Költözik a parlament

Ősztől átmenetileg a Hofburg ad helyet a törvényhozásnak

 
2017. Júl. 11. 08:30

Költözik a parlament

Ősztől átmenetileg a Hofburg ad helyet a törvényhozásnak

2017. július 11., Kedd 08:30

A nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülés az idén eltér a megszokottól: a 183  képviselő utoljára találkozik a megszokott körülmények között, a törvényhozás plenáris üléstermében. Hatvanegy év és 2431 ülés után megkezdődik az előreláthatólag 3 évig is eltartó felújítás. A költözés már megkezdődött: a plenáris ülések helyszíne a jövőben a Hofburgban a Redoutensaal lesz. 

A jelenlegi plenáris üléstermet 1956 június 8-án avatta fel a parlament akkori (néppárti) elnöke, még pedig rendkívüli üléssel: a Második Köztársaság, a függetlenségét visszanyert Ausztria első szabad választásán mandátumot kapott képviselők találkoztak ekkor elsőízben itt. Az első világ háború után a történelmi ülésterem szolgált a parlamenti munka helyszínéül, az, amely a Monarchia idejé n ugyanezt a szerepet töltötte be. Ám az egykori birodalmi törvényhozás 500 férőhelye kicsit sok volt a Monarchia bukása után 165-ös létszámúra csökkent testület számára, ezért már 1945-ben döntés született egy másik, kisebb terem rekonstrukciójáról. A költségek csökkentése miatt gyakorlatilag azonnal elvetették a háborúban teljesen lerombolt terem eredeti terv szerinti helyreállítását, és két építész kapta a feladatot a tervek elkészítésére. Az eredmény az ötvenes évek építészeti jegyeit viseli, kétségtelen azonban, hogy a puritánnak is mondható, ésszerű és a célnak megfelelő terem mindmáig kielégítőnek bizonyult. Voltak persze problémák: a székek nemigen tartottak ki, közülük több - néha ülés közben, a tisztelt képviselő alatt - összetört: most jobb, tartósabb és kényelmesebb ülőalkalmatosságok kerülnek majd a terembe.

A történelmi ülésterem

 

Először csak a plenáris ülésterem felújítását tervezték, hamarosan kiderült azonban, hogy már csak tűzrendészeti szempontból is célszerűbb az 1874 és 1883 között emelt  neo-klasszicista épület teljes tatarozása. Eközben  Teophil Hansen dán-osztrák építész eredeti elképzeléseit szem előtt tartják. Alkalom nyílik néhány nagyonis időszerű változtatásra: akadálymentes lesz  például a plenáris terem. Eddig a tolószékes képviselők csak jó nagy kerülővel jutottak el a szónoki emelvényhez. Átrendezik némiképp a miniszterek és államtitkárok ülésrendjét is. Az átépítés alatt a terem fő "dísze", az Osztrák Köztársaság címere, a 650 kilogramm súlyú acél sas marad az épületben - szállítása nehézséget okozna, így a Hofburgba, az ideiglenes ülésterembe egy lényegesen könnyebb másolat kerül.

A munkahelyeknek persze nem jut hely a nagy Redoutensaal közvetlen közelében - a Heldenplatzon konténereket helyeznek el, és a Hofburg könyvtártermét is igénybe veszik. A közeli Epstein Palota a parlamenti könyvtár egyes részeit fogadja be. Az építkezés költségvetése 352 millió euró - az eltérés maximum húsz százalék lehet.  

Július közepétől a képviselők szabadságra mennek - már amennyire ez az októberi választásokat megelőző kampány miatt lehetséges -, mindenesetre a törvényhozás munkája szünetel. Az első őszi ülést, szeptember 20-án már a Hofburgban tartják. 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl