Kényes oligarcha-projekt a Fertő-tónál

 
2019. Szept. 6. 08:40

Kényes oligarcha-projekt a Fertő-tónál

2019. szeptember 6., Péntek 08:40

A magyar oldalon, Fertőrákoson mindenki a fejét rázza egy óriási építkezési projekt miatt, amelyet budapesti hatalmasságok akarnak megvalósítani. Gregor Mayer, a Der Standard magyarországi tudósítója részletes, térképpel illusztrált riportban számol be  a természetet nem kímélő tervről.

Fertőrákoson a jelenleg még létező faházak helyén hamarosan egy négy csillagos szálloda fog állni, amelyhez szabadidő park és egy yachtkikötő is tartozik majd. Fotó: Georg Mayer

A Fertő-tó magyarországi partszakaszán a mintegy tucat nádfedeles faház közül az egyik különösen kitűnik pompás virágdísze miatt. A tulajdonosnője, Gyuricza Andrea megijedt, amikor egy hónappal ezelőtt az egyik helyi lapban megpillantott egy rajzot, amely a Fertőrákos melletti partszakasz tervezett átépítését ábrázolta. Ezen a náddal fedett faházakat mintha kiradírozták volna. Kvázi, átírták az egészet az ambiciózus szálloda- és szabadidő komplexummal, amely azon a helyen magyar kormányzati pénzekből - átszámítva közel 70 millió euróból - nő majd ki a földből.

“Nekünk, háztulajdonosoknak, semmit sem mondtak, bennünket nem tájékoztattak” - állítja Gyuricza asszony, aki 300 ezer euróra értékeli ingatlanját. Az 1960-as években épített faházak cölöpökön állnak a Fertő-tó vízében. Eredetileg vállalati üdülők voltak. A 30 évvel ezelőtt bekövetkezett fordulat után egy részüket olyan magán személyeknek adták el, mint Gyuricza asszony vagy egynéhány osztrák vevő. Annak a vízfelületnek a használatáért, amely felett a házuk áll, a tulajdonosok bérleti díjat fizetnek a magyar államnak.

A magántulajdonosok sok pénzt és szeretetet fektettek be házaik fenntartásába és szépítgetésébe. Ezek látképe szervesen illeszkedik Európa legnagyobb sztyeppei tavának tájképi karakterébe. “ Ez a Fertő-tó magyarországi szakaszának leggyakrabban fényképezett motívuma” - állítja az egyik cölöpökre épített létesítmény osztrák tulajdonosa, Johann Hirschhofer. “Az emberek örömmel nézegetik, még sétahajókról is. Az ezekről a házakról készített felvételeket postai levelező lapokon és útleírások fedőlapjain is meglehet találni”.

Tűz, mint előjel

A budapesti hatalmasságok fellengzős terveinek volt egy baljós előjele. 2017 júniusában a 21 faházból tíz leégett. A tüzet állítólag az egyik házon végzett tetőfedőmunka során történt üzemi balesett okozta. Az érintett tulajdonosok megkapták a kártérítést a biztosításuk után, de egyúttal hivatalos értesítést is kaptak, amely megtiltotta a számukra, hogy újból felépítsék házaikat. 2018 nyarán az épségben maradt házak tulajdonosai olyan határozatot kaptak, amely bármi fajta értéknövelő beruházást megtiltott a számukra. Gyuricza asszony akkor még jóhiszeműen azt gondolta, hogy a tűzeset miatt új tűzvédelmi előírásokat dolgoznak ki. 

A Fertőrákos melletti partszakasz rekonstrukciójával foglalkozó első konkrét tervek idén tavasszal váltak ismeretté. Ezek gigantomániákusnak tűnnek. Egy 100-ágyas, négy csillagos hotel, egy 880 férőhelyes autóparkoló, egy szabadidőpark, egy yachtkikötő és egy ökocentrum létesülne (lásd a grafikát lejjebb). Létrehoztak egy állami befektetési vállalatot, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t (Fremdenverkehrsentwicklungsagentur für Sopron-Neusiedler See), és kijelölték a beruházás felelősének. Még egyetlen felelős kormányzati személy sem nyilatkozott arról, hogy végül mi lesz a sorsa a kész komplexumnak.

Benne van Orbán lánya

A jobboldali-populista Orbán Viktor által kormányzott Magyarországon ez rendszerint úgy megy végbe, hogy egy ilyen javadalmat egy Orbán-közeli oligarchának adják oda. Ebben a konkrét esetben azt rebesgetik, hogy Orbán lányának, Ráchelnek néhány fertőrákosi tartózkodás után erősen megtetszett ez a partszakasz. Ráchel az ingatlan ügyekkel is aktívan foglalkozó Tiborcz István ifjú oligarcha házastársa. A fejlesztő ügynökség a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alárendeltségében működik, amelyben Orbán Ráchelnek ugyan nincs semmiféle funkciója, de ahogyan szépen mondják: “tanácsaival segíti” az ügynökséget.

Fertőrákoson és a közeli, határmenti városban, Sopronban (Ödenburgban) mindenesetre ódákat tudnak erről regélni. A soproniak nagy szomorúságára ezen a nyáron már zárva volt a szabad strand. A büféseknek saját költségükre kellett elszállítaniuk standjaikat. a kalyibáikat. A fejlesztési ügynökség hozzáfogott a fák kivágásához, és a nád elhordásához.

Mindkét hajótársaság, az osztrák Drescher és a magyar Nemes Árpád cége, az év elején értesítést kapott arról, hogy távolítsák el a hajóikat Fertőrákosról, bár ezután még augusztus 31-ig tartó rövid haladékot kaptak.

A “néma hatalom”

“Senki nem tudja, hogy mi lesz jövőre” - mondja Nemes a Standardnak. “Ebben a szezonban a korlátozott megközelítés és a kimaradt strandüzem miatt 25 százalékkal csökkent az éves bevétel”. Ahogyan a cölöpházak tulajdonosai, úgy Nemes is felpanaszolta, hogy a fejlesztési ügynökségtől semmiféle információt sem kapnak, és az ügynökség vezetője, Kárpáti Béla “egyetlen földi halandó számára sem elérhető”. A barátja, Holló András hobby vitorlázó szerint “az ember egy néma hatalommal áll szemben”.

A Standard is törekedett arra, hogy nyilatkozatot kapjon Kárpátitól. Telefonhívásomra a titkárnője azt mondta, hogy “a folyamatban levő nemzetközi tárgyalások miatt Kárpáti vezérigazgató jelenleg semmiféle felvilágosítást nem tud adni”.

Fertőrákoson senki nem vitatja, hogy az egykori strand és az erősen elhasználódott infrastruktúra felújításra szorul. A jelenleg rendelkezésre álló, inspiráló tervek nem csak azzal fenyegetnek, hogy jelentősen beavatkoznak az ott élő emberek és az üzleti tevékenységet folytató személyek jogaiba, hanem a sztyeppei tó különleges ökológiai egyensúlyát is borítani fogja.

A Der Standard grafikája

A természet is érintett

“Jelentős területek lesznek lezárva, védett fajok természetes életterét érinti,  fontos vizes területek fognak eltűnni” mondja Kun Zoltán, az önkéntesként tevékenykedő környezetvédelmi szakértő. A Fertő-tó teljes terjedelmében az UNESCO világörökség része, az európai Natura 2000 természetvédelmi hálózathoz tartozik, és a két szomszédos ország a nemzetközi Ramsar-konvenció védelme alá helyezte, hogy megőrizze a nedves biotópot. “Természetesen lehet építkezni a parton, - nyilvánvalóan osztrák oldalon is akadnak kényes tervek” - mondja Kun, “de akkor a tóvidék elveszíti jelenlegi jellemzőit, a karakterét. Továbbra is természetvédelmi területnek nevezheted, csak ennek semmi köze sincs többé a természetvédelemhez”. (Gregor Mayer, 2019.09.05.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl