Húsz éves az Esterházy Magánalapítványok

 
2015. Feb. 12. 16:19

Húsz éves az Esterházy Magánalapítványok

2015. február 12., Csütörtök 16:19

Az Akadémia a Fertő-tó partján fekvő Ruszton, a monarchia híres bortermelő központjában működik, s van egy leányvállalata Alsó-Ausztria fontos borvidékén, a Duna-menti Kremsben is. Tanfolyamokat azonban nem csak az „anyaintézményben” tartanak, hanem Bécsben, illetve valamennyi tartományban. Az Akadémia a rövid szaktanfolyamok mellett a borszakértői képzést „piramis rendszerben” kínálja és (Ausztriában természetesen akkreditált) „OKJ-s” oklevelet ad.

A piramis csúcsa a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust-tal együttműködésben szervezett és német nyelven tartott diploma-kurzus. Ennek keretében a világ neves borszakértői, szakírói, közöttük számos „Master of Wine” tart előadást. A sikeresen letett vizsgák pedig a „nemzetközi borakadémikus” (International Wineacademician, Weinakademiker) címet biztosítják a delikvensnek. Az alapítás óta több mint 400 szakember dicsekedhet e titulussal, közöttük számos magyar borász, sommelier, oktató, szakíró végzett Ruszton. Ez a burgenlandi intézmény sok szempontból előnyösebb helyzetben van a londoni anyaintézményhez képest, hiszen egy híres borvidék központja, és elérhető közelségben van számos osztrák, magyar és szlovák borrégió is.

Az Osztrák Borakadémia kihelyezett diploma-kurzust szervez rendszeresen Németországban, a híres geisenheimi Szőlészeti és Borászai Kutatóintézettel (Rheingau) együttműködve, illetve Svájcban is.

Az Osztrák Borakadémia részt vállal a „Master of Wine” képzésben is. A világon létező mintegy 250 MW a szakma csúcsát jelenti, szavukat lesik a borászok, a borszakma és a bormarketing szervezetek is.

Az Akadémia vezetője dr. Josef Schuller, aki az első osztrák és hosszú időn át az egyetlen nem angol-szász származású „Mastef of Wine” volt, az elmúlt két esztendőben pedig az Institute of Master of Wine elnökeként is tevékenykedett. E szervezet 2010 tavaszán a VinCE 2010 rendezvény alkalmával Budapesten tartotta kihelyezett ülését.

Magyarországon nincs diplomát adó kurzus, ám az érdeklődő részt vehet a rusztihoz hasonlító alapképzésben, illetve a londoni Wine and Spirit Education Trust által akkreditált alap-, közép- és felsőfokú tanfolyamokon. Ezek elsősorban a dr. Rohály Gábor és dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikusok által vezetett Borkollégium szervezésében állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Az Osztrák Borakadémia bemutatkozásának elsődleges célja, hogy a magyar érdeklődők, a boros szakma és a szaksajtó képviselői megismerhessék az intézményt, elsősorban is a diploma-kurzusokat. 2011 tavaszától e kurzusokat, a környező országokból mutatkozó igény miatt már angol nyelven is kínálja a ruszti „boriskola.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl