Nincs többé pelikán a Schönbrunni Állatkertben

Madárinfluenza fertőzte meg a borzas gödényeket

 
2017. Márc. 11. 11:20

Nincs többé pelikán a Schönbrunni Állatkertben

Madárinfluenza fertőzte meg a borzas gödényeket

2017. március 11., Szombat 11:20

További húsz pelikánt (borzas gödényt) kellett elaltatni a Schönbrunni Állatkertben, ami a  teljes állomány elpusztítását jelenti. Az óvintézkedés a nagyobb baj megelőzését szolgálta: miután egyikük szervezetében kimutatták a madárinfluenza vírust (H5N8), kiderült, hogy már fertőzött a teljes állomány.  A szakemberek abban  bíznak, hogy ezzel megmentik a nagy múltú állatkert többi madarát. 

 

Most először érte el a madárinfluenza járvány a Schönbrunni Állatkertet - pedig már decemberben megtették a szükséges óvintézkedéseket, és történetesen éppen a pelikánokat karanténba helyezték. Thomas Voracek, az állatkert orvosa arról is beszámolt, hogy más madárfajoknál is zárlatot rendeltek el: összesen mintegy 800 madárról van szó - őket folyamatosan ellenőrzik. A látogatók egy ideig nem láthatják például a flamingókat, amelyek a jó idő ellenére továbbra is téli szállásukon maradnak és nem kerülhetnek a szabadba. Ugyanígy a baromfiféléket is bent tartják.

 A pelikánok ügyében  más szakértőkkel és a hatósággal folytatott előzetes konzultáció után döntöttek a drasztikus intézkedés mellett. Egyébként nem világos, hogyan fertőződtek meg: elképzelhető, hogy a vírus egy fertőzött vadmadárral került az állatkertbe, és aztán a levegőben terjedt. Ezt a feltételezést azonban cáfolja, hogy az utóbbi időben nem találtak idegen madártetemet a parkban. A többi veszélyeztetett madárkolóniát még nem vizsgálták meg, mert a lappangási idő miatt úgysem lehetne a vírust kimutatni. Hogy milyen mértékű kontrollt hajtanak végre, az a közegészségügyi hatóságok előírásától függ majd.

Az állatorvos azt is hangsúlyozza, hogy a fertőzésveszély csak a többi madárra vonatkozik, a látogatók abszolút biztonságban vannak.  A járvány terjedését fokozott biztonsági intézkedéssel igyekeznek megakadályozni, a szokottnál is többet takarítanak - ebben a Város egyébként segítséget nyújt. 

A pelikánállomány elvesztése súlyos csapás: ez volt világszerte az egyik legnagyobb kolónia. A más néven borzas gödénynek (Pelecanus crispus)  nevezett madárfajta óriási méretű, kiterjesztett szárnya eléri a három métert. Nagy kérdés, vajon sikerül-e pótolni a veszteséget, lesz-e még pelikán a Schönbrunni Állatkertben.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl