Húsz éves az Esterházy Magánalapítványok (II.)

Az alap a gazdasá

 
2014. Nov. 17. 11:46

Húsz éves az Esterházy Magánalapítványok (II.)

Az alap a gazdasá

2014. november 17., Hétfő 11:46

Az Esterházy Magánalapítvány kulturális rendezvényeinek törzsközönsége, a műemlék-épületeket, parkokat, a gyűjteményeket csodálók több tízezres tömege sejti, hogy mindez csak jelentős anyagi ráfordítással érhető el. Az alapítványok létrejöttének huszadik évfordulója alkalmat adott a magánalapítvány gazdasági tevékenységének áttekintésére is.

 

Esterházy Melinda hercegné eredeti elképzelése is az volt, hogy a történelmi épületek fenntartásával, a gyűjtemények megőrzésével és gyarapításával kapcsolatos teendőket a kiterjedt birtok jövedelme fedezi majd – amihez persze elengedhetetlen a megfelelő gazdálkodás. Az elképzelés a mai eredményeket tekintve helyesnek bizonyult, hiszen a vállalatok befektetései nemcsak teljesítették e célt, hanem még növelték is a vagyonállományt. Az alapítványok fennállásuk óta több mint 50 millió eurót ruháztak be a történelmi műemlékek és a gyűjtemények megőrzésébe és korszerűsítésébe. Alig van még egy olyan magánvállalkozás Ausztriában, amely említésre méltó állami támogatás nélkül ilyen jelentős mértékű befektetéseket hajtott volna végre nagy értékű kulturális javak fenntartása céljából.

A 46,8 millió eurós árbevétellel rendelkező Esterházy Magánalapítvány jelenleg Burgenland egyik kiemelkedő gazdasági vállalata, amely számottevő gazdasági és kulturális-turisztikai hatást fejt ki az egész pannon térségben.

Mi is az a magánalapítvány?

A magánalapítvány lényegéről egyébként a jubileumi ünnepségen Dr. Veit Sorger, az Agenda Austria és az Osztrák Magánalapítványok Egyesületének elnöke megnyitó beszédében adott részletesebb tájékoztatást. Kiemelte az országban működő mintegy 3.300, közel 25.000 munkatársat foglalkoztató magánalapítvány nemzetgazdasági jelentőségét. Utóbbi legjobb példája az Esterházy Magánalapítvány, amelynek gazdasági és idegenforgalmi jelentősége vitán felüli.

Erről már Matthias Grün, az Esterházy Magánalapítványok igazgatója beszélt, arra is rámutatva, hogy az Esterházy Magánalapítványok évente több mint 400.000 látogatót vonzanak a térségbe. Hogy az alapítvány milyen fogékony a hagyományok és újítások illetve a jövőbe mutató eljárások összehangolására, azt jelzi, ahogyan a kastéllyal szemben lévő istállókat felhasználják: nem érték be a történelmi épületek állagmegóvásával, az innovatív rendeltetési cél kialakítása is fontos szerepet kap. Az alapítvány mára Burgenland legfontosabb mintavállalkozásává vált.

Az Esterházy Magánalapítvány az erdő- és természetgazdálkodás terén is fontos szerepet tölt be, mivel Ausztria egyik legnagyobb bio-mezőgazdasági vállalatává fejlődött. Tevékenységének célja a térség gazdasági jelentőségének növelése, a vállalati értékteremtés bővítése. Az idők folyamán a termékkínálat egyre szélesedett. Megtalálható benne a vadpástétomtól és vadsonkától kezdve a biomarhahúson és biotökmagolajon át a biolisztig és biokenyérig számos termék.


A Kastély-tér kiegészítő ajánlatai

E termékeket felhasználva a Kastély körül mára jelentős gasztronómiai központ is kialakult.
A teljesen átalakított egykori istálló területén a 2014-ben teljesen megújult, Henrici étteremben a magyar chef, Horváth László az Osztrák-Magyar Monarchia specialitásaival, és a pannon konyha újrafogalmazott, az adott évszaknak megfelelő szezonális kínálatával várja vendégeit.

A Café Mascaron kávézó nevét a kastély belső udvarának homlokzatán elhelyezkedő, maszkokkal díszített konzolokról, a mascaronokról kapta, melyek olaszos-barokkos hangulatot kölcsönöznek az udvarnak. A Café Maskaron vendégei a hagyományos osztrák kávéházi specialitások mellett az Esterházy szőlőbirtok világhírű és csúcsminőségű borai közül is válogathatnak.

A Henrici étterem közvetlen szomszédságában található Selektion Vinotékában keresve sem lehetne megfelelőbb helyet találni arra, hogy a szélrózsa minden irányából érkező borrajongókat és turistákat stílusos környezetben ismertessük meg Burgenland kitűnő boraival. Pompás vörösborok, jellegzetes fehérborok, első osztályú, nemes szőlőfajták – Burgenland egyedülálló gazdagságú borászati kultúrának ad otthont Ausztrián belül.

A kismartoni Esterházy-kastélyban található Esterházy Shop csak úgy, mint a Fraknó várában, valamint a Lakompaki kastélyban található két másik üzlet, irodalmi és zenei csemegékkel, borokkal és számos egyéb termékkel várja a látogatókat. A shopok egyfajta „kulturális töltőállomás” szerepet kívánnak betölteni. Különleges ajándéktárgyaktól kezdve a burgenlandi kulturális és természeti térségről szóló információkig mindent megtalálhatunk itt.

2006 őszén, Kismarton közelében nyitotta meg kapuit a trausdorfi Esterházy Borászat. A legmodernebb berendezésekkel és bemutatótermekkel felszerelt birtokon betekintést nyerhetünk a számos alkalommal díjazott hercegi borok termelési folyamatába. Az Esterházyak 250 éve foglalkoznak bortermeléssel. A család kitűnő fekvésű területekkel rendelkezik a Fertőmelléki-dombságon elterülő borvidék központjában, a Lajta-hegység és a Ruszti-dombság déli lankáin. Az enyhe éghajlat, az évi 300 napsütéses nap, a kitűnő minőségű talaj és mindenekelőtt a helybéli borászok évszázados tapasztalata elsőrangú bortermelő vidékké tették Burgenlandot. Az idegenvezetés keretében kóstolja meg Ön is az exkluzív, csúcsminőségű borokat, és tudjon meg többet Burgenland és az Esterházy család borászati hagyományairól.

A legújabb pedig a hétvégeken, péntek délután és szombaton az egykori istállókban működő piac, ahol őstermelők árulják portékáikat. Sokak örömére: a rendezvények távolabbról érkező résztvevői útravalóról is gondoskodhatnak, illetve némi ínyencséggel egészíthetik ki a hétvégi bevásárlást. A kismartoniak kicsit módosíthatnak bevásárlási szokásaikon: az itt árusítók magas színvonalú termékeket kínálnak. Nekik, a termelőknek sem közömbös a legújabb értékesítési lehetőség, amelyet így nem csak a vásárlók fogadtak örömmel.

Következő cikkünkben a Magánalapítvány jótékonysági kezdeményezéseiről számolunk be.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl