Orbán a kereszténység védelmezőjének állítja be magát

 
2018. Feb. 26. 09:11

Orbán a kereszténység védelmezőjének állítja be magát

2018. február 26., Hétfő 09:11

Hosszabb ideje egy helyettes államtitkár foglalkozik az üldözött keresztények védelmével.  E kezdeményezésből most a visegrádi államok közép-európai együttműködésének kellene kialakulnia - Ausztria részvételével - írja Boris Kálnoky a Die Pressében. 

A lap képe a cikkhez - (c) imago/ZUMA Press (Hristo Rusev)

Egyetlen országként Magyarországon létezik másféléve egy kormányzati tisztség a világ “valamennyi üldözött keresztényének” a védelmére. Szerényen indult: egy helyettes államtitkár és néhány millió euró. A stratégiának a visegrádi országok együttműködésének formájában hamarosan még nagyobb jelentőséget kell majd kapnia. Ezt budapesti kormányzati körökből tudta meg a Die Presse.

A koncepció a következő: a lerombolt közel-keleti iskolák, kórházak és templomok újjáépítése - és ezekről sokat beszélni. A pénzügyi keret szerény, de 2017-ben a “Magyarország segít” elnevezésű projekt céljára közel tíz millió eurót sikerült felhasználni – egy, a kurd-iraki Erbilben levő iskola felépítésétől kezdve 18 libanoni templom felújításáig. 2018-ban az új súlypont a nigériai Boko Haram iszlám milícia keresztény áldozatainak nyújtott segítség.

A budapesti kormány csaknem havi rendszerességgel hív meg Budapestre magas rangú egyházi vezetőket ezekből az országokból. Orbán Viktor miniszterelnök nem régen fogadta az aleppói melkita görög-ortodox közösség érsekét, Jean-Clement Jeanbartot. A menekültválság megoldására a  “származási országában” nyújtandó EU-támogatás keretében így akar magának Magyarország egy szeletet kihasítani. Specifikusan a keresztényeket segíteni: ezáltal el lehet határolódni az EU iszlámbarátság miatt bírált menekültpolitikájától, és nevesíteni ezt hozzájárulásként az európai szolidaritáshoz. A cél,  segíteni az embereknek, hogy ott maradhassanak, ahol élnek.

Az iraki- és a szíriai háború következtében drámai módon megfogyatkoztak a közel-keleti keresztény közösségek. Az egyiptomi koptok is szenvednek az iszlámisták megnövekedett elnyomása alatt. Magyarország megpróbál rokonszenv-pontokat szerezni az érintetteknél,  azoknál is, akik menedékre leltek Európában.

Ez érezhető volt akkor is, amikor Azbej Tristan magyar helyettes államtitkár február elején látgatóban járt a grazi kopt vallási közösségnél (kb. 10 000 kopt él Ausztriában). Köszönetképpen a magyaroknak a kopt egyház tavaly októberben közép-európai püspöki székhelyévé avatta Budapestet. Bár a magyar kormány abban bízik, hogy ennek lesz hatása a nyilvánosságra, de a nemzetközi közvélemény mostanáig alig vett tudomást erről a politikáról. Belpolitikailag pedig bonyodalmak adódtak: “szemrehányásokat kapunk, hogy miért a távoli országoknak adunk segítséget, amikor itthon nagy szegénység van” - jelentette ki egy minisztériumi forrás.

“Visegrád segít”

A “Magyarország segít” projektet most hamarosan át szeretnék alakítani, a visegrádi országok közös segélyezési programjává. “Visegrád segít” lenne az új elnevezése, Lengyelország, Csehország és Szlovákia is részt venne az együttműködésben. A program ezáltal talán jobban észrevehető lenne, és belpolitikailag is kevesebb támadási felületet kínálna.

A minisztérium adatai szerint elsőként a lengyelekkel indul el egy kétoldalú együttműködés. Októberig szeretnék elérni, hogy alakot ölthessen a ‘Visegrád segít”-program. “Középtávon Ausztriával és Horvátországgal is szeretnénk együttműködni” - mondják Budapesten.

(Die Presse, nyomtatásban 2018.02.24.)

Fordította: dr. Gonda László 

 

2 komment:
Lackinger Béla | 2018. február 27., Kedd 07:36
Természetesen a keresztényeket kell segíteni, nem az erőszakos arabokat, ópiumtermesztő muszlim tevehajcsárokat, drogdíler marokkóiakat. Nincs esetleg valami pozitív cikk hazánkról? Ki fizeti ezt a honlapot, Gonda Úr?

szerkesztő | 2018. március 5., Hétfő 09:15
Senki. Mindenki ingyen dolgozik. Ha lenne pozitív cikk, azt is közölnénk.

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl