Lakásbérlet Bécsben: minimum 15 hónapra

Bécsi ingatlanügyek 3. rész

 
2017. Feb. 15. 08:32

Lakásbérlet Bécsben: minimum 15 hónapra

Bécsi ingatlanügyek 3. rész

2017. február 15., Szerda 08:32

Kinek érdemes lakást bérelni Bécsben? Ezt a kérdést tettük fel Nagy Zoltánnak, a Bécsi Ingatlanok tulajdonos cégvezetőjének sorozatunk következő részében. A szakértő korábban már elmondta véleményét a lakás vásárlás előnyeiről. Tanácsai fontosak lehetnek azoknak,  akik hosszabbtávon szeretnének berendezkedni Bécsben. 

Az ingatlanszakértő és csapata Bécsben elsősorban azoknak ajánlja a bérlakás intézményét, akik hosszú távra tervezik tartózkodásukat az osztrák fővárosban. Pár hónapra, vagy bizonytalan munkavállalási ígéretre nemcsak hogy nem éri meg, de sok esetben nem is lehetséges ez a lakhatási forma. A törvény ugyanis minimum egy évben szabja meg a lakásbérleti szerződést, amely emellett 3 havi felmondási időt ír elő. A felmondás csak az egy év leteltekor lehetséges, így aki lakást bérel, annak minimum 15 hónapig fizetnie kell a bérleti díjat.

Számolnia kell ezen kívül minimum 3 havi kaucióval, adóhivatali illetékkel és az esetleges ügyvédi költség egy részének kifizetési kötelezettségével is. A kaució a bérleti szerződés lejártakor visszajár - amennyiben a bérlő a bérleti szerődésben előírtaknak megfelelő állapotban adja vissza a lakást. Tudni kell azonban, hogy a kaució még a felmondási idő  alatt sem tekinthető lakbérnek, a letett és írásban rögzített összeg mindvégig a tulajdonosnál (többnyire takarékbetétkönyvben) marad, aki azt csak a lakás visszaadása után fizeti vissza.

Ami magát a lakbért illeti, nagyjából  500-850 euró havi díjért Bécs klasszikus nyugati és központi részén kapható egy jó állapotú, 30-70 m2 közötti lakást. Nem kedvez a még munkát keresőknek, hogy a bérleti szerződés megkötéséhez a közvetítő bekéri az elmúlt 3 hónap bérpapírjait. A bérlő jelölt, aki már rendelkezik Bécsben munkával, de kevesebb, mint 3 hónap munkaviszonya van, az magasabb (4-6 hónap) kaució kifizetésével juthat csak albérlethez. Az osztrák főváros albérleti szabályozása szigorú, ám pont ez az erős törvényi háttér az, ami biztonságot nyújt mind a főbérlőknek mind az albérlőknek. 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl