Botrány az SPÖ berkeiben

Lemondott a kampányfőnök

 
2017. Okt. 2. 12:47

Botrány az SPÖ berkeiben

Lemondott a kampányfőnök

2017. október 2., Hétfő 12:47

Nincs az a közvéleménykutatás, amely győzelmet jósolna az osztrák Szociáldemokrata Pártnak,  amelyet minden jel szerint még az ág is húz. Már eddig is sok baj volt abból, hogy egyik fő tanácsadóját, az izraeli  Tal Silbersteint a nyáron pénzmosás gyanúja miatt letartóztatták, így az SPÖ gyorsan megválni kényszerült tőle. Most azonban, alig két héttel a választások előtt a párton belül is van áldozat: Georg Niedermühlbichler kampányfőnök vonta le a következtetést egy újabb kínos leleplezésből, és lemondott tisztségéről.

Amikor még kerek volt a világ: a kancellár és az ügyvezető - Foto:/SPÖ/Alexander Schwarzl

A titokról a Die Presse rántotta le a leplet. Hogy tudniillik Silberstein nem egyedül dolgozott a párt tanácsadójaként, és dicstelen távozása után a stábja tovább munkálkodott Bécsben, mégpedig olyan piszkos kampánymódszerekkel, amelyek (egyelőre) Ausztriában nem szalonképesek. Két facebook-oldal terjesztett álhíreket az esélyes befutóról: a Kurz támogatását mímelő oldalon hamis állításokat adtak a Néppárt első számú embere (jelenlegi külügyminiszter) szájába, köztük rasszista megjegyzéseket, amelyek az igazi néppárti klientúrának nem igazán tetszhet. A másik oldal, amely már a címében is az igazságot akarná Kurzról elmondani, ráadásul azt a látszatot próbálta kelteni, hogy a Szabadságpárt az üzemeltetője. Itt még Soros György neve is felmerül - az oldalt szerkesztők azt állítják, hogy ő, a szélsőjobb ádáz ellensége áll Kurz mögött.két légy egy csapásra - gondolhatta a terv kiagyalója. A két oldal egészen a leleplezésig működött, most már nem található.

Christian Kern kancrllár (SPÖ) a leleplező cikk megjelenés után sebtében összehívott sajtóértekezleten láthatóan megrendülten bizonygatta, hogy mit sem tudott minderről - ez egyébként a többség szerint még hihető is. A kampányfőnök is ezt állítja, ő azonban lemondott, kimondatlanul is elismerve, hogy ez sem vet túl jó fényt rá. Milyen kampányfőnök az, aki nem tud a háttérben ügyködő tanácsadói csapatról.  Kétségtelen, hogy a titkos küldetésről csak keveseknek lehetett tudomása - egyikük, egy bizonyos Paul Pöchhacker viszont a kampányidőszak előtt országos ügyvezetőként dolgozó Niedermühlbichler beosztottja.

Kern - mi mást is tehetne - alapos kivizsgálást és tejes átláthatóságot ígér, de bármilyen eredménnyel is végződik majd a vizsgálat,  ez maga a kabátlopás ügy. Vagy az utolsó szög egy jobb sorsa érdemes párt koporsójába.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl