Nem találja a helyét az Osztrák Szociáldemokrata Párt (sem)

Váltás az élen: Pamela Rendi-Wagner az új elnök

 
2018. Okt. 28. 13:01

Nem találja a helyét az Osztrák Szociáldemokrata Párt (sem)

Váltás az élen: Pamela Rendi-Wagner az új elnök

2018. október 28., Vasárnap 13:01

A Kern-korszak kevesebb, mint két és fél esztendeje aligha hagy nyomot a nagy múltú SPÖ életében. Legfeljebb annyiban, hogy a gazdasági életben oly sikeres Christian Kern rövid pártelnöki ténykedése, és annál is rövidebb kancellársága nem sok babért hozott az osztrák szociáldemokratáknak. Egy ideig úgy tűnt, Kern csak a belpolitikából vonul vissza, ám röviddel ezelőtt feladta európai terveit is, és úgy döntött: marad a gazdaságban. Utódát, a párt élére választott Pamela Rendi-Wagnert a november végi kongresszus véglegesíti posztján.

A választás vesztesei általában a vereség után mondanak le posztjukról. Christian Kern, aki 2016 tavaszán, Faymann lemondása után nagy reményekkel érkezett a pártpolitikába,  a 2017 őszi választások után egy ideig, idén szeptember közepéig még próbálkozott. Úgy vélte, ha sikerül a párton belül szervezeti reformot végrehajtani, az SPÖ ismét visszaszerezheti szavazóit. Tévedett, a reform ötlete nem volt népszerű. Ahogy a választási kampányban, majd az ellenzéki szerepkörben is éppen a csapatmunka hiányzott a mindennapokból, és bizony most sem sikerült egységet teremteni.

Fotó: SPÖ/Markis Sibrawa

Vajon az utód, a 47 éves Pamela Rendi-Wagner képes lesz-e úrrá lenni a széthúzáson? Bár a jelölés egyhangú volt, és nem kétséges, hogy a november végi kongresszus megerősíti az elnöki poszton, borítékolható, hogy a kevesebb, mint másfél éve párttagsági könyvvel rendelkező hölgy támogatói tábora nem lesz túl széles, és a  kulisszák mögötti áskálódás folytatódik.

Már csak azért is, mert az 1971-es születésű orvosnőt, a trópusi betegségek kutatóját Christian Kern hozta a pártba. Rendi-Wagner 2017 tavaszán lépett be a Szociáldemokrata Pártba: egy nappal később Christian Kern kancellár egészségügyi és nőügyi miniszterré nevezte ki. Ez a rövid politikusi múlt, valamint vélhető kötődése a párton belüli viszályokat kiváltó Christian Kernhez sugallja, hogy van - vagy lesz - elég ellenfele. Ezt persze ő maga is tudja, ezért is igyekszik finoman elhatárolódni Kern reformtörekvéseiről. A megújulási terveket most mindenesetre elhalasztaná. Ezek közül a legnagyobb ellenállást az a pont váltotta ki, amely szerint tíz év után a vezetői posztot betöltő politikusnak át kellene adnia a helyét. Nem ejti örökre, csak éppen átdolgozza - erre kapott felhatalmazást párttársaitól.

Túl sok jóval az sem kecsegtet, hogy az egyébként egykori sikeres gazdasági vezetőként igencsak pragmatikus gondolkodású Kern éppen a háttér-intrikák miatt lemondott arról a tervéről, hogy politikai pályafutását az európai színtéren folytatja. Kern eredetileg azt tervezte - és jelentette be, alig egy hónappal ezelőtt -, hogy az európai parlamenti választáson az SPÖ listavezető jelöltjeként indul, azután pedig megpályázza az európai szociáldemokraták vezetői posztját, s mindehhez akár a liberálisok támogatását is igénybe veszi. Közben felismerte, hogy csak a teljes visszavonulás biztosít számára menedéket a pártintrikák elől. Ez utóbbiak lényegében két és fél éve kísérik politikai pályafutását - ezért inkább feladja a hivatásos politikai létet. 

Utódát nem csak a párt élére találták meg gyorsan: az európai listavezető az eddig a második helyen szereplő Andreas Schieder lett. Neki az utóbbi időben a szükségjelölt szerepe jutott: Michael Häupl bécsi polgármester visszavonulása után nem őt, hanem Michael Ludwigot választotta utódnak a pártszervezet. Most pedig a parlamenti frakció vezetését is át kell adnia Rendi-Wagnernek. Schieder nem tekinti hátránynak, hogy csak Kern visszalépése miatt lett csúcsjelölt, az új pártelnökasszony pedig Európa elkötelezett híveként és igen jó ismerőjeként méltatja.

Kern rövid parlamenti búcsúbeszédében az általa eddig is hangoztatott értékeket hangsúlyozta, Rendi-Wagner pedig, akivel a párttagok most ismerkednek, békésebb korszakot ígért párttársai előtt elhangzott bemutatkozó szavaiban. Kérdés, sikerül-e ezt a kecsegtető ígéretet beváltani, és ha igen, elég-e ennyi a pártnak a felemelkedéshez.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl