. (Gregor Mayer, Der Standard, 2017.03.29.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl