A jogász kérdez – a pénzügyi tervező válaszol (1.)

 
2016. Júl. 20. 04:05

A jogász kérdez – a pénzügyi tervező válaszol (1.)

2016. július 20., Szerda 04:05

A rendszeres gazdasági fórumain és az előadások után feltett kérdésekből a rendezvények fő előadója, János Zsolt MAS arra következtet, hogy határon innen és túl az egyes foglalkozási ágazatok művelőinek vannak speciális igényei és kérdései a befektetések témakörében. Másodikként a szakember az ügyvéd társadalom pénzügyi vonatkozású gondjaival foglalkozik: a kérdező Dr.. Galgóczi Gergely, a Temesi és Társa Ügyvédi Iroda irodavezető helyettese. Az alábbiakban a beszélgetés első részét közöljük.

Dr.. Galgóczi Gergely, a Temesi és Társa Ügyvédi Iroda irodavezető helyettese: Az ügyvédi praxisok nagy részére jellemző, hogy az árbevétel, és így a profit is hullámzó. Egy-egy komolyabb megbízó elvesztése is jelentős jövedelem-kieséssel járhat. Lehet ennek ellenére biztonságosan tervezni a befektetéseket, vannak-e bevett módszerek erre a fajta óvatosságra?


János Zsolt válaszol: Az egészséges és gondos vállalkozói tervezés alapja minden ágazatban a kereskedelmi gondosság kötelezettsége. Ebbe beletartozik a kockázatok maximális felmérése és pénzügyi tartalék képzése, az esélyek és a lehetőségek kis hozamú tervezése. Ez a worst case tervezési kiindulás. Ha a költségek kisebbek, akkor sincs zavar, ha pedig a bevételek nagyobbak lesznek, akkor a végleges nyereségszámítás is szebben alakul. Amire a jövőben számítanunk kell, az az üzleti kalkulációk újra rendeződése. A hosszú távú előfinanszírozás egyre kritikusabbnak tekinthető. Íme, egy egyszerű példa: az IT szektorban látható a legszemléletesebben – de az irodáknál is már szokássá vált –, hogy nem kötnek hosszú távra szerződéseket, hanem inkább a „pay when you use, if you use...” (fizess amikor használod, ha használod...) modell alapján használati – vagy bérleti díjat fizetnek. Ez egészen más számítást igényel.


Dr. Galgóczi: Egyébként jogász ügyfeleivel kapcsolatban mit tapasztal? Jellemző ránk a pénzügyi tudatosság és az előrelátó tervezés a pénzügyek tekintetében?


JZs: Több, mint 25 éves tevékenységem során arra jutottam, hogy az emberek teljesen függetlenül végzettségüktől és szakmájuktól egyformán reagálnak. Sajnos a vásárlás előtt túl keveset terveznek, és nem gondolkodnak stratégiákban. Túlságosan rövidtávra tekintenek és pánik vagy kapzsiság okán kapkodva döntenek. Az összes hivatás csoportra jellemző, hogy még mindig inkább a magas hozam, vagy a garancia ígérete miatt vásárolnak termékeket. Természetesen a nagyobb tőkéjű foglalkozási ághoz tartozók körében nagyobbak a veszteségek. Fontos áthidalni a racionális és az emocionális gondolkodás közötti szakadékot. Befektetni minden kockázat nélkül nem lehetséges. Ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy minden kockázat be is jön. Csak azért, mert egy befektetést visszafizetnek, nem jelenti, hogy kockázatmentes volt!


Dr. G: A Brexit után érdemes –e kivárni a befektetésekkel, mennyi idő alatt árazza be a piac ezt nagy volumenű eseményt?


JZs: Mint ahogy korábbi eseményeknél, most is azt láthattuk, hogy a piacok már korábban reagálnak. Június 23.-ig a piac véleménye az volt, hogy a népszavazás nem dönt a Brexit mellett. A piacokon növekedés volt. Ez persze csak azoknak tűnt fel, akik már benne voltak a befektetésben. Miután június 24. az ismert módon mást hozott, a piacok is azonnal reagáltak. Ez persze rögtön szalagcímekbe került, bár nem történt más, mint a korábban beárazott várakozás korrigálása. Vagyis a kérdésre a válasz: azonnal. A tőzsdén, mint ismeretes nem az aktuális helyzetről szól a kereskedés, hanem a jövendő elvárásokról. Ez néha rossz az árfolyamnak, mert az a mérleg szerinti érték alá süllyed ... jó időpont a vásárlásra. Ugyanígy a felfelé emelkedés túlzásai oda vezethetnek, hogyhogy az árfolyamok t .. ez aztán a befektetőket beszállásra csábítja, mindig túl későn. Hiszen a magas árfolyam eladásra való, nem pedig arra, hogy ész nélkül fussunk utána. Miután az első, egyébként nem igazán heves hullám lemegy, az emberek észreveszik, hogy a globális összefüggések és fejlemények sokkal döntőbbek, mint az egyes országok politikailag manipulált állapota. ..

 

Alig állt rá Görögország a megszokott sínre, jöttek az angolok a Brexittel, aminek előnyeiről és hátrányairól most folyik ott a vita, és a végén valószínűleg több hátránnyal mégis inkább az EU közelében szeretnének/akarnak maradni. Az ilyen vitákhoz már sokkal könnyebben hozzászokunk, és most Olaszország áll a startvonalon. Milyen meglepő, a bankok mérlegei ott is dugig vannak rossz hitelekkel ... most segítsen az EZB, miért is ne, mi is segítettünk a sokkal kisebb problémát jelentő görögöknek. Időre volt szükségünk a háttérben a szükséges lépéshez, hiszen két héttel ezelőtt az EZB megadta a „jóváhagyást” a nagyon beteg görög, és ezzel olasz, portugál, és még problematikusabb EU országbeli hiteleinek megvásárláshoz. Ezzel az euró külső értéke veszít- (összehasonlítva az egyes, az euró-övezet széli országok kisebb valutái még többet veszítenek, vagy legalábbis szinten maradnak. Egyébként más nem is marad számukra, ha az egész világ leértékelési versenyben van ..) , az értéktárgyak, nagy értékű részvények tovább erősödnek és az arany, mint biztonsági tartalék vagy biztosítás, még inkább felértékelődik.
(Sorozatunkat folytatjuk)

5 komment:
V0SYgMXXt | 2017. január 29., Vasárnap 10:38
I love these artilces. How many words can a wordsmith smith?

NZiiDVmdPLKv | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
This <a href="http://ebcaifzaz.com">potnisg</a> knocked my socks off

oDCl80aF8Gb3 | 2017. február 1., Szerda 17:58
It's like you're on a misison to save me time and money! http://ldmkgfpzak.com [url=http://ivkity.com]ivkity[/url] [link=http://kyghkzqkt.com]kyghkzqkt[/link]

CckNuQv7x | 2017. február 3., Péntek 23:41
<a href="http://xtbrdv.com">Pecreft</a> shot! Thanks for your post!

4HEzNLFY | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
Your posting really sthargitened me out. Thanks! http://eoucgrhwgy.com [url=http://pbmllokw.com]pbmllokw[/url] [link=http://snsgyntnisf.com]snsgyntnisf[/link]

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl