Orbán a migránsok elleni uszítást be akarja vonni az európai parlamenti választásokba

 
2018. Júl. 31. 13:06

Orbán a migránsok elleni uszítást be akarja vonni az európai parlamenti választásokba

2018. július 31., Kedd 13:06

A magyar miniszterelnök siker receptje a migránsok és a “brüsszeli elit” elleni uszításra alapoz - írja a Der Standard hasábjain Gregor Mayer.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök minden választást megnyert a hazájában, és ő ellenőrzi a hatalom valamennyi kulcsposztját. Most az európai színtéren keres magának új babérokat. A magyar etnikum egyik településén, a romániai Tusnádfürdő gyógy üdülőhelyen szombaton elmondott beszédében megjelölte a 2019 tavaszi európai parlamenti választások irányvonalát. Kevésbé meglepő módon ez azon a sikeres recepten alapul, amelyet már évek óta alkalmaz a saját hazájában: a migránsok és a “brüsszeli elit” elleni gyűlöletkeltésen.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a beszédeiben szívesen használja az egyszerű barát-ellenség sémát.

A magyar jobboldali populista a hívek és a tusnádi nyári egyetem résztvevői előtt azt mondta, hogy “ez a választás az egyetlen komolyan vehető közös európai kérdésről, a migrációról szólhat. Amikor Európa a bevándorlásról dönt, “akkor az európai elitről is dönt majd." Ez a 2015-ös nagy menekültáradatkor csődöt mondott, "alkalmatlannak bizonyult arra, hogy megvédelmezze Európát a bevándorlással szemben”.

Barát-ellenség séma létrehozása

Ahogyan a legutóbbi áprilisi magyar választás előtt, amely ismét kétharmados parlamenti többséget hozott számára, Orbán a beszédében ismét egy hasonlóan egyszerű és éppen annyira durva barát-ellenség sémát alkotott. Az egyik oldalra  állította a “brüsszeli elitet”, amely “1968 elitjével” lenne azonos. Ez az elit a liberális demokrácia mellett áll, és  Soros György amerikai milliárdos és filantróp állítólagos tervét valósítaná meg. A“Soros-terv” - egy összeesküvés elméleti kitalálmány - szintén azt akarná elérni, hogy muszlim menekültek milliói árasszák el Európát, és ezzel megfosszák az öreg kontinens népeit keresztény és nemzeti önazonosságuktól.

A másik oldalon állítólag “mi vagyunk, az 1990-es generáció”, amely az 1989/90-es kelet-európai demokratikus fordulat során vált politikailag aktívvá. Kiemelte, hogy most “elérkezett a kommunista ellenes, keresztény és nemzeti elkötelezett 1990-es generáció ideje.

Az Európai Néppárt tagja

Tény, hogy Orbán kormányon levő pártja, a Fidesz az Európai Néppárt (EVP) polgári pártcsaládjának a tagja, amelyhez az ÖVP, a CDU és a CSU is tartozik. De a magyar kormányfő, tisztségviselőinek és ideológusainak retorikája azonban már régóta az FPÖ, az AfD (Alternatíva Németországnak) és a Régi Jobboldali Mozgalom (AltRight-Bewegung) szóhasználatához közelít. Emiatt nagy izgalommal várják, hogy Orbán magától kiválik-e az EVP-ból és csatlakozik-e a Marine LePen (Franciaország), Matteo Salvini (Olaszország) és a Donald Trump egykori tanácsadója és a Régi Jobboldal fő ideológusa, Steve Bannon által kezdeményezett ultra jobboldali “A Mozgalom” körül gyülekező jobboldali populisták köréhez.

Tusnádfürdőn Orbán egyelőre nem mutatott ilyen szándékot. Inkább azt magyarázta, hogy “nem lépünk ki az Európai Néppártból, legfeljebb csak kizárhatnak bennünket. A Fidesz tagsága (az Európai Néppártban) sok előnnyel jár a számára. Az erős német befolyás alatt álló EVP gyakran védő pajzsot tart fölé, amikor az európai intézmények büntetni vagy elítélni akarják autoriter és korrupt államvezetése miatt.

Nagy játékos

Ezzel egyidejűleg Orbán nagy játékos is, aki számára semmiféle problémát sem jelent, hogy egyszerre több vasat tartson a tűzben, ha ez előnyös a számára. Tusnádon közvetett módon Angela Merkel német kancellárt és a EVP-ben egyesült kereszténydemokrata pártokat is kioktatta. Különösen rosszulesett neki,  amikor a 2015 elején tett budapesti látogatásán Merkel világossá tette, hogy semmit sem tud kezdeni az Orbán által 2014-ben Tusnádon kifejtett “illiberális demokráciával”, valamint, hogy pártja, a CDU, továbbra is inkább a liberális alapelvekre támaszkodik.

Most, három évvel később Orbán válaszolt: “Illúzió azt hinni, hogy a kereszténydemokrácia liberális lehetne. A kereszténydemokrácia, ha az ember úgy akarja, akkor illiberális. A „kereszténydemokrácia” műszót néhány hónappal ezelőtt alkotta meg Orbán. Gyakorlatilag ez azt a politikát jelöli, amely mellett a CDU (és a ÖVP) előd pártja a két világháború közötti időszakban kiállt, amikor ezek a pártok nyíltan klerikálisok, autoriterek és nacionalisták voltak. Olyanok, mint a jelenlegi Orbán-párt.

(Der Standard, Gregor Mayer Budapestről, 2018.07.28.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl