Mariazelltől Csíksomlyóig gyalog és kerékpáron

 
2016. Máj. 5. 08:29

Mariazelltől Csíksomlyóig gyalog és kerékpáron

2016. május 5., Csütörtök 08:29

Mariazell nevében benne van, milyen emlékhelyeket kínál a látogatónak a Semmering ékszerdobozának is nevezett kis település és környéke. Az innen induló és egészen Csíksomlyóig vezető út azonban még több, akár kevéssé ismert kegyhelyekkel örvendezteti meg azokat, akik nemcsak vallási, hanem turisztikai élményt is keresnek. Dr. Szabó Tamás, a magyarországi Mária Út Egyesület alapító elnöke izgalmas tervekről számol be.
 
Turisták százezreit, vendégéjszakák millióit nyerheti a négy érintett ország, ha kihasználjuk a lehetőséget, amit ez a kulturális örökség nyújt – mondja a Mariazell-Csíksomlyó zarándoklat, illetve az erre az 1300 km-es útvonalra június 18-tól tervezett maraton megálmodója. A tizenöt évvel ezelőtt alapított egyesület ugyanis korántsem csak a spiritualitás elmélyítése érdekében munkálkodik: a zarándoklatokon résztvevők számára a közösségi érzés, egy más életforma felfedezése a mindennapi életben is nagy segítséget jelent, s ezt Szabó Tamás rendkívül fontosnak tartja. Külön kiemeli, milyen feltétel nélküli támogatást kapnak a zarándokok útközben a falvak lakóitól, mennyire eltér ez a segítőkészség „civil életük” tapasztalatától. Ami az idegenforgalmat illeti, az ausztriai – stájer, dél-burgenlandi, szlovák, többféle magyar és román vidékek, falvak és az ott lakók megismerése páratlan élmény. Egyébként nem mellékes szempont, hogy a világ idegenforgalmában a vallási turizmus 27 százalékkal részesül.
 
A közép-európai Mária kegyhelyek összekötése ilyen hálózattá ma már nem csak álom: a minap megrendezett konferencián részletesen is kidolgozták, hogyan kerülhet fel a búcsújárás, a Mária-tisztelet élő hagyománya az Unesco szellemi kulturális örökség- listára. Az Európai Kulturális Útvonal megtisztelő cím elnyerése szintén közel van már: a luxemburgi székhelyű intézmény döntéséig ugyan hároméves előkészületre van szükség, de az elhatározás már megvan. Ami pedig a teendőket illeti, azok úgyis egyeznek a Mária Út Egyesület terveivel, hiszen nem elég kimondani, hogy Mariazell és Csíksomlyó között zarándoklat lesz, ennek minden feltételét biztosítani is kell.
 
Pontos menetrendre van szükség, az útba eső településeken szállás biztosítására, a szolgáltatások megszervezése, az ellátás étellel, itallal – mindez fegyelmezett munka eredménye.
 
Mária Maraton június 18.-tól
 
Egyedülálló rendezvény lesz a Mária Maraton, amely idén még inkább csak próbaüzem: három igazolt maraton futó és 12 túrakerékpáros „próbálja ki”, milyen is 23 nap alatt futva illetve két keréken Mariazellből eljutni Csíksomlyóra. Persze több ez a verseny, mint puszta sport megmérettetés. Ökumenikus jellegét mi sem igazolja jobban, mint a felkért védnökök névsora: Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kocsis Fülöp görög katolikus metropolita, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke és Székely János római katolikus püspök.
 

Bár már a jelentkezési rendszert is kidolgozták, vagyis minden készen áll, a szervezők jobbnak látják az idén még csak teszt üzemben lebonyolítani a versenyt. Ugyanazok a követelmények, mint a gyalogos zarándoklatnál – szállás, ellátás, orvosi ügyelet szükséges. Ám ez nem ördöngösség – hiszen mindehhez létezik a know how, csak éppen be kell járni a „terepet”, és nem utolsósorban a falvakban élőknek elmagyarázni, hogy világesemény részesei. A tervek között szerepel, hogy a környékbelieket egy-egy napos csatlakozásra biztatják, hogy ők is érezzék a hangulatát. Akik szeretnének csatlakozni,

.

 

 

A Stájerország/Steiermark rovatot a mariazelli  Hotel Magnus Klause támogatja

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl