Klasszikus és modern a kastélyparkban

Grafenegg az idén is remekel

2012. Aug. 27. 22:09

Klasszikus és modern a kastélyparkban

Grafenegg az idén is remekel

2012. augusztus 27., Hétfő 22:09

Szeptember 9.-ig tart még az idei, hatodik grafeneggi zenei fesztivál. Tavaly csaknem 22 ezren élvezték az itteni koncerteket, az idén még többen jönnek. Rekord, hogy a látogatók a kortárs művek hangversenyeit is rohamozzák.

Rudolf Buchbinder zongoraművész, a fesztivál zenei igazgatója évről évre garancia a magas színvonalra: az ő határon túli hírneve, nem utolsósorban kapcsolatrendszere teszi lehetővé, hogy a viszonylag fiatal alsó-ausztriai zenei fesztiválra élvonalbeli muzsikusok jönnek el.

Már csak a helyszín is megér egy látogatást. Aki meglátja a Bécstől alig 40 percnyi autóút után előbukkanó kastély csupa-torony, csupa-csipke épületét, máris érzi, hogy ide érdemes volt elzarándokolni. A név a hétszáz évvel ezelőtti alapító családot örökíti meg, a mai tulajdonos Tassilo Metternich-Sándor, akinek 2009-ben elhunyt édesapja ismerte fel a környezetben rejlő lehetőséget, s álmodta meg a nyári zenei rendezvényt. Az álom persze kevés volt, a 2007-es induláshoz létre kellett hozni a romantikus parkban egy olyan színpadot és nézőteret, amely vonzó lehetőség nem utolsósorban a rangos művészek számára is.

A Wolkenturm névre keresztelt üveg-beton-torony nem véletlenül nyert építészeti díjat: úgy illik a környezetbe, hogy a maga inkább futurista hatásával egyszersmind tökéletesen eltér a csipkés kastélyépületétől és a romantikus parktól. 1700 néző fér el az ülőhelyeken, de még vagy 300-an lekuporodhatnak a fűre – az akusztika pedig tökéletes. Az első év oly sikeres volt, hogy a kastély ura – és az alsó-ausztriai tartományi kormány, amely azonnal felismerte a rendezvényben rejlő idegenforgalmi lehetőséget – úgy döntött: nem szolgáltatja ki a fesztivált az időjárás viszontagságainak, meghosszabbítja a szezont. Hely van itt bőven, kicsit „beáldoztak” a parkból és megépült - a történelmi lovas iskola és a taverna között – a hipermodern hangversenyterem, amely így az őszi koncertezést is lehetővé teszi.

Nagy sikert arattak az első koncertek, és figyelemreméltó a folytatás:
Augusztus 29-én Thomas Hampson első dalestjén lép a közönség elé (Wolfram Riegerrel), 30.-án a London Philharmonic Orchestra, 31.-én a Rotterdam Philharmonic Orchestra, szeptember 2-án a Cleveland
Orchestra, 5.-én a lipcsei Gewandhausorchester, 7.-én a London Symphony Orchestra ad hangversenyt, majd 8.-án a drezdai Staatskapelle zárja a külföldi vendégek sorát.

Az idén elsőízben lép, illetve lépett fel Grafeneggben ChristianThielemann, Philippe Herreweghe, Vladimir Jurowski, Yannick Nézet-Séguin, Riccardo Chailly és Michael Tilson Thomas.

A rezidens zeneszerző ebben a szezonban a skót komponista és karmester James MacMillan, akinek összesen hét műve csendült fel, és aki workshopot is vezetett.

A részletes program a honlapon található, jegyek rendelhetők a kultur@grafenegg.at e-mail címen.

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl