Munkaerőt várnak a bécsi vendéglősök

 
2017. Aug. 23. 11:29

Munkaerőt várnak a bécsi vendéglősök

2017. augusztus 23., Szerda 11:29

Nem csak a Balatonon szenvednek a vendéglátósok a munkaerőhiánytól, a bécsiek sem találnak felszolgálót, szakácsot, konyhai kisegítőt.  Egyre többen kénytelenek bezárni a létszámhiány miatt.

Nincs ilyen gond ott, ahol összeszokott csapat dolgozik évek óta

A legújabb felmérések szerint összesen 1200 fő hiányzik a bécsi vendéglátóipari egységekből, vagyis ennyi munkahely vár jelentkezőre. A vendéglősök kénytelenek előbb átállni rövidebb nyitva tartásra - később, ha a probléma nem oldódik meg, nem marad más hátra, mint bezárni az egyébként jó forgalmú, kedvelt éttermet, kávézót.

A szakértők kutatják, mi okozza az akut munkaerőhiányt - amikor pedig közismerten a másik oldalon munkanélküliség is van. A vélemények szerint sokak számára nem igazán vonzó munkahely a vendéglátó ipar, ahol nincs szabad hétvége, sőt főidényben még szabadságra sem igen engedi el őket a tulajdonos. Márpedig egyre kevesebben hajlandók feláldozni a szabadidejüket.

Emellett minden ellenkező híreszteléssel szemben nem elég vonzó a fizetés sem. A vendéglátósok  szakmai képviselete a magas járulékokat okolja: a  béreket terhelő befizetési kötelezettség miatt nem jut a fizetések emelésére, és ez nagyban hozzájárul a munkaerőhiányhoz. A statisztika igazolja a segélykiáltásokat: már az idén is több étterem zárt be, mint amennyi új létesítmény nyílt.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl