Hiúság vására és közlekedési káosz

Bál a bécsi Operában

 
2017. Feb. 22. 10:10

Hiúság vására és közlekedési káosz

Bál a bécsi Operában

2017. február 22., Szerda 10:10

Történhet bármi, egy dolog Bécsben biztos:  február harmadik - ha a naptár úgy alakul, negyedik - csütörtök éjszakáján az Opera bálteremmé alakul. Mindez öröm a bálozóknak, azoknak akik a mindig színvonalas nyitó műsort  tévé közvetítés jóvoltából nézik, de bosszúság az egyidejűleg Bécs belvárosában közlekedőknek: a piros szőnyegen az épületbe belépők kedvéért az idén is lezárják a Ring érintett szakaszát, és a környéket, beleértve a Kärntnerstrassét.  

És persze öröm a bál mindazoknak, akik részesülnek a bevételből - még ha közvetett úton is. Fodrászok, kozmetikusok, elegáns ruházatot és kiegészítőket árusítók vagy kölcsönzők a megmondhatói, hogyan befolyásolja az Operabál a forgalmukat, no és persze Bécs városa sem panaszkodhat: az adóbevétel nagyonis mérhetően nő az egyéb idegenforgalmi pluszoknak köszönhetően.

A bálnak rendszerint ötezer-ötezerötszáz fizető vendége van, nagyjából ennyien férnek be a hatalmas terembe, amelyből a széksorokat időben eltávolítják. Egy nappal a bál előtt már nagy a sürgés-forgás. A munka óriási: a nézőtér lejtését 170 darab két-két négyzetméteres lappal tüntetik el, így jön létre az óriási táncparkett. A tapasztalat szerint mintegy 10- 12 ezer munkaórát tesznek ki az előkészületek – hatszáz főnek jelent csak a helyszín átalakítása  plusz munkát. Bár korábban voltak évek, amikor az éppen aktuális igazgató panaszkodott a felfordulás miatt, azóta azonban szó sincs panaszról, hiszen  az Operaház  bevétele általában meghaladja a 3 millió eurót,  vagyis jócskán meghaladja a  mintegy 2 millió eurós ráfordítást.

A virágdísz az idén is lenyűgöző lesz - ahogy a nevezetes vendégek névsora is. Pedig az idei, a 61. Operabálra még drágábbak a jegyek: az egyszerű belépő 290 euró, a páholy 10 ezer eurónál kezdődik, de a legjobbért  20 500 eurót kellett fizetni, asztalt foglalni 400 és 1200 euró közötti áron lehetett. Múltidőben, mert szokás szerint már régen elkelt minden hely.

A műsor mindig színvonalas: a húzónév ezúttal Jonas Kaufmann, aki most először lép fel Operabálon (a Carmenből és a Mosoly országából énekel egy-egy áriát). A Bécsi Filharmonikusok kísérik, a ballett számokat ugyancsak a saját együttes táncosai adják elő - és persze nagy az érdeklődés a nyitótánc iránt: 144 első bálozó ifjú pár nyitja meg a bált. A szigorú zsűri  gondos mérlegelés után válogatta össze a kilenc országból érkezett fiatalokat, akikre egy neves tánciskola tanára irányításával kemény próbahetek vártak.

Akinek nem telt a borsos belépőre, de érdekli a bál, élő közvetítésben nézheti.  Ez az este több csatornán - ORF2, 3SAT, BR - a bécsi Operabálé:  a hagyományoknak megfelelően, tarkítva egyenesben közvetítik a nyitóműsort, és az érdekes vendégekkel a helyszínen készült interjúkat.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl