Ítélet a magyar földtörvényről: Orbán nemzeti büszkesége

 
2018. Márc. 8. 14:03

Ítélet a magyar földtörvényről: Orbán nemzeti büszkesége

2018. március 8., Csütörtök 14:03

Amiről Orbán Viktor nem beszél: a külföldi befektetők ott fektették be a pénzüket, ahonnan az hiányzott Magyarországon - írja kommetárjában Jakob Pallinger  a Der Standard hasábjain.

“Magyar földet magyar kézbe”. Ez  volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök mottója. Amit Orbán a kis magyar parasztok pénzéhes “külföldi befektetők” - köztük az osztrákok elleni harcnak álcáz, az a valóságban pusztán szimbolikus politika. Ez a populista retorika, ami a menekültválság idején is előkerült, célzatosan a magyarok nemzeti öntudatát szólítja meg. Huszonöt évvel ezelőtt számos nyugati vállalkozó előnyősen bevásárolta magát a magyar mezőgazdaságba, és ezáltal kizsákmányolja az országot - állítja Orbán sztorija. Amiről nem beszél, az az, hogy a külföldi befektetők a legtöbbször ott fektették be a pénzüket, ahol a magyaroknak az hiányzott. A kolhozok széthullása után nagyon sok magyar egyébként is ki akart szállni a kőkemény mezőgazdasági munkából. 

Egy törvény, amelyet Orbán 2014-ben fogadtatott el, állítólag a kisparasztokat szolgálta. Végső soron azonban Orbánhoz közel álló mezőgazdasági vállalkozók jutottak előnyhöz, akik a földbirtokaik bérbeadásakor adózási előnyöket élveznek. 

Az Európai Bíróság ítélete Orbán földtörvénye ellen nem csupán az európai jog szerint volt helyes, hanem politikailag is fontos jelzés. Az orbáni politikán azonban mindez keveset fog változtatni - Orbán már a múltban is a bírósági döntések figyelmen kívül hagyásával kormányzott. A nemzeti kártyát Orbán az áprilisi választásokra is be fogja vetni.

Der Standard, 2018.03.0.6

Fordította dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl