Október 15: előrehozott parlamenti választás Ausztriában

Július közepéig dolgozik a régi kormány - új alkancellárral

 
2017. Máj. 17. 23:10

Október 15: előrehozott parlamenti választás Ausztriában

Július közepéig dolgozik a régi kormány - új alkancellárral

2017. május 17., Szerda 23:10

Sebastian Kurz, az ÖVP új teljhatalmú elnöke keresztülvitte akaratát a kancellár elképzelésével szemben: ő maga nem vállalta az új hivatalával automatikusan együtt járó alkancellári posztot, amelyre csapatának pártonkívüli igazságügyi miniszterét jelölte. Az ő terveihez igazodik az előrehozott választás is: valamennyi parlamenti párt egyetértésével az időpontot október 15-ben jelölték meg.

 

Wolfgang Brandstetter, a nyilvánosság ellőtt eddig kevéssé ismert igazságügyi miniszter alkancellári kinevezése mindenesetre Kurz és az érintett politikus szerint egyaránt a már folyamatban lévő és Ausztria számára előnyös projektek továbbvitelét segíti elő. Brandstetter talán az egyetlen tagja a néppárti kormánycsapatnak, akinek nem volt összetűzése a szociáldemokrata partnerrel.

Kurz és az új alkancellár Foto: vol.at

Az osztrák elemzőknek nem okozott sok fejfájást kitalálni, vajon Kurz miért nem vállalta a jelenlegi kormány hivatalban maradásának végéig a tulajdonképpen neki járó alkancellári posztot. Nem, szívesen foglal állást olyan kérdésekben, amelyek nem őt illetik - ezt külügyminiszterként el tudta kerülni, alkancellárként ilyen lehetősége nem lenne. Ráadásul választási kampányának sem tenne jót az azonosulás a leköszönő kormánnyal. Bár a Néppárt megrendszabályozásán túl tartalmi kérdésekben eddig nem sok derült ki  arról,egy majdani Kurz kancellár milyen politikát folytatna , úgy tudni, kész választási programja van, amelyet nyilván nem egy hét alatt fogalmazott meg - hanem régebben készül a hatalomátvételre.  

Kurz erőteljes fellépése vegyes visszhangot vált ki. Sokan helyeslik, hogy akárcsak egy nagyobb vállalatnak, a jövőben a pártnak is igazán döntésképes vezetője lesz, aki nem köteles figyelembe venni  más pártpolitikusok véleményét. Másokat aggaszt a diktatórikus-ízű irányítási módszer, no meg az, hogy Kurz korábban rokonszenvezett Orbánnal - és Erdogannal. Az ellenzéki pártokat idegesíti az új néppárti vezér "nyitása": végülis az ÖVP (Osztrák Néppárt) megnevezés helyett az új vezér "Sebastian Kurz Lista - az új Néppárt" néven saját listával indul a választáson, és e listához külső támogatókat is vár.  Híveinek elpártolása fenyeget több kisebb pártot - például a NEOS tagjai között lehetnek többen, akik vonzódnak az új, dinamikus és láthatóan ebben a pillanatban nyerésre álló politikushoz. A Néppárt megújulása nem igazán kedvez a Szabadságpártnak sem - a nagy kérdés azonban az, vajon a választások után milyen koalíció alakul majd, ki kivel  lép partnerségre.

A múlt héten lemondott Reinhold Mitterlehner örökébe lépett két politikus, Wofgang Brandstetter (alkancellár) és Harald Mahrer (gazdasági miniszter) Van der Bellen államfő előtt letette a hivatali esküt.

 

1 komment:
Lackinger Béla | 2017. május 22., Hétfő 06:33
Ausztrián legfeljebb csak egy abszolút többségű FPÖ kormány segíthetne, aki azonnal megkezdené az illegális bevándorlók, hamis menekültek kitoloncolását. De talán már az is későn lenne.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl