Évkezdet a tőkepiacokon a járvány árnyékában

A szakértő - János Zsolt MAS - gondolatai

 
2021. Jan. 5. 20:49

Évkezdet a tőkepiacokon a járvány árnyékában

A szakértő - János Zsolt MAS - gondolatai

2021. január 5., Kedd 20:49

Az új év kezdetén megkértük szakértőnket, János Zsolt MAS pénzügyi tervezőt, értékelje a 2020-as esztendő piaci viszonyait, kitekintve az előttünk álló esztendőre

„Sokan keresik a választ – a tapasztalatszerzés igényével is, felteszik a kérdést, hogy vajon mi volt jobb 2020-ban: a részvény vagy a kötvény? Ebből egyenesen adódik a következő kérdés: 2021-ben mi lesz a jó választás? Sokan reflexből rávágják, hogy biztos a részvények, de ez is azt mutatja, hogy nem jó a visszapillantó tükörben nézni a jövőt. A múltat meg lehet érteni, de általában nem ismétlődik meg! – mondja János Zsolt.  - Ha például a piac széles körét lefedő és likvid S&P500 indexet és a hosszúlejáratú US kötvényeket hasonlítjuk össze, akkor kiderül, mindkettő + 17,6 % és 17,3% éves eredményt ért el 2020-ban, amerikai dollárban. Vagyis NINCS KÜLÖNBSÉG! 

Vajon így marad 2021-ben is? Ez több mint kérdéses!

Emellett a DAX, a legfontosabb európai index +3,5 százalék éves eredményt produkált. Ez gyakorlatilag igazolt sok pénzügyi elemzőt, akik tapasztalataik alapján összességében 2020-ra csekély emelkedést jósoltak Európának. 

Mit gondoljunk a prognózisokról? 

Én magam – mondja János Zsolt – annyit mondhatok, hogy a DAX az év első negyedében, vagy legkésőbb tavasszal jókora mélypontra kerül, hogy aztán őszre még fontosabb csúcspontot érjen el!

Pontosan egy évvel később (vagyis 2022 elején) majd felidézem ezt a „prognózisomat” azzal a megjegyzéssel, hogy ezt én mindig is tudtam…

A piacok mindig jelentős mélységbe zuhannak, és utána nagy valószínűséggel jelentős új magaslatokat szárnyalnak túl.

Az „enyhén pozitív kilátások” irányzata gyakorta helyes, a mérték előre nem látható! Amit senki, (de tényleg senki) nem sejtett 2020-ra, az a mintegy 35 százalékos februári összeomlás volt. Hogy a piacok túlfűtöttek, az 2019-ben már nyilvánvaló volt, de ilyen mértékű korona-crasht tényleg senki nem tudott volna megjósolni, kivéve néhány örök pesszimistát (ők éveken keresztül állandóan tévedtek azzal, hogy lemaradtak emelkedő piacokról…)

Az összeomlás méretét tehát, ahogyan erről már volt szó, senki nem becsülhette fel pontosan. Ezen túl azonban egyetlen elemző sem sejthette, hogy a részvények ára hogyan fog emelkedni a korona-vírus zűrzavarában.

Továbbra is el kell választani az ocsút a búzától

A folyamatosan emelkedő szakaszban Önnek szüksége van olyan tapasztalt partnerre, aki nem válik túl mohóvá. A nehéz szakaszban pedig még fontosabb, hogy maga mellett tudhasson ilyen segítséget.

Mindent összevetve – mondja János Zsolt – örömömre szolgál, hogy sok kollégám – jómagammal egyetemben - jó munkát végezhetett 2020-ban. Akkor is, ha a körülmények figyelembevételével ez nem volt éppen egyszerű feladat. A több évtizedes tapasztalat azt mutatta, hasonló kritikus évekből levonva a tanulságot, hogy a legfontosabb minden körülmények között jelen maradni az ügyfelek oldalán. 2020-ban ehhez a feladathoz a technika nagy segítség volt. Video meetingek, streamingek és online előadások. 

Most, az év elején újra változatlanul kényes a helyzet, és még mindig nagyon komoly dologról van szó… Önök tudják, mi lehet ez… a C – kérdés és ezzel összefüggő intézkedések.

Azt is gondolhatnám, hogy „cool”, ha – ahogyan azt elrendelték – csak néhány petárdát hallottam volna szilveszter éjszaka. De sajnos csalódnom kellett. Az egyik-másik „fool” (tehát őrült) arra vetemedett, hogy ezt az új korona-vírus esztendőt egyenesen rakétákkal köszöntse.

Rendkívül csalódott voltam. Toleráns szemlélettel rendelkező emberként lehet Önök azt is gondolhatják: „Na igen, hát ez vele jár”.

E tekintetben nyilvánvalóan hiányzik belőlem minden belátás. Éppen az ilyen, a szabályokhoz alkalmazkodni képtelen alakok miatt hosszabbítják meg a teljes lezárást Ausztriában.

 Az ilyen „na jó, csak átugrottam Ottóhoz egy sörre” vagy „éppen csak megöleltem a legjobb barátnőimet” mentalitás miatt vagyunk képtelenek az előre tervezett módon leküzdeni a vírust. Az oltás sem hozza el a járvány gyors végét.

Persze nem akarom a 2021-es esztendőt figyelmeztetésre emelt mutatóujjal kezdeni. Az azonban világos, hogy az oltóanyaggal vagy az első oltásokkal még messze nem tekinthetjük múltnak a járványt.

Az egész ügy – ha bizakodóan akarom magam kifejezni – az év végéig velünk lesz. Hogy miért? Csak egy példa:

Az oltási hajlandóság az áprilisi felmérések szerint Európában 71 százalék volt. Ez még rendjén volt.

És most?

A felmérések szerint ma ez a hajlandóság 48 százalék.

És fogadni mernék, hogy minél közelebb kerülnek az egyes csoportok a tényleges oltáshoz, annál alacsonyabb lesz ez az arány.

Nem tisztem értékelni ezt a hajlandóságot. Végül is mindenkinek magának kell tudnia, mit akar.

Az azonban egyértelmű, hogy a kívánt „nyáj-immunitást” csökkenő oltási készséggel nehezen (vagy csak egyre több fertőzöttel) lehet elérni.

Ugyanúgy, mint a tőkebefektetéseknél, egy dolog segít…

Következetesség és türelem

Ha Önök eddig is a megfelelő eszközökkel védekeztek a járvánnyal szemben, akkor tegyék ezt továbbra is. Ez a következetesség.

Ha eddig egy bizonyos stratégiát követtek és ezzel a portfoliók a viharban is jól alakultak, akkor ezt a stratégiát kell követniük a továbbiakban is. Ez logikus. Teret engedni a hozamnak, korlátozni a veszteséget.

A nagy kihívás minden esetben a türelem. De e téren is megmutatkozik: aki türelmesen kibekkeli a nehéz időszakot és világos stratégiával rendelkezik, sikerre számíthat. Ne veszítsék el tehát a türelmüket, maradjanak nyugodtak és várják ki a zöld jelzést a korona-veszély tekintetében. Figyeljenek a központi bankokra, mert ott sem éppen ostobák ülnek, hanem igazi nagy koponyák, akik eddig józanul küzdöttek meg ezzel a rendkívüli helyzettel. 

2021. JANUÁR 12-én a következő „Díványbeszélgetések a tőkepiacról” elnevezésű online rendezvényünkön ezt és több más témát is megvitatunk.

Jelentkezni a következő linken lehet: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl