Mese a homok-coinról

Homokszemből mesés gazdagság?

 
2021. Ápr. 8. 17:21

Mese a homok-coinról

Homokszemből mesés gazdagság?

2021. április 8., Csütörtök 17:21

A megkérdezettek 37 százaléka találkozott már a kriptovaluta fogalmával, de – egy felmérés szerint – a többségük nemigen érti, miről is van szó. Ugyanakkor mindenki szeretne könnyen sok pénzhez jutni, a határon innen és túl egyaránt, vagyis érdemes lenne többet tudni e témáról. Rovatunk állandó szerzője, János Zsolt MAS pénzügyi tervező magyarázta már a működését,  ám most még könnyebben érthető formát talált, a jobb megértés kedvéért.

A családom szeret Olaszországban vagy Görögországban nyaralni – meséli. – Az ilyen alkalmakkor bérelt tengerparti házikóban persze kevés időt töltünk, sokkal inkább élvezzük a strandot – legalábbis a feleségem és a gyermekeim. Én sokszor a távolból figyelem a vidám nyári jeleneteket.

Egyszer Leonnal, a fiammal homokvárat építettem – folytatódik a történet. Hirtelen támadt egy ötletem. – Mi lenne, ha 21 millió homokszemet pakolnánk egy zacskóba?

Leon, akinek nagy a vonzódása és érzéke a matematikához, azonnal vette a lapot, és elkezdett megszámolni egy maréknyi homokot. Ez egy ideig elfoglalta, míg meg nem unta. Ekkor szereztünk egy mikroszkópot és bemértünk egy homokszemet. Utána bementünk a közeli nagyvárosba, ahol a Tengerparti Homokkutató Intézetben kikölcsönöztünk egy mérleget. Most már csak pontosan mérnünk kellett, hogy megkapjuk a 21 millió homokszemet – plusz mínusz tízezer. Ezek után megvolt a – viszonylag nagy – zacskónk a mintegy 21 millió homokszemmel. 

De ha már…

A fiam, amilyen precíz (vajon kitől örökölte J ), most már tűpontosan 21 millió homokszemet akart a zacskóban! És az mennyire király lenne, ha mindegyik más és más lenne.

Hű, hát ezt aztán hogyan csináljuk?

Végül az apai példakép funkciónak megfelelően nekem támadt egy ötletem.

—Figyelj csak fiam, most keresztülutazunk egész Görögországon, és minden egyes görög a kezébe vehet egy homokszemet.

A tenyere izzadságának köszönhetően ezáltal minden egyes homokszemnek egyedülálló DNS-e lesz.

Elindultunk tehát, és megkértünk minden görögöt, hogy vegyen a kezébe egy homokszemet. Egy idő után megállapítottuk, hogy Görögországnak csak 10 millió lakosa van.

Mivel a nyaralás ideje lejárt, fogtuk a zacskónkat és visszatértünk Bécsbe. A játékunkat azonban folytattuk, és most a magyaroktól kértük a DNS-üket. Magyarországon és Erdélyben mintegy 12 millió magyar él, vagyis egy idő után megvolt a 21 millió homokszem az egyedi DNS-sel!

Ezt aztán jól összehoztuk! Ebben a zacskóban 21 millió egyedi darab van!

—Na jó, és akkor  most mi legyen?

Nem csekély vállalkozói tehetséget tanúsítva a fiam így vélekedett: „Adjuk el őket egyenként! „

Jó ötlet.

Eleinte nem darabonként árultuk, hanem 10 ezres csomagokat adtunk 1-1 euróért. Ellenkező esetben soha nem lettünk volna készen!

Tulajdonképpen találtunk is vevőket. Hiszen hol lelhető még fel ilyesmi - „egyedülálló homokszemek…”. Ez igazán elég jelentős körülmény… 

Mindenesetre az eladást egy ugyancsak fontos feltételhez kötöttük. Vagyis amennyiben a vevőnk újra el akarná adni a homokszemet, ezt csakis az interneten teheti. Mégpedig az egyes homokszemek speciális és kódolt DNS-szerkezetének megadásával, párosítva egy speciális tranzakciós ID –vel.  Így MINDEN  tranzakciót a word wild(!) web őriz és tart nyilván. Nem mintha a homokszemeinket lehetne hamisítani (ha a buktatót keresik: minden egyes homokszem önmagában más, úgy, mint a hópehely).

Mivel a tranzakció nem olyan egyszerű, megkértem Attilát, a programozó zseni unokatestvéremet, találja meg a megoldást. Nagyjából egy órán belül elő is állt vele…

Az egyes részeket ezután homok-coinnak neveztük el. ..

Vagyis:

Minden egyes homok-coin egyedi.

Minden homok-coin-tranzakciót az interneten jegyzik.

Nos, ezek után történt valami nagyon vicces.

A homok-coin tulajdonosok rájöttek, hogy az egyedi homok-coinjaikkal akár kereskedhetnek is.  Végülis ki ne akarna valami nagyon egyedülállóhoz hozzájutni.

És egyszerre csak egy euróért már nem tízezer homok-coint lehetett kapni, hanem csak ezret.

Foglaljuk össze, már csak hogy ne tartsanak teljesen háborodottnak…

A homok-coinból valamiféle valuta lett, amely megvan bank nélkül, jegybank nélkül és az állam nélkül. Világos, hiszen az egész tranzakció névtelenül megy végbe az interneten. Egyetlen homok-coin értéke időközben 58 ezer euró lett.

Ez lenne a MEGOLDÁS!

Még Görögországban el kellett volna adnom a homokszemeket. Akkor a görögök egy csapásra minden adósságuktól megszabadulhattak volna. És még marad is…

Ehelyett a fiammal egész szép felfordulást okoztam a világban.

Bocs, kedves Világ - fejezi be a történetét János Zsolt MAS, hozzátéve, hogy mindez persze csak kitaláció. Ahogyan erre az olvasók menet közben nyilván rájöttek.

Mégis, nagyjából így működik a Bitcoin.

Csak éppen homokszem nélkül. J

Persze arra kérjük az olvasót, hogy az ilyen elméleti lufit kellő távolságból és humorral tekintse … viszont semmiképpen ne hagyja lóvá tenni magát… Talán ebben tudunk segíteni: az aktuális tőkepiaci témákhoz kapcsolódó napi podcastjainkat a következő linken hallgathatja meg https://anchor.fm/pfs-partners/episodes/Ha-jraindul-a-gazdasg-erfl1t

Ugyancsak lényeges aktuális kérdésekre kap választ a következő „Dívány beszélgetésünkön”, aminek meghívóját itt találja.

Regisztrálás itt:

https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-az-egeszsegugyrol/

              Video a témához: https://www.youtube.com/watch?v=To21J-Ry108

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl