Feltöltődni Mariazellben

János Zsolt: a hegycsúcsra menet új stratégiák születnek

 
2016. Szept. 14. 15:37

Feltöltődni Mariazellben

János Zsolt: a hegycsúcsra menet új stratégiák születnek

2016. szeptember 14., Szerda 15:37

Ez a táj, a városka varázsa mindenkit megfog, akinek valaha volt szerencséje eljutni Mariazellbe. Így aligha csodálkozhatunk, ha olyanokkal találkozunk, akiknek intenzív munkájához, sikeres szakmai életéhez ez az alig párezer lakosú városka nyújtja a biztonságos hátteret, akik ide térnek vissza feltöltődni, új energiát gyűjteni.  Sorozatunk első cikkében János Zsolt pénzügyi tervezőt mutatjuk be – őt olvasóink a Határon átnyúló pénzügyek rovat állandó cikkírójaként, a szervuszausztria.hu pénzügyi tanácsadójaként ismerik.

 

Kötődése a hegyekhez, a magas csúcsokhoz bizonyára Székelyudvarhelyen, a Hargita közelében, eltöltött gyermekkorára vezethető vissza. De Ausztria éppenséggel bővelkedik olyan tájakban, amelyek a bécsi (simmeringi) iskolás évek, a kremsi, bécsi egyetemista korszak után a gyerekkori környezetet visszaadhatnák.

Mariazellre véletlenül talált rá – az azonban már nagyonis tudatos, hogy itt telepedett meg.

1989 szilveszterén a baráti társaság csak azt tudta, hogy havas évbúcsúztatóra vágyódik. Aki nyeri a partit, az választhat, hova menjünk – határozták el. János Zsolt a térképre bökött, majd bemondta a számára akkor még ismeretlen Mariazell nevét – és aztán nagy meglepetésére nyert. A következő véletlen az volt, hogy ezen az éjszakán ott találkozott későbbi feleségével.

Hamarosan a Mariazell közeli – Hallthal – család tagja lett, lényegében innen indult a pályája, amelynek aztán a stájer főváros, Graz is fontos állomása lett. Amikor már pontosan tudta, mit is szeretne, pénzügyi tervezői tevékenységének központjául Perchtolsdorfot választotta, ezt a Bécs közeli kisvárost. Cégének - Al&E Consulting http://aleconsulting.at/hu/- telephelye ma is itt van. Privát címe pedig továbbra is Mariazell, amely számára a béke, a nyugalom szigete, a hely, ahol a felelősségteljes napi feladatok után olyan tökéletes a feltöltődés, az új gondolatok születése.

A pénzügyi tanácsadás napjainkban egyre fontosabb, hiszen nem könnyű kiigazodni a mai gazdasági helyzet várható folyamatai között. János Zsolt egyedi, személyre szabott megoldások kidolgozásában éppúgy segít, mint ahogy tréningjein, workshopjain kommunikációs akadályok leküzdését gyakorolja cégek munkatársainak nagyobb csoportjaival, vállalatok korszerű átállási gondjaiból keresi a kivezető utat – emellett tapasztalatait, tanácsait előadásokon, írásos formában, blogokban is megosztja az érdeklődőkkel.

Nemigen hibázhat – ha ilyesmi történne, az sokak sorsát rontaná, vagyis mindig fittnek kell lennie, és ez nem csak fizikai kondíciójára értendő. Mindkét vonatkozásban Mariazell a „háttér ország”, az a visszavonulási lehetőség, amely a hétköznapitól eltérő élettempójával nyugodt körülményeket biztosít a meditációhoz, az ötleteléshez. Itt lehet koncentráltan dolgozni, töprengni – vallja, és abban is hisz, hogy a környék adottságai, nevezetesen a környező gyönyörű táj, magas hegycsúcsok a kitartást, a találékonyságot erősítik.

Aki nekivág a hegynek, az minduntalan változó körülményekkel találja magét szemben, más időjárási és terepviszonyokkal, hirtelen kell dönteni a hogyan továbbról - és ez mégis teljesen más, mint ami elé a mindennapok állítják az embert.

Százharminc kilométer 22 óra alatt

A fegyelem és egyfajta szigor mindenképpen összetevője a sikernek – ez meggyőződése, és számára természetes, hogy magán is gyakorolja. Évente egyszer, általában június harmadik hetében, amikor a leghosszabbak a nappalok, gyalog teszi meg a 130 kilométeres utat Perchtolsdorfból Mariazellig. Hegyeken, völgyeken át, 6500 méteres szintkülönbséggel nem könnyű feladat, edzésben kell lenni, különösen, mert 22 órát engedélyez magának. Vannak társai – tízen vágnak neki az útnak. Részt vesz nagyobb csoportokkal is hasonló megpróbáltatásban – amit ő mellesleg nem érez annak.

Gyalogosan, vagy éppenséggel sílécen járja a természetet, hegycsúcsokra jut fel, hol magányosan, hol a családdal. A legjobb ötletei ilyenkor születnek, a természet mindig megihleti, ott tud csak igazán írni – mondja, és hogy ebben az élményben másnak is része lehessen, a többnapos workshopok résztvevőit is el-elviszi a Mariazell környéki hegyekbe. 1600 méter magasságban, spártai körülmények között minden más megvilágítást kap, és az üzleti- és magánéletet egyaránt másképpen látja az ember. Aki egyszer eljön ide – Mariazellbe, szívja az Ötscher levegőjét, feljut a Bürgeralpe vagy a mitterbachi Gemeindealpe csúcsára – mindig visszavágyódik. Programokban sincs hiány, miközben János Zsolt és több Mariazellért rajongó társa újabbakat tervez.  Snowboard és vízisí – minderre van itt lehetőség, utóbbira például fenn a hegyen, az egyébként a műhó tartalékainak biztosítására létrehozott mesterséges tavon.

A szervuszausztria.hu Stájerország rovata nyomon követi a mariazelli rendezvényeket. Olvasóinkat időben tájékoztatjuk, hova érdemes ellátogatni.

Aki pedig kíváncsi arra, milyen gondolatokra ihlette a hegyvidék János Zsoltot, milyen tanácsokkal látja el a befektetni vágyókat, kövesse figyelemmel a Határon átnyúló pénzügyek rovat cikkeit, amelyeket immár negyedik éve rendszeresen közlünk.

A Stájerország/Steiermark rovatot a mariazelli Magnus Klause szálloda támogatja.

4 komment:
fwWWw5RdD | 2017. január 29., Vasárnap 08:41
I read your post and wihsed I was good enough to write it

SfWPUkTaw | 2017. január 29., Vasárnap 14:46
<a href="http://weoewneu.com">Surglisinpry</a> well-written and informative for a free online article.

lAkIefb1 | 2017. február 3., Péntek 23:38
<a href="http://tshlxjebc.com">Alitizaam-anformakaon</a> found, problem solved, thanks!

Qj7gDzva | 2017. február 5., Vasárnap 23:43
Very valid, pithy, sucnccit, and on point. WD. http://wwxhoknfrv.com [url=http://xizbarif.com]xizbarif[/url] [link=http://tsdduxbsap.com]tsdduxbsap[/link]

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl