Michael Ludwig hivatalosan is Bécs polgármestere

 
2018. Máj. 21. 12:21

Michael Ludwig hivatalosan is Bécs polgármestere

2018. május 21., Hétfő 12:21

A hivatal átvétele zökkenőmentes és gyors lesz - efelől senkinek nem lehet kétsége. Michael Häupl 25 év után a városi-tartományi kormányzás minden csínját-bínját ismerő várospolitikusnak adja át a stafétabotot. Michael Ludwig, a januárban az SPÖ illetékes grémiuma által megválasztott utód, Häupl kormányában több mint tíz éven át töltött be fontos posztot, ráadásul nem tartozott az utóbbi időben oly hangos bírálói közé. Az új polgármester és tartományfőnök már a május 24-i hivatalos eskütétel előtt bemutatta új kormányát.

 

A tartományi parlament ünnepélyes ülése, az  átadási ceremónia után a bécsiek aligha észlelnek majd látványos változásokat. A magisztrátus felépítése marad a régi, az egyes szekciók - legyen az a városi kertészet, vagy az ifjúsági-, egészségügyi- és még vagy két tucat különböző feladatkört ellátó részleg - napi munkája nem változik. És attól sem kell tartani, hogy a főváros igen színes kulturális élete halványodni fog.

Az 56 éves Michael Ludwig egyébként fegyelmezett taktikus hírében áll, aki mindig és minden alkalommal megtalálja a partnerhez illő hangnemet. Történészként és oktatáspolitikusként ugyanolyan hitelesen tölti be az Antifasiszták és Holokauszt Túlélők Egyesületének elnökségi posztját és vesz részt a megemlékezések szervezésében, mint ahogy szót ért a szociáldemokraták gazdasági köreit és a városi tulajdonú lakónegyedeket képviselőkkel - akik pedig a Szabadságpárttal kacérkodnak.

Utóbbi téma, vagyis az FPÖ-höz fűződő viszony igen fontos lehet a következő két évben. Ludwig ugyan az elődhöz hasonlóan kizárja, hogy a 2020-ban esedékes választás után koalícióra lépne az immár a szövetségi kormányba is bekerült FPÖ-vel, ám pontosan látja: a teljes elzárkózás nem a megfelelő politika. Véleménye szerint előnyt jelentene, ha nem az FPÖ, hanem a szociáldemokrata párt választaná meg a vezető témákat, vagyis  bátran hozzányúlna a szabadságpárti témákhoz -  és ez azt is jelenti, hogy az integráció és menekültek kényes kérdésében némi változtatásra van szükség. Mivel Ludwig mindig is a régen Bécsben élők mentorának tartotta magát, ezt a szerepét most a városi tulajdonú lakások kiutalásán túl más területre, például a nincstelenek szociális támogatására is kiterjesztené. Vagyis az egyenlőség eddigi gyakorlata szerint különbséget tenne a régen Bécsben élők és az újonnan letelepedők között. A bevándorlással kapcsolatban mindenképpen nagyobb figyelmet kíván fordítani a "saját lakosságra".

 Michael Ludwig a kereskedelmi akadémia elvégzése után politikatudományt és történelmet tanult a Bécsi Egyetemen, e tárgyból szerzett doktori fokozatot. Pedagógusként kezdte pályafutását, a kommunálpolitkába pedig szűkebb pátriájában Floridsdorfban kóstolt bele 1994-ben. Öt év múlva választották a bécsi tartományi parlamentbe (tanács), néhány évig polgármester helyettes is volt. 2007. óta ő volt a bécsi építés- és lakásügyek tanácsosa, hivatalvezetői beosztásban. Bár szakterületén maradt megoldandó probléma, eredményeit általában elismerik.  A floridsdorfi múlt igen nagy támogatottságot biztosít számára, emellett a szakszervezetekhez fűződő kapcsolata is kiemelkedő. Szociális elkötelezettsége okán Michael Häupl is a legmegfelelőbb utódnak tartja. 

Ludwig ígéri, hogy 2020-ig kitart a jelenlegi - Zöldekkel kötött - koalíció mellett, ami a város számára a környezeti - és közlekedési szempontok kiemelt figyelembevételét is jelenti.

Újak és régiek a kormányban

A tartományi kormány egyes posztjain régi ismert politikusokat váltanak fel új, e téren nem feltétlenül ismert személyek. Az új gazdasági tanácsos, Peter Hanke a Wien Holding (bécsi városi tulajdonú gazdasági ernyő-szervezet) elnökeként veszi át a posztot; Peter Hacker, a jövendő egészségügyi tanácsos 2001 óta a Bécsi Szociális Alap ügyvezetője volt; Ludwig helyébe a lakásügyi tárca élére  Kathrin Gaal,  Favoriten szociáldemokrara pártszervezetének elnöke, eddig tárca nélküli városi tanácsos kerül.

Az új  bécsi kormány - kredit: APA/GEORG HOCHMUTH

"Ejtőernyősnek"- és meglepetésnek -  egyedül az új kulturális tanácsos számít:  Veronica Kaup-Hasler 2006-tól 2017-ig a Stájer ősz fesztivál (Graz) intendánsa volt,és egyebek között dolgozott dramaturgként a Bécsi Ünnepi Heteken is. A környezetvédelem továbbra is Ulli Sima feladata, Jürgen Czernohorszky pedig marad oktatási - és integrációs tanácsos.  "Igazi bécsi melanzs" - mondta a csapatot bemutatva Ludwig: régi tapasztalt várospolitikusok és új arcok keveréke. Utóbbiak többen - négyen - vannak a hattagú kormányban. A nők aránya 50 százalék.

Michael Häupl tanácsaira az új városvezetés továbbra is számít: őt a tartományi pártszervezet tiszteletbeli elnökévé választották. A most 68 éves, eredetileg biológia szakon végzett Häupl a bécsi SPÖ vezetését1993-ban, a főváros polgármesteri tisztét pedig 1994-ben vette át Helmut Zilktől. Nem volt könnyű dolga, biztosítania kellett saját magának is azt a hallatlan népszerűséget, amit Zilk élvezett. A bécsiek, akik büszkék hivatalosan is a legélhetőbb európai városnak minősített lakóhelyükre, elégedettek voltak vele. Ludwig feladata sem  könnyű: a szociáldemokrata fölényt nem lesz egyszerű megtartani Bécsben a Sebastian Kurz regnálás óta felszálló ágban lévő Néppárt, és a munkásság körében egyre népszerűbb Szabadságpárt ellenében.    Vagyis az igazi megmérettetés 2020-ban lesz. 

 

1 komment:
Lackinger Béla | 2018. május 23., Szerda 18:48
Vom Regen in die Traufe.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl