Orbán alaposan elszámította magát

 
2019. Jún. 9. 06:17

Orbán alaposan elszámította magát

2019. június 9., Vasárnap 06:17

Bár az európai parlamenti választáson jobbra tolódás következett be - ám nem olyan mértékben, mint ahogyan azt a magyar miniszterelnök remélte - írja kommentárjában Gregor Mayer a Der Standard című bécsi lapban.

 

A lap képe: Orbán Viktor (a képen Heinz-Christian Strache-val) most már semmit sem akar kezdeni a jobboldaliakkal. Fotó: reuters/bernadett szabo

A május 26-i európai parlamenti választások alaposan összekeverték Orbán Viktor nagyhatalmú magyar kormányfő európapolitikai egyenleteit. Ha az urnákhoz járulás előtt még számos jel utalt is arra, hogy Orbán és pártja, a Fidesz hamarosan elhagyja az Európai Néppártot (ENP), akkor a választás óta hirtelen minden megváltozott: a német Die Welt című napilapnak adott interjúban a kancellária minisztere, Gulyás Gergely szokatlanul békülékeny szavakkal közölte, hogy a budapesti jobboldali populista most már inkább vissza akar térni az ENP-ba.

Emlékeztető: márciusban az ENP - amelyhez többek közt az ÖVP és a CDU/CSU is tartozik - felfüggesztette a Fidesz tagságát. A konzervatívoknak elegük lett abból, hogy Orbán felszámolja a demokráciát Magyarországon, és óriásplakátokon visszataszító módon rágalmazza Jean-Claude Junker távozó EU-bizottsági elnököt és néppárti politikust. Orbán azzal folytatta a provokációt, hogy a Budai Várban levő rezidenciáján demonstratív módon fogadta a jobboldali populista politikusokat, Metteo Salvini-t (Lega) és Heinz-Christian Strache-t (FPÖ) - ez utóbbit tíz nappal az Ibiza- botrány miatt bekövetkezett bukása előtt.

Orbán Strachéval kart-karba öltve a polgári és jobbszélső erők koalíciójának példaként ajánlotta az “osztrák modellt” - amely, abban az időpontban még valóban harmonikusnak mutatkozott. Ha az ENP a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és zöldekkel állnának össze, akkor a Fidesz elhagyná az ENP-t - harsogták Orbán emberei. “Kilépni ebből a mocsárból, méghozzá azonnal” - háborgott akkoriban Orbán kedvenc kommentátora, Bayer Zsolt, a kormány szócsövének számító Magyar Nemzetben.

De az európai parlamenti választással Orbán kegyetlenül elszámította magát. Az ENP ténylegesen vesztett mandátumokat, de kevesebbet, mint amennyire számítottak, miközben a Salvini-blokk valóban erősödött, de lényegesen kisebb mértékben, mint ahogy azt Orbán remélte.

Tisztségek elosztása Orbán nélkül

Az ENP a középen álló pártokkal létrehozandó koalíción fáradozik. Az EU vezető tisztségeiért folyó hatalmi póker többé már semmiféle módon nem függ a Fidesz 13 képviselői (korábban 12) mandátumától. A hvg.hu budapesti portál szerdán azt írta, hogy most kényelmes helyzetben van az Európai Néppárt. “Ő fogalmazza meg a feltételeket, - és tőle függ, hogy tag marad-e a Fidesz”. A kilépés vagy a kizárás mindenképpen elszigetelné Orbán-t, mert a Salvini körül létrejövő, jobbszélső erők kebelén erősen korlátozott lenne az Európapolitikai mozgástere.

Orbán, a gyakorlatias politikus felismerte ezt, és most minden erővel visszakozni akar. A Die Weltnek adott interjúban így nyilatkozott a kancellária minisztere, Gulyás: “Azt gondolom, hogy ez a legjobb a számunkra. És az ENP-nek is az a legjobb, ha benntart bennünket”. Arra a következtetésre jutottunk, hogy számos olyan téma akadhat, “amelyek esetében együtt tudunk működni majd a szocialistákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal". 

Orbán már a múlt héten is hagyta, hogy teljesen váratlanul hatályon kívül helyezzék a vitatott, és az Országgyűlés által már elfogadott igazságügyi reformot. Az új, politikai kinevezettekkel működtetett közigazgatási bíróságok létrehozása céljából, amely 2020-tól  Orbán szája íze szerint döntött volna  politikailag kényes ügyekben, még az Alaptörvényt is módosították.

De Orbán nem lenne Orbán, ha egy másik fronton nem folytatná tovább a demokrácia felszámolását. Palkovics László innovációs miniszter szerda éjjel benyújtott egy törvényjavaslatot, amely a köztiszteletnek örvendő Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szétverését célozza. Szeptembertől valamennyi kutatóintézetet elveszik az Akadémiától, ezeket egy kormány által ellenőrzött “hálózatba” vonják össze.  

A mögöttes  szándék: elnémítani a kritikus kutatást, mindenek előtt az MTA kiváló társadalomtudományi intézeteit. Belföldön és külföldön is új tiltakozások körvonalazódnak. Az ENP nem kerülheti el, hogy továbbra is vitába szálljon a problémás, (ma még) párttestvérnek számító Orbánnal. (Gregor Mayer budapesti tudósítása, 2019.06.05.)

Fordította: dr. Gonda László

 

1 komment:
Tar Jozsef | 2019. június 9., Vasárnap 06:46
Mintahogy a cim is sugallja, csak azt tudom mondani: "Szervusz Ausztria"! Szamomra a Strache ugy es kezelese az evszazadokkal ezelotti, a 17. sz eleji pazmanyi es Habsburg-Osztrak kozdelmet juttatja eszembe a katolicizmus teren, a Papa es Roma elleneben. Ott akkor kar, hogy ez a kuzdelem elbukot, pontosabban ugy bukott el, hogy elere allt Roma... Most ugyan nem Roma van az "elen"- ha van is csak kozvetetten- de most sem art vigyazni, hogy az a "mas" elere ne alljon a semleges Ausztriaban, es az Eu-ban. Kosz', Sogorok!

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl