Keringőzés kabátban, sapkában, kesztyűben

Bálszezon kezdés a Stephansplatzon

 
2016. Nov. 14. 08:12

Keringőzés kabátban, sapkában, kesztyűben

Bálszezon kezdés a Stephansplatzon

2016. november 14., Hétfő 08:12

A puccos bécsi bálokra kevesebben jutnak el, mint ahányan szeretnének, no de a szezont megnyitó belvárosi rendezvényen  az idén is több százan keringőztek. Mint minden évben, most is 11. hó 11-én 11 órakor a bécsi tánciskolák szervezésében, ismert közéleti személyiségek, politikusok részvételével ünnepélyesen is megnyílt a bálszezon:igaz, az idén visszaköltözött a Grabenről eredeti helyszínére, a Stephansplatzra

Neves tánctanárok segítettek megtalálni a ritmust a kevésbé gyakorlott táncosoknak, akikkel gyakorolták is a lépéseket. Ezen a bálon nem volt divatverseny, anorákban, kabátban, sálban lejtett a nép, sokféle táncot, a legszívesebben persze keringőt. És ahogyan az már a hagyomány ezt a szezonnyitó szabadtéri bált is francia négyessel zárták.

És ezzel  beindul a nagyüzem. Az első "igazi" bált a Városháza nagytermében rendezik, mégpedig a Vöröskereszt javára, aztán következnek a kevésbé jótékony célú, ám sokaknak örömet szerző táncos rendezvények. Az idén még a szokottnál is hosszabb a báli szezon. A legsűrűbb a január február, ezekre a hónapokra esnek a legnépszerűbb bálok. A Filharmonikusok Bálja alig marad el a legnevezetesebbtől, az Operabáltól, amelyet az idén február 23-án rendeznek.

Egy kis statisztika

A bálra nem annyira a tánc, mint inkább a társasági esemény-jelleg miatt mennek a legtöbben. A megkérdezettek 80 százaléka barátokkal vagy ismerősökkel szeretne találkozni, és csak a második helyen szerepelnek azok, akik egyszerűen  egy szép estét szeretnének partnerükkel eltölteni. Egyre nagyobb szerepet játszik az üzleti partnerkeresés, a kapcsolatok ápolása is. A bálozók háromnegyede bécsi tavaly hatvan ezren az ország különböző részeiből, ötvenötezren pedig külföldről érkeztek. Közülük a legtöbben Németországból de egyre nő az érdeklődés a bécsi bálok iránt Amerikában és Japánban.

Nem elhanyagolható a gazdasági haszon. Közvetlenül és az előkészületek révén 131 millió euró bevételt hoztak a bálok,  profitál a magángazdaság, a szolgáltatók, az idegenforgalom és az adók révén a Város is. A bálok látogatói fejenként átlag 270 eurót költenek.

A bécsi bálok hagyománya a 14. századra vezethető vissza, fénykorát a táncos rendezvény azonban a Biedermeier idején – a Bécsi Kongresszus (1814/15) és a 48-as forradalom között élte. A történészek ezt azzal magyarázzák, hogy a Bécsi Kongresszust megelőző háborús időszakban az embereknek különlegesen nagy szükségük volt vigasságra és felejtésre. Talán  mára is vonatkoztatható ez: ha válság van, ha sanyarúak a kilátások, a bécsi bálok akkor sem vesztenek népszerűségükből.


 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl