Magyarország: forradalmi dráma az állami TV-adóban

 
2018. Dec. 19. 09:12

Magyarország: forradalmi dráma az állami TV-adóban

2018. december 19., Szerda 09:12

Az ellenzék radikalizálódik: parlamenti képviselők ki akarták erőszakolni, hogy beolvassák a követeléseiket az állami TV-ben. A lakosság továbbra is szkeptikus - az eseményeket Boris Kálnoky foglalta össze a Die Presse december 18-i számában.

 

 

A lap képe a cikkhez: (c) APA/AFP/PETER KOHALMI

Olyanok a képek, mint egy forradalomban: vasárnap este ellenzéki pártvezetők nyomultak be a magyar állami televízió épületébe és hangosan követelték, hogy élő adásban olvashassák fel követeléseiket. A biztonsági emberek ezt megakadályozták, sőt, közülük két képviselőt erőszakkal kidobtak. Odakinn a tüntetők, akik azt skandálták, hogy “Orbán takarodj!”, azzal fenyegetőztek, hogy megrohamozzák az épületet. A bennmaradt képviselők a folyosó padlóján aludtak, és hétfőn délután még mindig kitartottak. 

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a baloldali Demokratikus Koalíció elnöke eközben meghirdette, hogy a “kormány megdöntése” a cél. Ennyire azonban még nincs itt a forradalom! Az olyan robbanáshoz, amely képes lenne megrengetni Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát, vasárnap és hétfőn is hiányzott a döntő hozzávaló: többszázezer ember az utcán.

Eközben vasárnap valamennyi ellenzéki párt, tanulók, diákok, szakszervezetek tüntetésre szólították fel az embereket. Az ok: az úgynevezett rabszolga törvény, egy törvénymódosítás, amely a munkaadók részére még több túlóra megkövetelését engedélyezi. Az érintettek számára ebből az következik, hogy a hatnapos munkahét lehet a norma. Persze akkor többet is keresnek majd. A háttér a krónikus munkaerőhiány abban az országban, amely nem akar migránsokat befogadni.

Ez csak az egyike az elmúlt hónapok nem sok örömmel fogadott intézkedéseinek. A kormány egyik napról a másikra megszüntette a legkedveltebb lakásépítési támogatást. A pénzeszközt átirányították a gyermekesek új lakásépítési támogatásába - akinek nincs gyermeke, az csak lesheti az egészet. Emellett ezentúl megadóztatják az eddig adómentes bérkiegészítéseket is. 

Mozgósítás a “rabszolgatörvény” ellen

A harag e törvények miatt talán alapul szolgálhat egy forradalomhoz - ezzel kalkulált az ellenzék. Ezért a legutóbbi parlamenti választásokon reménytelenül alulmaradt ellenzéki pártok elhatározták, hogy sokkal radikálisabban lépnek fel, mint az elmúlt években. Szerdán, az általuk rabszolgatörvénynek elnevezett törvényről szóló parlamenti szavazáskor megrohamozták az ülésvezető parlamenti elnök helyét - és 3000 módosító javaslattal meg akarták bénítani az eljárást. A törvényt mégis keresztülvitték.

Még ezen az estén elkezdődött a mindennapi tüntetések sorozata, részben utcai blokádokkal. A résztvevők létszáma határok között maradt, de a budapesti tüntetések sokkal keményebbek voltak, mint korábban: a tüntetők füstgránátokkal dobálták a rendőröket, a rendőrök pedig korlátozott mértékben könnygázt vetettek be.

A tüntetések eddigi csúcspontja vasárnap volt, amikor közel 10 000 ember vett részt a demonstráción. A helyszínről az ellenzéki képviselők vezetésével mintegy kétezren az állami televízió épületéhez vonult. A képviselők ott bejelentették: most bemennének, hogy követeljék ötpontos követelésük felolvasását. Ezek: a” rabszolgatörvény” visszavonása, “független bíróságok”, “kevesebb túlórát a rendőrségnél” - egy taktikai követelés, hogy az egyenruhás embereket meglágyítsák -, “független állami médiákat" és Magyarország csatlakozását a tervezett EU-ügyészséghez.

Ami ezután következett, az dráma volt, amely még hétfőn is tartott, anélkül, hogy látni lehetne a végét. Bár a képviselőket beengedték - törvényileg biztosított joguk van a szabad belépésre -, de nem léphettek be a stúdióba - erre nincs felhatalmazásuk. A szerkesztőség vezetőségéből senki nem akart beszélni velük. Az épületbe a képviselők és biztonsági emberek között dulakodásra került sor. Az állami televízióban semmit nem mutattak meg arról, ami a saját székházában történt. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök jó hangulatban megnézett egy focimeccset a budapesti Mol-arénában. 

A TV-székház bejárata előtt tartózkodó tömeg bedühödött, és az aktivisták időről időre meg próbálkoztak a rendőri sorfal áttörésével. Több nő is elájult, amikor a tömeg a rendőrsorfalnak nyomta őket. A rendőrök egy alkalommal könnygázt is bevetettek, egyébként szakmailag felkészülten és emberségesen viselkedtek. Néha kijött egy-két képviselő, és felkérték a követőiket, hogy maradjanak békések.

Összekovácsolódott az ellenzék

Amint elment az utolsó elővárosi vonat, a tömeg is zsugorodott.  Ma délelőtt ismét egyre többen lettek, egyre több parlamenti képviselő és újságíró érkezett. Dél körül meghirdették az újabb esti tüntetést. A szocialisták vezetője, Tóth Bertalan bejelentette, hogy a tiltakozásnak van egy kézzelfogható eredménye: az eddig szétaprózott ellenzék most “összekovácsolódott”, és a jövőben együttesen fog fellépni. Mindenekelőtt azonban radikálisabbá váltak. Nyilvánvalóan nem akarnak a következő parlamenti választásokig várni.

(Die Presse, 2018.12.18.)

Fordította: dr. Gonda László

1 komment:
apeter | 2019. január 1., Kedd 12:59
Boldog új évet! Mindenkinek boldog, demokratikus új évet!

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl