Lángolva a vallásért - a Wien Museum kiállítása

 
2017. Feb. 22. 09:01

Lángolva a vallásért - a Wien Museum kiállítása

2017. február 22., Szerda 09:01

Nem hiába volt a mai Bécs Múzeum (a Karlsplatzon) régebben Történeti Múzeum - gyakorta helyezi megújulva is előtérbe a múlt témáit. Most a Luther év az alkalom: a február közepén megnyílt kiállítás Bécs azon korszakáról szól, amikor itt is hódítottak Luther eszméi.  Egy olyan, lutheránus Bécs elevenedik meg, amelynek ma már kevés látható nyoma van. 

Bécs mai ismerői - és lakói - aligha gondolnák, milyen nagy hatással volt 500 évvel ezelőtt a reformáció a városra, amely nagyjából fél évszázadon át többségében református volt.  A Wien Museum kiállítása elsősorban  a túlnyomórészt protestáns lakosság és nemesség illetve a katolikus Habsburgok között a 16. században kialakult feszültséget állítja a középpontba.

Az anyag a reformáció kezdetétől, az ellenreformáción át egészen II. József türelmi rendeletéig (1781) tartó időszakot öleli fel, és a történészek legnagyobb örömére ritkán látható eredeti dokumentumokat vonultat fel. Látható például Luther 1517-es téziseinek egyik eredeti lenyomata és az 1555-ös augsburgi vallásbéke ugyancsak eredeti dokumentuma. Mindezt persze korabeli festmények, rézkarcok, röplapok, történelmi könyvel egészítik ki.

A május közepéig nyitva tartó kiállítással párhuzamosan az érdeklődők szokás szerint előadásokat, vetítéseket látogathatnak,  kerekasztal beszélgetéseken vehetnek részt. A program a múzeum honlapján megtalálható.  

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl